Apple Watch mohou nově monitorovat nejen spánek, ale i vaše noční můry

Apple Watch mohou nově monitorovat nejen spánek, ale i vaše noční můry
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Aplikace je pouze na předpis pro uživatele trpící posttraumatickou stresovou poruchou
  • Uživatelé nesmí nosit hodinky s aplikací Nightware před spaním

Pokud vás během spánku sužují noční můry, které jsou následkem PTSD (posttraumatické stresové poruchy), možná byste měli zvážit nákup chytrých hodinek od Applu. Ty vám pravděpodobně nepomůžou se nočních můr zbavit, ale alespoň vám díky aplikaci Nightware umožní je mít pod dohledem.


Nová aplikace, která prošla schválením amerického úřadu FDA, monitoruje srdeční tep uživatele a také pohyb během spánku. Tato data jsou následně odesílána na server, kde jsou poměřována s „profilem“ klidného spánku a vyhodnocována na základě různých algoritmů a v případě, že Nightware rozpozná probíhající noční můru, nechá hodinky rozvibrovat, aby se uživatel vzbudil.

Tvůrci aplikace však zároveň dodávají, že samotný software nefunguje jako způsob léčby nočních můr způsobených PTSD, k používání aplikace je navíc nutný lékařský předpis, jakkoliv to zní zvláštně. Zároveň by ji neměly používat osoby, které jsou náměsíčné nebo mají během noční můry agresivní chování.

Další nevýhodou této „aplikace na předpis“ je požadavek na uživatele, aby hodinky nenechávali na zápěstí před tím, než jdou spát. V takovém případě by totiž mohla aplikace vyhodnotit falešný poplach třeba při jiných činnostech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze