Fotí lépe Huawei P9, nebo Samsung Galaxy S7? Zde je verdikt

128

Jednou z nejvýrazněji propagovaných funkcí nového Huawei P9, který byl tento týden představen v Londýně, je fotoaparát. Aby ne. Huawei jej stavěl ve spolupráci s Leicou a P9 má rovnou dvě čočky, optickou stabilizaci nebo třeba laserové ostření. Podívejte se, jak fotí v praxi, co vše umí a jak si stojí proti špičkovému Samsungu Galaxy S7.

Huawei P9

S modelem P9 chce Huawei odstranit jednu z posledních slabin svých telefonů, a sice fotoaparát. Předchozí vlajkové lodě řady P sice vždy fotily velmi dobře, na úplnou špičku v podobě Samsungů Galaxy řady S, iPhonů nebo třeba Lumií ale vždy mírně ztrácely. Huawei se nyní spojil se světoznámým výrobcem fotoaparátů Leica a hodlá toto období ukončit.

Nepřehlédněte:

Jak jsme vám už nastínili v preview, fotoaparát je stěžejní inovací nového P9. Na zadní straně má dvě čočky se světelností f/2,2 (což samo o sobě není nijak špičková hodnota), které díky dvěma čipům dokáží kombinovaně zachytit výrazně více světla oproti konkurenci. Každý z objektivů se skládá z šesti členů, velikost jednotlivých pixelů na čipech (P9 má dva – jeden pro RGB spektrum, druhý monochromatický) je pak 1,25 mikrometru. Pro Huawei dodává samotný čip Sony, konkrétně jde o typ IMX286. Potěší integrovaná optická stabilizace, a to i přesto, že fotoaparát vůbec nevystupuje nad okolní povrch. V tomto je Huawei o krok dále před Samsungem nebo Applem. Celkové rozlišení fotografií činí 12 megapixelů v módu 4:3 a 9 megapixelů při širokoúhlém formátu 16:9.

P9ka používá také různé módy ostření. Pro krátkou vzdálenost a špatné světelné podmínky využívá superrychlé laserové ostření, v ostatních případech může díky dvěma objektivům zaostřovat i pomocí měření hloubky ostrosti nebo klasicky pomocí kontrastu. Pro zpracování snímků kombinací ze dvou čipů pak Huawei používá speciální koprocesor. Není bez zajímavosti, že zvládne zpracovat za vteřinu až 960 megapixelů.

Huawei musím pochválit za velmi rychlý start, ostření i focení. Pokud při vypnutém displeji zmáčknete boční klávesu pro regulaci hlasitosti dvakrát rychle za sebou, aktivuje se rychle displej, telefon zaostří a pořídí snímek. To vše většinou pod 1,5 vteřiny. Zajímavé je sledovat, co se stane, když zakryjete jeden z fotoaparátů. Telefon má trochu problémy ostřit, protože na to používá oba fotoaparáty s měřením hloubky ostrosti (pokud nepoužívá laserové zaostřování). Jinak je ale vidět, že pouze jeden z fotoaparátů je primární (ten s RGB čipem), a ten s monochromatickým čipem je pouze doplňkový na snímání více světla. Pokud tak zakryjete monochromatický fotoaparát, nic se nestane, telefon snímek standardně vyfotí a oproti situaci s nezakrytým fotoaparátem není poznat žádný rozdíl. Naopak, pokud RGB fotoaparát zakryjete, na fotce nebude nic, ani žádní „duchové“ s informacemi z druhého fotoaparátu.

Aplikace pro focení se dobře ovládá, po levé straně jsou k dispozici rychlé volby, swipnutím se pak lze dostat do volby módů nebo nastavení. Zamrzí, že do režimu HDR je nutno fotoaparát přepínat a neaktivuje se automaticky při specifických světelných podmínkách. Dále jsou k dispozici režimy pro kreativní malování světlem, panorama, časosběr nebo třeba noční snímek. Za zmínku rozhodně stojí režim černobílé fotografie. Vzhledem k tomu, že má pro něj P9 přímo dedikovaný jeden z fotoaparátů, vypadají fotografie kontrastněji a opravdu dobře, protože se používá právě pouze fotoaparát s černobílým čipem.

Prostředí fotoaparátu

Kapitolou samou o sobě je režim pro kreativní změny hloubky ostrosti. Je škoda, že je opět nutno do tohoto režimu fotoaparát přepínat. Občas vás to nemusí napadnout a po vyfocení snímku už nelze ty fotky, které v tomto režimu nebyly vyfoceny, nijak přeostřovat.

A kvalita fotografií? Výborná. Huawei P9 se zařazuje bez problémů mezi nejlepší fotomobily. Poskytuje věrné barvy, velmi dobrou úroveň detailů a dobře volí expozici. Postprocessing je citlivý, šum je velmi nízký a zachována je dostatečná míra detailů i při zhoršených světelných podmínkách. Pochválit musím také účinnou optickou stabilizaci, která telefony „podrží“ při delších expozičních časech, a rychlé ostření. Celkově tedy hodnotíme Huawei P9 jako výborný fotomobil.

Testovací fotografie

Dobré světelné podmínky
Zhoršené světelné podmínky a interiér
Hraní si s hloubkou ostrosti
Černobílá fotografie

Technické parametry Huawei P9 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 70,9 × 7 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (3 968 × 2 976), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 955, CPU: 4×2,5 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 14 990 Kč

Huawei P9 tedy fotí velmi dobře. Jak si ale stojí v porovnání s jedním z etalonů dnešních fotomobilů, Samsungem Galaxy S7. Níže jsme vybrali pro srovnání několik typických scén, abyste mohli oba fotomobily přímo porovnat. Oba telefony jsme nechali v plně automatickém režimu, tedy ve stavu, ve kterém s nimi bude fotit drtivá většina uživatelů.







Dobré světelné podmínky









Zhoršené světelné podmínky a interiér

Co lze z porovnání vypozorovat? V podstatě na první pohled je vidět zcela odlišná expozice obou telefonů. Zatímco snímky z Huawei P9 jsou spíše tmavší, někdy možná až příliš, Galaxy S7 volí vždy světlejší snímky, přičemž se u nich ale někdy už objevuje sklon k přepalování. Ideál by tak byl někde uprostřed. Rozdíl je dobře vidět u snímku s červenými křesly. Ten vykreslil Huawei celkově tmavěji, stále ale zachoval všechny detaily. To snímek z Galaxy S7 je na první pohled světlejší a líbivější, světlá místa už jsou ale přepálená a ztrácí se u nich informace o barvě i scéně.

Galaxy S7 pak volí u postprocessingu kontrastnější zpracování. Výrazněji vykresluje hrany a obrysy, Huawei nechává spíše přirozenější zpracování. Úroveň detailů za dobrých světelných podmínek je prakticky stejná a oba telefony poskytují jejich špičkovou úroveň. Rozdíl je však vidět v interiéru a za zhoršených světelných podmínek. A překvapivě nevyhrává Huawei. I přes proklamovanou lepší kombinovanou světelnost obou objektivů nebo větší pixely je úroveň detailů oproti Galaxy S7 v těchto podmínkách mírně horší. Stále je velmi nadprůměrná, ale na menších detailech scény rozdíl jednoduše je vidět, stejně tak mírně vyšší šum v nejtmavších částech snímku. U stejné scény používá P9ka většinou o polovinu vyšší citovosti ISO při stejném expozičním čase a s clonou F 2.2 oproti S7 s clonovým číslem F 1.7.

A verdikt? Zatímco za dobrých světelných podmínek bych se přiklonil spíše k Huawei P9, který poskytuje reálnější barvy, kontury a scény nepřepaluje, v interiérech a za zhoršených světelných podmínek vede s mírným náskokem S7. Celkově je ale nutno Huawei pogratulovat, protože jak je vidět, s modelem P9 může bez problémů hrát tu nejvyšší fotomobilní ligu a bez okolků konkuruje i etalonu, jakým Galaxy S7 bezesporu je.

Diskuze ke článku
mta
Já tedy nevím, ale to, co leze z Huawee, mi přijde zatím snad ze všech fotomobilů nejblíže k něčemu, co se dá nazvat "fotkou". Tím myslím, že ty fotky jsou neskutečně dynamické a opravdu kvalitní. Viz např. scéna z letadla.
Maty
Jako naprostý amatér co se týče fotografií bych se přikláněl k Samsungu. Fotky z S7 mě přijdou barevnější a celkově vzato prostě hezčí ☺
Var-G
Také se mi více líbí fotky ze Samsungu Galaxy S7, ale musím uznat, že se Huawei foťák celkem povedl.
Redmarx
No, nerad to rikam, ale Samsung je jednoznacne lepsi, nicmene Huawei od dob, kdy proklamoval perfektni fotak a lezly z toho blivy, na ktere se nedalo koukat, udelal opravdu velky skok vpred. Pri rozhodovani ktery uz netreba tolik prihlizet k fotaku, protoze stejne se mobilem foti tak maximalne momentky a na ty to bohate staci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze