Nejlevnější mobil s Full HD displejem stojí necelé tři tisíce Kč

11

Čínský trh již v brzké době obohatí nový model od výrobce Neo s označením N003. Jeho výbava je na dnešní poměry vskutku špičková a zároveň však vůbec není drahý.

Čas od času se na různých webech specializujících se na rozebírání elektroniky objevují analýzy, nastiňující výrobní cenu některých známých mobilů, například iPhonu. Jedná se sice jen o prostý součet ceny jednotlivých součástek, ze kterých je telefon poskládán, a nejsou do něj zahrnuty další náklady na vývoj, distribuci, marketing a další nezbytné aspekty, i tak ale celkem dobře plní roli připomínky toho, že ať už výrobci v reklamních spotech používají sebekrásnější slova o tom, jak dělají svět lepším, jejich hlavní motivací jsou co nejvyšší výdělky.

Světoznámé značky formátu Applu si mohou dovolit nastavit prodejní cenu svých produktů několikanásobně výše, než kolik skutečně stojí jejich výroba. Méně známé značky proti těmto gigantům mohou bojovat jedině nižší cenou. Přitom logicky platí, že čím méně renomovaná značka, tím níže musí cena nakonec klesnout.

Neo N003

Pěkný příklad potvrzení výše uvedeného přišel před pár dny z Číny. Tamní firma jménem Neo vyrobila smartphone N003. Ten v podstatě svoji výbavou kopíruje dnešní vlajkové lodě předních výrobců. Nechybí 5 palcový displej s Full HD rozlišením, čtyřjádrový procesor MediaTek MT6589, 13 Mpx fotoaparát a také akumulátor s nadstandardní kapacitou 3 000 mAh.

Cena novinky z dálného východu se zastavila na hranici 899 Čínských jüanů, tedy v přepočtu 2800 českých korun, což je opravdu hodně málo. Není pravděpodobné, že se přístroj někdy objeví jinde než za hranicemi Číny. I tak ale určitě stojí za ukázku, za kolik se dá takový high-endový smartphone také vyrobit.

Zdroje: gizchina.com

Diskuze ke článku
Nevím
Mám dotaz. Budu za něj doplácet v ČR DPH, když si ho nechám poslat z Čny nebo je to v limitu ? Nebo nějakou daň. Popřípadě má někdo tip na obchod, kde půjde koupit ?
MoB
Ono to je těžké... když jediný váš výzkum je Ctrl+C a Ctrl+V... když to dělají dělníci v podmínkách, ze kterých by se těm evropským zvedl žaludek... to se to sráží náklady.
Vitek
"na dnešní poměry" je to normální telefon. To jenom v u nás prodejci nabízí telefony v cenové relaci 4-7 tisic sračky s rozlišením 800x400, jednojadrove procesory a 512 RAM.......
mental.disease
Pokial viem, tak Neo N003 má Rozlišení displeja 1280x720 pixelů na 5,3"
jedine že by to bola nejaká nová verzia 5" fHD s tým istým označením?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze