Je 128 GB paměti málo, nebo dost? Dle Applu je to spousta místa pro fotky

18
Je 128 GB paměti málo, nebo dost? Dle Applu je to spousta místa pro fotky
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Apple vyzdvihuje úložný prostor iPhonu 15 v nové reklamě
  • Tento model má přitom v základu jen 128GB úložiště

Úložný prostor hraje v případě mobilního telefonu důležitou roli, a to takřka od samých počátků. Zatímco před čtvrt stoletím jsme řešili, kolik si do telefonu uložíme telefonních čísel a SMS zpráv, dnes nás zajímá, kolik hodin videozáznamu ve 4K telefon umožní nahrát. Ale nejde jen o videa, spousta místa spolykají také aplikace, hry, fotografie a další soubory, které většinou nezbytně potřebujeme uchovávat.

Ačkoliv nároky na úložný prostor postupem času narůstají, základní paměti mobilních telefonů se po mnoho let zuby nehty drží hodnoty 128 GB. Bohužel to platí takřka i pro ty nejdražší kousky. Úložnému prostoru se nyní věnuje Apple ve své nové reklamě, kde lidem sděluje, že iPhone 15 nabízí hodně úložného prostoru pro spoustu fotografií. Jak sám výrobce dodává, iPhone 15 startuje se 128GB úložným prostorem, který však reálně bude o něco skromnější. Část paměti si totiž ukousne samotný systém a předinstalované aplikace.

Samotná reklama má poměrně vlezlý, ale chytlavý motiv založený na tom, že přeci nemusíte mazat žádnou pořízenou fotografii, neboť prostoru je dost. Otázkou však zůstává, proč k tomuto účelu Apple nezvolil nejvyšší iPhone 15 Pro Max, který nejenže nabízí i 1TB interní paměť, ale základem je již zcela přijatelných 256 GB. Možné vysvětlení lze hledat v cloudu, na který Apple samozřejmě spoléhá. Je však otázkou, zda cloud snese srovnání s tím, co máte ihned po ruce přímo v paměti telefonu.

Apple iPhone 15 128 GB

Rozměry147,6 × 71,6 × 7,8 mm, 171 g
DisplejOLED, 6,1" (2 556 × 1 179 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A16 Bionic,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 349 mAh
Diskuze ke článku
Ondřej Musil
Ondřej Musil
Naposledy upraveno: 19. 3. 13:19
Proč asi, aby si člověk musel zakoupit iCloud. 200 GB je za osm pětek, dvě tera za dvěstěpade měsíčně... Neber to.
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Myslím si, že 128 GB je na top telefonech prostě málo. Samsung alespoň nabízí v předobjednávce vyšší paměťovou verzi za cenu nižší.

Je škoda, že top telefony nemají paměťové karty. A přitom by se tam vešly.
FantomasMan
FantomasMan
Mne aj v mojom okolí 128GB pamäť na Iphone plne dostačuje. Hlavne dobe keď je skoro všade rýchli internet a všetko zálohuje na iCloud načo všetko nosiť v mobile ?
Pan Holub
Pan Holub
Na mobilu v době cloudů stačí 32GB. Někdo cloudům nedůvěřuje, stejně to bude muset zálohovat a třídit. Je to o systému práce, ne paměti mobilu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze