Bájná Nokia N950 v Praze: fotografie, video a dojmy

Nokia N950, kterou jsme na dnešní tiskové konferenci v Praze pro vás vyfotili a natočili, se nikdy nedostane na trh. Je určena pouze vývojářům aplikací. Je to však výborné zařízení, které by určitě ocenilo mnoho lidí i ve volném prodeji.

V České republice je pouze šest kusů Nokie N950 a tak to zřejmě na dlouhou dobu i zůstane. Je totiž určena pouze vývojářům a obyčejným zákazníkům se do ruky nikdy nedostane. Alespoň za naši redakci musíme říct, že to je opravdu škoda, neboť se jedná o skvělý telefon. Potěší perfektní konstrukce, výborná klávesnice a systém MeeGo je v mnoha ohledech rychlejší a pohodlnější, než Symbian na Nokii E7. Prakticky se jedná o Nokii N9 s větší tloušťkou, QWERTY klávesnicí a TFT displejem místo AMOLED zobrazovače. Jak se vám Nokia N950 líbí?

Nokia N950 – videopohled z tiskové konference

První dojmy

První dojmy z Nokie N950 budou nejspíš zároveň i dojmy poslední. Tento telefon je totiž určen speciálně pro vývojáře, kteří by chtěli rozjet nějaký vlastní projekt pro MeeGo platformu. Jedná se tak vlastně o referenční zařízení, kde je opravdu čistý OS MeeGo. Z tohoto důvodu nebyly ani zveřejněny hardwarové specifikace tohoto modelu, protože to zkrátka není potřeba. Vývojáři potřebují pouze samotný OS a vlastně bychom se vůbec nedivili, kdyby měla N950 slabší výbavu. Vývojáři by se pak alespoň více zaměřili na optimalizaci svých aplikací.

Řekneme si tedy jen několik základních informací o tomto modelu. Jak můžete z fotografií vidět, jedná se o model výsuvné, nebo spíše výklopné, konstrukce. Ta je prakticky totožná s modelem E7, tudíž se uprostřed nachází kovový kloub, který doplněn o malou nožičku na straně pro větší pevnost. Displej se po vysunutí nakloní směrem k uživateli, stejně jako u E7. Podobná je i klávesnice - klávesy mají dostatečný rozestup a nízký zdvih. Psaní je na ní velmi pohodlné.

Nokia N950 na tiskové konferenci v Praze

V N950 běží samozřejmě také operační systém MeeGo a to ve speciální verzi pro vývojáře. Vypadá prakticky stejně, ale je tam navíc pár funkcí jako například terminál. Vývojáři tak mohou aplikace plně otestovat než je vypustí na trh. Prostředí N950 je jinak totožné s modelem N9.

Na závěr musíme zdůraznit, že Nokia neplánuje uvést model N950 na trh, i když si myslíme, že je to vcelku škoda. Nokia N950 je určená pouze pro vývojáře a Ti se o ní mohou přihlásit přímo u svého lokálního zastoupení Nokia. Pokud Nokia uvidí zajímavý projekt, pak poskytne zápůjčku N950 pro vývojáře. Běžným smrtelníkům se však do rukou pravděpodobně nikdy nedostane a tak se musíme spokojit pouze s tímto krátkým seznámením.

Diskuze ke článku
Martin Frýdl
Dobrý den,obávám se,že jste použil neprávem fotografie telefonu,o kterém jsme na tiskové konferenci v dnešním odpoledni prohlásili,že k nafocení není.Prosím proto o odstranění obsahu,jelikož vaše redakce porušila tuto prosbu.V opačném případ budeme nuceni podniknout patřičné kroky.S pozdravem M. Frýdl, Nokia
Kristian
bude video aj o N950 ?
Siriand
Parádní video i fotky, jen je velká škoda že N950 nepůjde do prodeje, myslím že by to byl trhák. Jo a Vaše video se objevilo na samotném dailymobile.se ;)
Norek
Je vidět, že Nokii už opravdu záleží více na smlouvě s MS než na prodejnosti. N950 by byla opravdu trhák(kdyby měla lepší displej atd). Ale i N9 vypadá dost slibně. Zajímalo by mne, jestli Nokii začne Meego znovu zajímat, pokud by se ukázalo, že to je prodejní trhák. Pokud by nezačalo, tak tam opravdu někdo nemyslí hlavou a nebo se jedná o cílené požkození firmy(ale nechámu proč by to MS dělal)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze