Huawei MediaPad X1 oficiálně: špičkový tablet ve stylu iPadu mini

5

Na dnešní konferenci nás Huawei překvapil svým novým tabletem MediaPad X1, který ukázal jako přímou konkurenci iPadu mini či Nexusu 7. Oproti nim ale nabídne výrazně menší rozměry, nižší váhu i delší výdrž baterie. A to není vše. Asi nejzajímavější zprávou jsou telefonní funkce, na které nejsme u tabletu zvyklí.

Nejtenčí na světě

Huawei nám dnes na své konferenci představil hned několik nových zařízení. Jedním z nich byl i tablet MediaPad X1, který přišel uvést sám Richard Yu, CEO společnosti. Začal mluvit o současných trendech, které ukazují, že nové telefony jsou čím dál tím větší a naopak tablety jsou čím dál menší. Díky tomu vznikla kategorie tabletofonů, kam přerostlé telefony můžeme řadit. Co kdybychom na to šli ale z druhé strany? Co kdyby to byl stále tablet, ale přebral některé funkce telefonu? Výsledkem je právě sedmipalcový MediaPad X1, kterým si klidně i zavoláte. A ne jen přes připojené handsfree, ale můžete ho jednoduše přiložit k uchu a telefonovat, jako byste drželi normální telefon. Tablet je navíc ultra-tenký, stylový a výborně vybavený.

Huawei MediaPad X1

Tablet nabídne sedmipalcový displej s velmi úzkým rámečkem pouhých 2,99 mm. Připomeňme, že iPad mini má rámečky o šířce 6,4 mm. A to není vše, MediaPad X1 se také stal nejužším tabletem na světě, protože je silný pouze 7,18 mm, zatímco konkurenční iPad mini 7,5 mm a Nexus 7 dokonce 8,4 mm. Zároveň je o 30, respektive 20 % lehčí než oba zmiňované přístroje, protože váží pouhých 239 gramů (iPad mini váží 341 gramů a Nexus 7 299 gramů). Tablet ve srovnání s konkurencí působí skutečně lehce a drobně, přičemž 80 % přední plochy tvoří displej. Kompaktní rozměry ale nejsou to jediné, co nás zajímá.

Připraven na multimédia

Sedmipalcový displej nabízí FullHD rozlišení 1920 × 1200 px s jemností 323 ppi. Díky menším rámečkům by mohl být problém s držením tabletu. To ale tvůrci vyřešili – když se jednou rukou budete dotýkat na okraji displeje a druhou rukou budete tablet normálně ovládat, tak systém rozpozná ruku, kterou tablet jen držíte, a nebude její dotyky brát v potaz. Díky tomu můžete tablet pohodlně chytnout a nemusíte se bát, že vám vypadne z ruky.

Srovnání s konkurencí pokračuje – Huawei MediaPad X1 se chlubí fotoaparáty s vyšším rozlišením. Zatímco iPad mini i Nexus 7 nabízejí přední fotoaparát s 1,2 Mpx a 5Mpx zadní, tak zde najdete přední fotoaparát s rozlišením snímače 5 Mpx a zadní fotoaparát dokonce s 13 Mpx. Jde o snímač BSI, který vyrabí Sony. Nechybí ani přisvětlovací LED dioda.

Pod kapotou představeného tabletu se ukrývá čipset HiSilicon Kirin910, který nabídne takt 1,6 GHz se čtyřmi jádry (výrobní technologie 28 nm) a grafický čip Mali450. X1 nabídne také 2 GB paměti RAM. Samozřejmě nechybí podpora nejrychlejší sítě LTE. Pokud vám nebude stačit vestavěná interní 16GB paměť, tak ji budete moci rozšířit o paměťové karty microSD. Potěší také 5000 mAh baterie, která by měla zvládnout až 15 hodin prohlížení webu. To je opět více než u konkurence.

Huawei MediaPad X1

Cena je nastavena na 399 €, což je stejně jako za neustále zmiňovaný iPad mini. Zatím není jasné, zda se tablet dostane do prodeje také v České republice, Huawei jeho prodej stále zvažuje. Již brzy se také můžete těšit na obrázky přístroje nebo videopohled, které pro vás přímo v Barceloně zpracováváme.

Dříve uniklé obrázky

Technické parametry Huawei MediaPad X1 7.0

Kompletní specifikace
Konstrukce183,5 × 103,9 × 7,2 mm, 230 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 910, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:07 hodin
Dostupnostčerven 2014, 10 990 Kč
Diskuze ke článku
Lendo
Skvele, lenze 7 palcov je na telefon velke a na tablet zas male... A tiez by sa zisli nejake apps na android tablety pretoze v sucasnosti je to hrozne, na ipady sa v pouzitelnosti nijak android tablety netahaju... Su dobre akurat tak na prehliadanie webu a videi...
Remen
Uvádzate že je nejuzsi na svete ale Sony Xperia Tablet Z má 6.9 mm.
bibo
Mam Samsung P6800, a neviem si nic lepsie predstavit. Telefon a tablet v jednom, Nie je vobec prekvapenie, ze ho jablckari zakazali predavat v EU. Nemusim zoomovat, viem si pozriet web v klasickom aj mobilnom zobrazeni, syn sa na nom nevie vynahrat atd atd, a preco to pisem. Jedina chybicka je 1gb ram, musim ju pravidelne cistit a moznp fotak 5mpx. Preto asi uz pol roka sledujem ci bude nieco take iste, ale vykonnejsie. A tu sa mne trafili do cierneho. Uz sa neviem dockat recenzii, ako dopadne, ak podla predstav, syn sa moze tesit, bude nat Samsung :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze