#LumiaMegaTest: díl 4. – mapy a navigační funkce

53

Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, pokračuje čtvrtým tématem. Jak testeři hodnotí GPS, mapové a navigační aplikace v Lumiích, které si vylosovali?

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které po dobu 2 týdnů používají a hodnotí, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

4. díl – GPS, mapy a navigace

Čtvrté téma se týká oblasti navigování a orientace v prostoru obecně. Jak Lumii, kterou si testeři vylosovali, funguje GPS, jak hodnotí mapovou aplikaci Here Maps, navigaci Here Drive a Here Transit. Nebo doporučí raději jinou aplikaci?

Jan Vidim

#LumiaMegaTest

Dnes budu hodnotit jen sadu aplikací HERE, protože nejsem zvyklý používat jiné mapové aplikace. Proč mít taky dvě aplikace na jednu věc, když mi v HERE nic neschází? HERE mapy mají dle mého názoru nejlepší mapové podklady mezi konkurencí, jako je Google nebo Seznam. Několikrát se mi stalo, že jsme s kamarády byli na výletě na kolech někde daleko od civilizace a nevěděli kam. Moje mapy jako jediné nám ukázaly, kde jsme a kam máme jet, jiné ani neměly cestu v mapách. Vyhledávání v aplikaci už tak intuitivní není, s tím úzce souvisí méně zájmových bodů v databázi, v některých konkurenčních mapách stačí zadat jen název restaurace a víte kudy kam.

V HERE mapách je potřeba někdy zadat adresu, i když situace se zlepšuje, konkurence má stále náskok. Pěší navigace nemá svou vlastní aplikaci, to sice nevadí, ale v okamžiku navigovaní není 100% přehledná. Pak tu máme auto navigaci HERE Drive +, která funguje spolehlivě a naprosto off-line. Jen při vyjetí z trasy přepočítává novou docela dlouho, to lze ale přisoudit její datové nenáročnosti. HERE transit je aplikace na vyhledávání spojů MHD (zatím jen v Praze), která má dost mizernou databázi linek a zastávek, hlavně mimo centrum. Na ni bych tedy moc nespoléhal. HERE má tedy úžasné mapové podklady, ale doplňkové funkce je potřeba ještě vylepšovat.

Jakub Smolík

#LumiaMegaTest

Lumia a navigace? V autě jedině Here! Ať už je to Here drive+, Here maps (nebo Here city lens) jsou bezkonkurenční. Největší plus tkví v tom, že nepotřebujete internet v mobilu. Konkurence ano, a to není levné ani u nás, natož v zahraničí. Na Wi-Fi si ZDARMA stáhnete hlas, mapy Česka, Slovenska, nebo třeba celého světa a od té chvíle máte vše uložené v telefonu. Cestu můžete buď plánovat doma na here.com, synchronizovat a otevřít v mobilu, nebo to udělat přímo v telefonu, což je moje volba. Aplikace here drive+ vám hned ukáže, kde se nacházíte, nastavíte cíl, kliknete na – autem do místa a stisknete start, pak už vás hlas slečny Zdeňky dovede až do cíle. Stejné je to i s navigací pro pěší, jen Zdeňku nahradí při změně směru vibrace. Pokud jezdíte na kole a potřebujete zkratky přes les, použijte aplikaci mapy.cz, jsou pro turistiku vhodnější. Ovšem žádný hlas vás nenavede, to umějí jen here.

Janda Tangelmayer

#LumiaMegaTest

Navigace v Lumii? Tak to asi jedině Here Drive+ a Here Maps. Co se týče Here drive+, tak ty jsou od verze WP 8.1 poskytnuty pro všechny telefony zdarma, takže i v Lumii 530 dostanete výbornou navigaci pro celý svět v ceně telefonu kolem 2 500 Kč Ale teď už k mé Lumii 735, kde používám jak vše z platformy Here, to je Here Drive+, Here Maps, Here Transit, tak aplikaci od Mapy.cz.

Navigováni s Here Drive+ je výborné, i když občas se něco úplně nepovede. Jedna se o klasickou turn-by-turn navigaci, která i ukazuje dopravní info. Zadávání cílů je jednoduché, buď zadáte cíl, že ho vypíšete do pole pro hledání, nebo z oblíbených, které můžete nastavovat jak v aplikaci Here Maps, tak na stránkách Here.com, kde se jen přihlásíte ke svému účtu stejně jako v telefonu. Tuto funkci osobně využívám, protože když něco plánuji, je rychlejší to udělat na PC. Funguje to stejně jako u uživatelů telefonu s Androidem přes Google mapy. I k Lumii jsou stejně kvalitní Here mapy na stránkách Here.com. Od dob, co používám Lumii, jsem nikdy nepotřeboval jinou navigaci.

Aby to nevypadalo, že je vše úplně dokonalé, tak se občas stane, že když přejedete odbočku nebo zrovna chcete jet kus navigované cesty podle sebe, tak se potom navigace nedokáže chytit zpět a musí se ukončit navigováni a zadat cíl znova. Nestává se to často, ale většinou se to stane, když se to nejméně hodí. Osobně jsem s aplikacemi Here spokojen a nevidím důvod proč na Lumiích řešit jiné navigace.

Josef Kubeš

#LumiaMegaTest

Jestli Nokia někde vyniká, tak je to navigace. Skvělé Nokia Mapy, dnes tedy HERE Maps, se v Nokiích objevují už od dob Symbianu. Jejich obrovskou výhodou je, že si můžete do telefonu stáhnout off-line mapy libovolného státu a nechat se hlasově navigovat v češtině kdekoliv na světě. Za sebe mohu říci, že to funguje výborně a s těmito mapami jsem nás navigoval na cestě do Rakouska (550 km) nebo třeba v Turecku a vždy velmi spolehlivě. Navigaci si můžete přepnout i do 3D pohledu, pak ve velkých městech vidíte i "obrysy" budov nebo významné památky. Pokud máte tablet s Windows 8(.1) můžete si HERE mapy nainstalovat i tam.

U Lumie 530 může být při navigování v autě nevýhodou menší displej (a na přímém slunci možná i kvalita displeje, to ale nemohu nyní otestovat), nicméně pro navigaci do kapsy jsou zase menší rozměry výhodou. Určení polohy je přesné a dobře fungovalo i uvnitř trolejbusu.

Z dalších programů, které jsou ve spolupráci s GPS užitečné, jmenujme například Mapy.cz, které mají velmi dobře zpracovaná místa jako bankomaty, zastávky veřejné dopravy i s linkami, které tudy projíždějí a mapy umí též off-line. Dále pak Runtastic, který zaznamenává vaše sportovní aktivity.

Celkově tedy musím navigaci v Lumii 530 pochválit. Tento telefon za 2 500 Kč dokáže spolehlivě navigovat a díky výborným HERE mapám má velkou přidanou hodnotu.

Marie Kozlovská

#LumiaMegaTest

O navigacích v rámci platformy Windows Phone toho bylo řečeno už hodně, zvlášť co se týká všech produktů HERE. Musím říct, že jim vděčím za mnohá přesná nalezení v úplně neznámém místě, kde bych možná bloudila dodnes. Nejvíc asi oceňuji, že se mapy dají stáhnout a používat poté offline, což ve mně probouzí cosi jako cestovní horečku – už se nebudu bát žádných světových měst, když mám mapy HERE! Dokud mi tedy neukradnou telefon. Pak se budu bát, a hodně.

Abych vše vztáhla na mnou testovaný telefon Lumii 630, má přímo ideální rozměry, kdy vám na 4,5" displeji nic neuteče, a je tak vhodný jak pro navigování ve městě, i cestování autem. V kombinaci se skvělou výdrží, se nemusíte bát vyrazit kamkoliv na dlouhé putování (pokud vás na konci čeká zdroj energie, chcete-li se dostat i zpět a nepamatujete si, kudy cesta vedla).

O čem bych ale ještě ráda napsala, jsou aplikace pro letecké navigování. Nejen řidiči, ale i neprofesionální piloti přešli k chytrým telefonům a jejich aplikacím, zahodili papírové mapy a zapomněli principy srovnávací navigace. V naprosté většině případů tak v kabinách objevíte telefon s Androidem a běžící XCSoar. Hledala jsem dlouho něco podobného i pro mou šestsettřicítku, avšak bezvýsledně. V tomto má Windows Store poměrně velké mínus a takříkajíc díru na trhu. Škoda, bylo by krásné, s Lumií nejen chodit a jezdit po zemi, ale i plachtit… Snad jednou, zatím pouze společně budeme hledat cestu na letiště!

Vojtěch Balcárek

#LumiaMegaTest

Mapy Here jsou silnou zbraní Lumií. Ani Lumie s nižší cenovkou o offline mapy nebyly ochuzeny. Uživatel má k dispozici mapové podklady celého světa zdarma a je jen na něm, jaké si stáhne a bude využívat. Mapy pro Českou republiku mají 256 MB. Lze se navigovat v autě, pěšky nebo dokonce i v MHD.

V autě si zapnete Here Drive+ a plnohodnotná navigace Vás dovede k cíli. Po pár zkušenostech si troufám tvrdit, že klasickou autonavigaci nebudete vůbec potřebovat. Telefon si spolehlivě poradil s úkony, které jsem mu zadal. Veliké plus je jednoduchost! Zapnu aplikace Here Drive+, vyhledám kam chci jet a telefon rychle najde trasu. Jednoduché rychlé, spolehlivé, nic víc po navigaci nechci. Ženský hlas navigace mluví jasně a srozumitelně. Pokud počítáte s tím, že budete navigaci používat častěji, určitě si pořiďte nějaký držák na palubní desku. Nezbytnou věcí je také nabíječka do auta, bez ní se vymotáte pouze z centra města. Pro navigaci v hromadné dopravě slouží aplikace Here Transit a funguje jen ve velkých městech (Praha). Z místa A do místa B Vám řekne, jakou linkou máte jet, kde vystoupit, jak dlouho cesta potrvá a ze stanice vás donaviguje až do cíle. Ale ani navigace po Praze není ideální, některé autobusové linky zde chybí. Pro turisty pohybující se v srdci hlavního města je Transit plně dostačující.

Klasická navigace pro pohyb pěšky není nijak zvláštní, trochu hůře se v ní orientuji. Nikdy jsem nevěděl jakým směrem se mám vydat a navigaci jsem musel takzvaně rozchodit. Zezačátku se nazdařbůh někam vydáte a po pár metrech zjistíte, že jdete na opačnou stranu. A to vše kvůli absenci elektronického kompasu u 635.

Here Maps Vám pomůžou i s navigací v obchodních centrech. Na mapě si obchoďák rozkliknete a vidíte rozložení obchodů a butiků. Mezi jednotlivými patry lze přepínat a mapy center byly v mém případě přesné a aktuální. Další pěkná věc je 3D zobrazení významných monumentů a památek. Je to spíše efektní věc než praktická, každopádně potěší. S Lumií je cestování radost a člověk neztratí.

Zdeněk Marek

#LumiaMegaTest

Časy, kdy výrobci elektronických navigací nebudou mít ani na chleba, se nezadržitelně blíží a dost možná už tu jsou. Lumia 930 a její skvělá navigační aplikace HERE Drive+ od současné Nokie plnohodnotně nahradí vaší navigaci v autě. Podle mého názoru navigaci HERE Drive+ bude těžko nějaká jiná aplikace konkurovat.

Nejdůležitější je vědět, že navigace je offline a po stažení potřebných map do telefonu nepotřebuje připojení k internetu, s výjimkou stahování dopravních situací, což lze v aplikaci zakázat, ale je dobré vědět, co vás na cestě čeká. S Lumií 930 dostanete licenci na mapy po celém světě zcela zdarma. Na cestách vám bude dělat společnost ženský hlas, který vám ještě navíc řekne, kam máte jet, a to srozumitelně, takže nemusíte tolik odpoutávat pozornost od řízení. Vše je v českém jazyce. Navigaci nedělá problém nalézt alternativní cestu, i když jí to na můj vkus docela trvá. Na displeji se vám zobrazují benzinové pumpy, odpočívadla, předpokládaná doba příjezdu, zbývající vzdálenost, rychlost včetně upozornění její překročení atd. Hlavně mě vždy dostane tam, kam potřebuji, a to bez problémů. Jediný problém by mohl vzniknout tím, že bych si zapomněl nabíječku, protože baterie při běhu aplikace prudce klesá dolů. Nadměrné zahřátí telefonu mě pak u navigace vůbec nepřekvapilo. HERE Drive+ je spolehlivá aplikace a můžete ji věřit. Rozhodně nejlepší navigace do mobilního telefonu.

Co se týče aplikace HERE Maps, mají také velmi dobrou úroveň. Jsou offline a využívají stejné mapy jako navigace HERE Drive+, takže není třeba je stahovat 2×. Pokud ale budete používat jiné mapy, než mapy se značkou HERE, tak musíte stáhnout mapy další. Nadchla mě pěší navigace s pomocí elektronického kompasu a popisná čísla budov. Názvy ulic jsou samozřejmostí. Funkce nazvaná místa je také velmi zajímavá, protože vám na mapě ukáže, co se v dané lokalitě nachází. Bohužel těch míst tam mnoho není a doufám, že se to časem zlepší. Díky tomu jsem nucen kombinovat HERE Maps s aplikací Mapy.cz, která je v tomto směru propracovanější. Ale je tu ještě jedna zajímavá funkce – LiveSight (dříve HERE City Lens, nyní integrována v HERE Maps). LiveSight je funkce, která vám prostřednictvím fotoaparátu, vaší polohy a elektronického kompasu na displeji zobrazí, co se nachází na místě, na které směřuje čočka fotoaparátu. Když telefon dáte do vodorovné polohy, rovnou budete na místo navigováni.

Bohužel zamrzí, že při přibližování ze satelitního pohledu nejsou vidět detaily na celém našem území a někde na mapě není vidět prakticky nic, jen velké zelené kostky. Proto převážně používám klasický pohled. Aplikaci HERE Maps používám hodně často a ještě nikdy mě nezklamala, i když kvůli některým nedostatkům někdy používám Mapy.cz, které jsou mimochodem také offline.

S čistým svědomím mohu říct, že Lumia 930 se službami HERE a Mapy.cz poslouží i jako skvělý navigátor, se kterým se neztratíte.

Diskuze ke článku
gerom
na symbianu jsem si uložil v telefonu třeba celou trsu, to na WP nejde :(
synchronizace s here.com umí jen místa, trasu si tam uložit můžu, ale do tel. jí nedostanu...
guest
...cela tahle #LumiaMegaTest akce se mi zda trosku "podezrela", mam z ni takovy divny pocit marketingove kampane microsoftu..
honza
Je nějaká možnost jak zjistit/zadat polohu na mapě pomoci gps souřadnic(zeměpisná šířka délka)? Díky
bubu
Trochu mi u téhle navigace vadí, že nejdou nastavit průjezdové body. Dá se to samozřejmě řešit, že jedu z bodu A do bodu B a pak přenastavím do bodu C, ale je to dost nepohodlné. Jinak jsem HERE už využil mnohokrát a vždy jsem do cíle dorazil. Této navigaci věřím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze