Mobil nebo tablet? Obojí! Asus PadFone se představuje

Veletrh Computex 2011 přináší již v prvních dnech zajímavý a svým způsobem netradiční koncept Asus PadFone, který v sobě kombinuje chytrý mobilní telefon a tablet. Obstojí toto zařízení v plodném roce tabletů a má šanci na úspěch?

Výrobce Asus se na mezinárodním ICT veletrhu Computex 2011 v Taipei na Tchajwanu pochlubil netradičním hybridním zařízením s označením PadFone, se kterým se chystá přijít na trh již o těchto Vánocích. Prvním letmým pohledem by většina hádala, že se jedná o klasický tablet, kterých se v současné době začíná na trh dostávat čím dál tím více. Ale realita je jiná. Asus totiž přichází s inovativním a designovým kouskem techniky, což proklamuje i svým mottem „Inovace nad očekávání.“

Asus PadFone: smartphone a tablet v jednom

Hybridní Asus PadFone v sobě víceméně skrývá dvě zařízení, na která se v krátkosti podívejme. Ačkoliv nejsou prozatím k dispozici podrobnější hardwarové parametry tohoto nefunkčního prototypu, dá se očekávat, že srdcem a motorem tabletu bude právě samotný smartphone. Ten se bude vkládat do speciálního dokovacího modulu, který se nalézá pod odklápěcím krytem na zadní části tabletu a zajistí spuštění tabletu. Tělo smartphonu se spojí s tabletem prostřednictvím konektorů microHDMI a microUSB. Myšleno bude i na fotoaparát (u prototypu 5MPx), pro který je v odklápěcím prostoru ponechán volný otvor. Velikostí se smartphone řadí mezi standardní dotykového telefony s větším 4,3 palcovým displejem a charakteristickými ovládacími prvky. Smartphone by měl pracovat pod operačním systémem Android, ovšem pod jakou verzí, to není s určitostí známo. Můžeme doufat, že by to mohlo být i s novým Androidem Ice Cream Sandwich.

Čtěte: Žhavé novinky Google: nový Android, Google Music a filmy

Asus PadFone: Smartphone

Zaměříme-li se na tablet, zřejmě nalezne místo mezi 10,1 palcovými modely tabletů. Z fotografií lze vypozorovat dvojici reproduktorů poblíž stříbrné linky obíhající otevíratelná dvířka. V tabletu by měla být přítomna i samostatná baterie, ze které by se mohl smartphone po zasunutí nabíjet. Tablet nebude potřebovat SIM kartu, vše „dodá“ smartphone.

Asus PadFone: Tablet s dokovacím modulem

Asus spatřuje výhody v tomto hybridním zařízení mimo jiné v tom, že odpadne nutný přenos dat z jednoho zařízení do druhého či pořizování si dvou SIM karet. Nebude-li uživateli vyhovovat menší úhlopříčka displeje smartphonu, dopřeje si pohodlnější zobrazení na tabletu i díky sdílenému 3G připojení. Každý si bude moci zvolit, co mu nejvíce v daný okamžik vyhovuje.

Podívejte se na videa přibližující Asus PadFone

Jednu věc nemůžeme výrobci Asus upřít. V poslední době se snaží přicházet se zařízeními, která budí pozornost a jsou v centru dění. Zmiňme například tablet Asus Eee Pad Transformer s oddělitelnou klávesnicí, který by mohl suplovat i váš notebook. Osobně jsem zvědav, zda si nový hybrid PadFone najde cestu k zákazníkovi a zda ho čeká prodejní úspěch. Co myslíte vy? Považujete toto zařízení za přínos nebo v tom vidíte pouze další přírůstek do řady konceptů?

Zdroje: phonearena.com, fonearena.com, engadget.com, pocket-lint.com, phonearena.com, mobile-review.com, engadget.com, phonescoop.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze