LG GW300: jednoduchá QWERTY
recenze

LG GW300: jednoduchá QWERTY

6

Novinka je směřována především do rukou mladých lidí a nenáročných uživatelů, které chce oslovit QWERTY klávesnicí, sluchátkovým 3,5 mm konektorem a kompaktními rozměry, včetně velmi dobrého zpracování. GW300 však má také svá ale.

LG v poslední době experimentuje s QWERTY klávesnicí u svých telefonů. Připravilo totiž nejen tuto low-endovou novinku, ale vylepšení doznalo i LG Cookie a nový model GW520. GW300 nabídne pouze základní funkce, avšak v kombinaci s dobrým multimediálním základem. Bohužel se novinka nese v duchu starších modelů, od kterých kromě jiného převzala staré uživatelské prostředí a místy bohužel také pomalost.

Technické parametry

Rozměry 115,5 x 61 x 12,8 mm mm
Hmotnost 95 gramů
Konstrukce Klasická
Barevné provedení Černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4"
Paměť 15 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16 GB)
Otevřený operační systém ne / vlastní UI
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, M4A, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, WMA, WAV), FM rádio s RDS, ekvalizér, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, JAVA MIDP 2.0 s podporou 3D, 3,5 mm jack
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 4x digitální zoom, vyvážené bílé, efekty, nahrávání QCIF videa (176 x 144 px, 15 snímků/s, 3gp)
Datové funkce microUSB 2.0, Bluetooth 2.1 (profil A2DP) GPRS (multislot třídy 12), EDGE (multislot třídy 12)
Baterie a výdrž Li-pol 900 mAh
Doba hovoru: až 5 hodin, pohotovostní režim: až 400 hodin
Cena a dostupnost 5 499 Kč s DPH
podzim 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon
  • uživatelskou příručku CZ/SK
  • baterii
  • nabíječku
  • stereo headset (pecková sluchátka)
  • CD se softwarem
  • datový microUSB kabel

Vzhled a konstrukce:

Design telefonu nikterak nepřekvapí. Vzhled telefonu působí usedle, situaci zachraňují stříbrné linky a lem, kopírující boky telefonu, rovněž ve stříbrném odstínu. Telefon má co do výšky přijatelné rozměry. Díky integrované QWERTY klávesnici však narostla jeho šířka, ale i tak se nejedná o nikterak markantní nárůst rozměrů, s menšími problémy se vejde do běžné kapsy.

Ač je telefon tvořen plastovými kryty, za jejich kvalitu musím výrobce pochválit. Konstrukční zpracování telefonu je výborné, kryty jsou pevné a je vidno, že se jedná o kvalitní plasty. Pouze zadní kryt se drobně prohýbá, ale na svém místě drží pevně bez jakéhokoliv vrzání či vůle. Shrnuto a podtrženo za zpracování udělujeme výrobci pochvalu.

QWERTY klávesnice je hlavním tahákem celého telefonu, který je zaměřen hlavně na náruživé psavce. Papírově je to určitě dobrá zpráva, v praxi ale nadšení rychle opadne. Klávesy byly alespoň pro mé prsty nepřítelem, jednotlivé tlačítka jsou příliš malá a poměrně tuhá. Psaní tak zejména ze začátku není vůbec pohodlné. Například na podobně koncipovaných zařízeních Blackberry nebo Nokii E71se píše lépe. QWERTY klávesnice v této podobě však obecně není vhodná pro uživatele s většími či tlustšími prsty.

Boky telefonu obsahují málo prvků. Kromě konektoru pro nabíječku nalezneme pouze spoušť fotoaparátu, která je jednopolohová a dvojtlačítko pro korekci hlasitosti.

Výdrž

Výdrž telefonu je mírným zklamáním. Výrobce osadil novinku poměrně slabým akumulátorem o kapacitě 800 mAh. Pravdou ovšem je, že telefon nemá žádné funkce, které by vyžadovaly výrazně vyšší odběr energie. I tak je skutečnost v praxi taková, že při minimální práci s telefonem, což znamená minimum smsek a pár minut odchozích či příchozích hovorů, pro telefon znamená 2,5 denní výdrž s vypínám na noc. Při větším zatížení telefonu (pořizování snímků fotoaparátem, poslech hudby, prohlížení internetu) můžeme počítat s výdrží 1 – 1,5 dne.

Šokem může být taky skokový pokles ukazatele baterie, během několika hodin totiž najednou z ničeho nic klesnou dvě čárky z celkového počtu tří čárek a telefon hlásí, že se brzo vypne. To ale může být způsobeno novou baterií.

Displej, ovládání, prostředí

Displej telefonu je umístěn v horizontální poloze o úhlopříčce 2,4 palce, přičemž disponuje aktivní technologii TFT, a dostatečným QVGA rozlišením ( 320x240 bodů ). Kvalitám displeje není co vytknout, na přímém slunci je dostatečně čitelný.

Uživatelské prostředí prožívá svůj comeback, nese se v duchu starších modelů. Zapomeňte na S-Class z nejnovějších dotykových LG, zde jsme pár let v minulosti. Prostředí je však velmi přehledné a intuitivn a velmi lehce se v něm zorientuje i začátečník. Volit můžeme z dvou zobrazení menu, jednak zobrazení seznamu položek a poté ze standardního zobrazení 4x3 ikon. Na výběr máme z bílého a černého motivu, další motivy bohužel není možné dohrát. Uživatelské prostředí má poměrně bohaté možnosti přizpůsobení podle našeho vkusu. Můžeme volit velikost písma v různých stupních od malé velikosti až po velmi velkou. Potěší možnost výběru vlastního obrázku nebo animace pro vypnutí i zapnutí telefonu. To je mezi telefony spíše vyjímka.

Úvodní obrazovka může obsahovat námi přednastavenou tapetu nebo speciální pozadí Livesquare, které v praxi znamená, že po přijetí textové zprávy bude odesílatel zaškatulkován statickou ikonkou, např. veselou, smutnou, různobarevnou atd. Tato ikona přetrvává na displeji i po přečtení zprávy.

Prostředí celého telefonu se vyznačuje svou pomalostí, často jsme se setkávali s dlouhými odezvami zvláště pak při práci s multimédii. Telefon je celkově šnek, proto doporučuji všem potencionálním zájemců, aby se obrnili trpělivostí.

Fotoaparát

Od vestavěného fotoaparátu neočekávejme žádné zázraky napovídá tomu i malé rozlišení 2 megapixely a absence autofocusu. Naštěstí lze korigovat hodnoty expozice, jas a vyvážení bílé. S fotoaparátem se raději vyvarujte pořizování nočních snímků příp. snímků za horšího osvětlení, fotoaparát totiž nedisponuje přisvětlovací diodou.

Kvalita výsledných snímků napovídá zaměření telefonu. Snímky nejsou úplně nejhorší, ale pokud hledáte telefon vhodný i pro fotografování, pak LG GW300 nemusí být tou správnou volbou.

Pořízené videonahrávky můžou být v maximálním rozlišení 144 x 176 px, kvalita bohužel i v tomto případě není valná.

Zábava a multimédia

Příjemnou novinkou je implementace sluchátkového 3,5 mm konektoru. Přestože LG GW300 není vyloženě hudební telefon, nabídne solidní hudební základnu, která postačí leckterému nenáročnému uživateli. Hudební přehrávač nepostrádá nic z běžných funkcí, jako řazení dle skupin, možnost vytváření vlastních playlistů nebo-li seznamů skladeb, několika pásmový ekvalizér (bez možnosti tvorby vlastního přednastavení), možnost náhodné volby či opakování. Zvukový výstup ze sluchátek hodnotím jako slušný a dostatečně hlasitý. Komu by nestačil vestavěný hudební přehrávač, může využít i FM radio, kterému nechybí ani RDS. Pro poslech rádia je samozřejmě nutno mít připojena sluchátka.

Milovníci her jistě ocení 5 předinstalovaných her, z nichž ovšem tři hry jsou pouze ve verzi demo. Nabídka JAVA aplikací je ale nulová. Pokud budete chtít stávající seznam doplnit o nové hry nebo Aplikace, nic vám v tom nebrání. Instalace je bezproblémová a může probíhat přímo z paměťové karty.

Základní paměťový prostor nabídne kapacitu 15 MB. předpokládám ale, že tato hodnota asi bude málokomu nestačit, takže je zde připraven i slot pro paměťové karty MicroSD až do kapacity 8 GB. Telefon jsme s touto kartou otestovali a mohu potvrdit bezproblémový chod, ačkoliv při větší zaplněnosti docházelo ke značnému zpomalení. Například větší počet písniček způsoboval až několikaminutové načítání.

Telefonní funkce

Útroby novinky pojmou až 1000 vícepoložkových kontaktů. Každý kontakt může obsahovat až nespočet různých detailů jako několik druhů čísel, vyzvánění, emailovou adresu, obrázek a ikonu. K čemu ikonu? Pokud si zvolíte vlastní ikonu z 15-ti předpřipravených, zobrazí se vždy při příchozím hovoru nebo pokud obdržíte textovou správu. Zajímavé a praktické je, že i po přečtení zprávy je nadále ikona v seznamu aktivní, takže máte přehled o tom,kdo vám v předchozí době poslal textovou zprávu.

Jednotlivé kontakty lze také sdružovat do skupin, vyhledávání kontaktů probíhá postupným vyťukáváním znaků.

Zprávy

V oblasti zpráv nechybí nic podstatného, dokonce nabídne i kolonku emotikony, které je možno vkládat do nové textové zprávy. Jejich zobrazení je však pouze znakové, nikoliv ve formě obrázku či smajlíku. Novou textovou zprávu můžeme psát standardním způsobem pomocí QWERTY klávesnice nebo za pomocí prediktivního slovníku T9 bez diakritiky, nemusíte se tak bát zkrácení zprávy. Odezva při psaní je dostatečně rychlá a nedochází k žádným prodlevám nebo zpomalení.

Organizační funkce a datové funkce

Od nabídky datových funkcí nečekejte žádné zázraky. Moderní technologie, jako sítě 3. generace, ba dokonce technologie HSDPA či HSUPA nebo bezdrátové síťě Wi-fi bychom marně hledali. Musíme se spokojit pouze s EDGE nebo GPRS. Komunikaci s PC obstarává propojení pomocí datového kabelu s konektorem MicroUSB nebo Bluetooth 2,0.

Organizační funkce nabídnou širokou paletu možností jako je kalendář o kapacitě 100 záznamů, několikanásobný budík, poznámky (možno jich uložit až 50), stopky, diktafon jehož délka nahrávky je limitována pouze dostupnou volnou pamětí telefonu nebo paměťové karty, kalkulačka, světový čas a převodník jednotek. Novinkou je tajná poznámka, což není nic jiného, než textová poznámka, kterou však lze uzamknout vlastní heslem. Pro uchovávání hesel nebo PINů by se tato funkce mohla hodit.

Zhodnocení

Novinka si chce kralovat v oblasti nižší střední až nižší třídy. Z části toho může dosáhnout, ovšem koncový uživatel se bude muset spokojit s mnoha kompromisy a pouze základním výčtem funkcí. Počáteční cena telefonu je dle mého nasazena na poměrně vysokou laťku, překračující částku pět tisíc korun. V dané hodnotě získáte dobře zpracovaný telefon, qwerty klávesnici, hudební 3,5 mm jack konektor ale tím všechen výčet funkcí z této cenové kategorie končí. Konkurence v této cenové kategorii nabídne mnohem lépe funkčně propracované modely, které obsahují lepší fotoaparát, širší datovou podporu nebo rovnou i operační systém. S jeho koupí bych doporučil chvíli počkat, za čas totiž cena této novinky klesne na přijatelnou mez.

Klady
  • Qwerty klávesnice
  • 3,5 mm sluchátkový jack
  • Kvalitní zpracování
  • Použité plasty
Zápory
  • Vysoká cena
  • Pomalé reakce
  • Slabá datová podpora
  • Fotoaparát postrádá autofocus
  • Tužší qwerty klávesnice
  • Zastaralé uživatelské prostředí
Diskuze ke článku
Aaron
S telefony LG nemam zadne zkusenosti, protoze vetsina je presne takovych jako tento mobil = prilis mnoho kompromisu. Na textovky, emaily a internet by to nemusel byt spatny mobil, ale srazi ho cena popripade absence modernejsich technologii (3G, i kdyz u nas ne vsude vyuzitelne, ale hlavne wi-fi). A nebo kdyz uz je za tuto cenu bez wi-fi, tak by se zase hodil nejaky operacni system. Ze to jde muzeme videt u Samsungu C6625 s Windows Mobile u Vodafone za 5 577. Ten ma navic jeste GPS.
Aaron
Zapomnel jsem dodat, ze jinak dobra recenze, diky. ;-)
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den, já také děkuji. Jsem rád že se vám líbí a přeji hezký večer :)
Lenka
Dostala jsem tento telefon jako dárek při koupi televize, ráda bych ho darovala, ale bohužel nastavení telefonu je pouze v angličtině nebo slovensky,český jazyk chybí. Nevíte jak tam dostat češtinu. Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze