Auta a mobily: Škoda Fabia s MirrorLink a SmartGate

58

Škoda se hlasitě hlásí o slovo v oblasti chytrých multimediálních systémů v autech. Jak si dnes ukážeme, nový systém Škoda s funkcí MirrorLink, tedy možností sdílet obrazovku smartphonu, je překvapivě schopný. Škoda přidává i spoustu zajímavých mobilních aplikací a jako celek rozhodně překvapí.

Škoda Fabia

Nová škoda Fabia je designově povedeným automobilem a oproti svému předchůdci vypadá díky výrazně širší a nižší karoserii i agresivnějšímu vzhledu dynamičtěji. Pohledný je také interiér. Aby mu vévodila takto velká obrazovka systému Bolero, který jako jediný funkci MirrorLink podporuje, připravte si 11 tisíc korun. To je velmi příjemná cena za nejvyšší systém a takto nízké příplatky u Škody oproti konkurenci potěší.

Auta a mobily: Škoda Fabia – videopohled

Displej je umístěn trochu níže, než by bylo ideální, přeci jen je pod klasickým zorným úhlem, ale oproti dřívějším modelům byl přeci jen posunut trochu vzhůru. Samotný displej o uhlopříčce 6,5" má rozlišení 800 × 480 bodů a je tak dostatečně jemný, pochválit musím také syté barvy a dobrou viditelnost za každé situace. Přispívá k tomu i matný povrch. Potěší také velmi dobrá reakce na dotyk a designově povedené menu s rychlým během a odezvami. Používání je tak velmi pohodlné a intuitivní.

Škoda Fabia

Hudbu a dokonce i fotografie můžete pouštět z flash paměti připojených přes USB konektor na středovém panelu nebo i z SD karty, jejíž slot pak naleznete ve schránce před spolujezdcem. Nejpohodlnější je ale samozřejmě připojit váš telefon přes Bluetooth a poslouchat hudbu bezdrátově z něj. Přehrávání hudby je pohodlné, telefon i rychle reaguje na změny skladeb a hudební přehrávač lze ovládat i na volantu. Pokud přes Bluetooth připojíte telefon se systémem Windows Phone, je možno procházet i přes Bluetooth složky s hudbou a vybrat si konkrétní skladbu bez toho, abyste museli sáhnout po telefonu. U Androidu a iOS toto možné není. Samozřejmostí je i podpora telefonování, zvuk handsfree je pak kvalitní a druhá strana si na kvalitu nestěžovala. Také hovory lze ovládat na volantu.

Pozitivní je, že velký displej je propojen s malým v přístrojové kapličce. Je sice pouze černobílý a za barevný si nemůžete ani připlatit, zobrazuje ale nejen všechny důležité jízdní informace, ale také například jméno volajícího nebo název právě přehrávané skladby.

Malý displej zobrazuje základní informace z toho velkého a oba jsou propojeny

Škoda ale i do nižší třídy přináší něco, co je poměrně raritou mezi automobily obecně. Vůbec poprvé totiž Škoda nabízí technologii MirrorLink, tedy zrcadlení displeje telefonu na velkou obrazovku systému. Jak to funguje? Kompatibilní Android telefon s podporou této technologie musíte připojit USB kabelem a poté se na velkém palubním displeji objeví přesně to, co vidíte na displeji telefonu. Přístrojů, co to standard MirrorLink podporují, není málo, ale rozhodně to není každý a spíše se jedná o dražší modely. My jsme vše zkoušeli na HTC One (M8). Certifikována je pak většina nových telefonů HTC nebo Sony, Samsung má již také několik modelů a podporovány jsou například i Nokie se systémem Symbian a Nokia Belle. MirrorLink lze vnímat jako pokročilejší alternativu oproti chystaným platformám Android Auto nebo Apple CarPlay, protože uživatele nelimituje tím, co lze na obrazovce zobrazit.

MirrorLink je zrcadlení podporovaných aplikací z displeje telefonu na displej palubního systému

Po připojení, zvolení režimu MirrorLink v Boleru a chvilce čekání se už na obrazovce objeví to samé, co na displeji telefonu, který můžete zamknout a odložit do přihrádky. Od této chvíle cokoliv na displeji palubního systému uděláte, zrcadlí se do mobilu a opačně. Ve výchozím stavu se zobrazují podporované aplikace optimalizované pro MirorrLink – například počasí, navigace Sygic, Audioteka nebo internetové rádio Aupeo!.

Například v případě HTC se zobrazí speciální režim v autě, jehož součástí jsou i optimalizované Kontakty, zprávy nebo Google Mapy. Tyto aplikace se dobře ovládají i za jízdy, HTC totiž zobrazení zvětšilo a optimalizovalo pro snadné volby prstem. Může to vypadat, že jinam, než k těmto podporovaným aplikacím, se nedostanete. Ale to je jenom zdání. K dispozici jsou i kontakty, zprávy nebo Google mapy a stačí jedno gesto a jste v Google Now, načež už pak není problém se dostat do klasického zobrazení a na displej auta zrcadlit úplně vše, co máte v mobilu, třeba hru nebo film. A nebo navigaci. Díky zrcadlení lze využívat klasické Google Mapy s mnoha funkcemi včetně hlasové navigace, což je v autě obzvláště užitečné. Zvlášť zde, protože Škoda Fabia v Boleru vestavěnou navigaci nemá.

Stačí ale pár gest a zrcadlit můžete celé prostředí telefonu a jakoukoliv aplikaci

K dokonalosti chybí také připojení systému na internet. Bolero nemá vestavěný slot pro SIM kartu ani nedokáže využít internet z připojeného telefonu. K ničemu by totiž nebyl. V systému totiž nejsou žádné on-line funkce, doplňkové aplikace nebo navigace. K tomu všemu ale slouží připojený telefon přes MirorrLink, který toho zvládne ještě mnohem více.

Škoda Fabia

Tímto ale chytré funkce Fabie nekončí. Pokud si svůj vůz vybavíte systémem SmartGate, dostanete se k dalším zajímavým funkcím. Svůj telefon pak můžete připojit přes Wi-Fi k autu a spustit některou z aplikací od Škody, které sledují jízdní výkony. Využívají více než 40 různých čidel v autě a mnoho parametrů pak může třeba spolujezdec přímo za jízdy doslova sledovat on-line jako někde na rallye.

  • Stáhnout Škoda MFA Pro

    Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

    MFA Pro – nejhutnější z aplikací zobrazí o autě prakticky vše od míry akcelerace, otáček nebo rychlosti až po stav světel. To vše v reálném čase. Tchýně na zadním sedadle tak může třeba kontrolovat, kolik jedete, i když nevidí na tachometr. Aplikace umí všechny údaje i zaznamenávat a dokonce je umí doplnit o záznamy z kamery telefonu. Může tak sloužit jako případná černá skřínka. Aplikace má navíc podporu pro MirrorLink, takže si ji můžete nechat zobrazit přímo na velkém displeji.
  • Stáhnout ŠKODA G-Meter

    Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

    G-Meter vám ukáže aktuální hodnoty přetížení, příčného a podélného zrychlení, rychlosti, otáček motoru, aktivace brzd, přeřazení nebo polohy plynového pedálu. Aplikace také dokáže zobrazit varování při překročení limitních přednastavených hodnot.
  • Stáhnout ŠKODA Performance

    Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

    Aplikace Performance na jednom místě shromažďuje vybraná data, která poskytují dlouhodobý přehled o dynamické stránce vašeho jízdního stylu. Mimo jiné sleduje rychlost, otáčky motoru, zrychlení, sílu působící na plynový pedál nebo četnost brzdění. Data z aplikace lze využít pro další analýzu nebo sdílení.
  • Stáhnout Škoda Drive

    Google Play (zdarma)

    V případě aplikace Škoda Drive je z dat ze systémů ve voze vytvářena kniha jízd, která poskytuje přehled o množství spotřebovaného paliva, tedy i o ekonomickém a ekologickém aspektu vašeho jízdního stylu. Podrobnosti jízd z aplikace můžete uložit na internetový ŠKODA Drive Portal, kde lze data následně snadno dále spravovat, popřípadě sdílet s rodinou a přáteli. Na portálu můžete spravovat i více aut v rodině nebo ve firmě. Aplikace je zatím dostupná jen pro Android.

Aplikace toho tedy umí opravdu hodně a Škoda si s funkcionalitou velmi pohrála. Aplikací je ale zároveň zbytečně mnoho a jejich funkce se často překrývají a někdy je opravdu těžké vybrat si, kterou zrovna spustit. Přitom by stačila jedna aplikace, ve které by bylo možno si režimy zvolit.

Škoda Fabia

Problémem také je, že pokud je váš telefon připojen k SmartGate přes Wi-Fi, která poskytuje jen jízdní data, odpojí se od mobilního internetu (protože se úspěšně připojil k Wi-Fi) a přestanou vám tak chodit například emaily a další notifikace. Celkově je ale obdivuhodné, co vše o své jízdě i své Škodě z aplikací zjistíte a výrobce musím pochválit za široké spektrum funkcí.

Ač se tak Škoda Fabia na první pohled netváří, dokáže být i uvnitř hodně chytrá. S telefony umí komunikovat přes Bluetooth, Wi-Fi i kabelem, nechybí podpora flashek a systém má příjemnou grafiku a dobře se ovládá. MirrorLink funguje spolehlivě a zrcadlení je užitečné zejména pro navigování, ale i další funkce. Třešničkou na dortu pak je SmartGate s ohromným množstvím funkcí. Škoda tak dokazuje, že umí více než držet krok a za malé peníze majitel dostane zajímavý systém. Přidat připojení na internet a bude to ještě lepší.

Škoda Fabia
Diskuze ke článku
martin
kde je aplikace pro nejlepší systém WP??
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Dobrý den, plánujete někdy v budoucnu dělat nějaké srovnání systémů napříč značkami?
Smarter
Zajimave.
Hoax
takze nejake info od Skodovky ze by byla v budoucnu podpora WP neni?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze