Nokia C5-03: recenze uhlazeného bojovníka střední třídy
recenze

Nokia C5-03: recenze uhlazeného bojovníka střední třídy

390

Finský výrobce mobilních telefonů se dnešní novinkou snaží alespoň zčásti vylepšit své postavení ve střední třídě. Model C5-03 přináší plnou datovou výbavu, Wi-Fi a 5 Mpx fotoaparát. Bohužel obdržel ještě starý Symbian. Zaujmout se tak snaží designem a cenou.


Nokia C5-03 - oficiální fotografie

Ani po více než dvou letech Nokia nedokázala smazat náskok takřka veškeré konkurence. Zejména v nižší a střední třídě je její situace velmi bídná. Nižší třídu reprezentuje Nokia 5230 a ve střední dosluhujue dvouletá Nokia 5800. Dnes testovaná Nokia C5-03 by se mohla pasovat do role nástupce prvně zmiňovaného modelu, tedy 5230. Funkčně z ní vychází a přidává vesměs vše, co staršímu modelu chybělo a bylo vytýkáno. Důležitou změnou je nový design, který konečně nemá s modelem 5800 nic společného. Problémy by naopak mohl dělat operační systém, protože Nokia, doufáme že již naposledy, použila starý Symbian^1.

Technické parametry Nokia C5-03

Kompletní specifikace
Konstrukce105,8 × 51 × 13,8 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (360 × 640 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 640 × 352 px, 15 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 40 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.4 S60 5th Edition
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2011,

Komentovaný videopohled

Design a konstrukce: malé, hezké, lehké

Jednoznačně plus si Nokia zaslouží za design telefonu. Ten konečně přináší alespoň nějakou proměnu a pryč jsou doby, kdy nový model jen vykradl svého staršího kolegu. Nokia C5-03 si klestí vlastní cestu, které osobně předpovídám úspěch. Základ tvoří jedna, vždy tmavá barva. Oživujícím prvkem je „brada“, nebo chcete-li spodní část telefonu, která je naopak vyvedena v kontrastní světlé barvě. Vzhledem k zařazení telefonu nepřekvapí použití výhradně plastových materiálů. Konstrukční zpracování je ovšem na velmi dobré úrovni. Vše k sobě přesně lícuje a nikde nic nevrže.

Příjemnou skutečností jsou rozměry telefonu. Činí 105,8 x 51 x 13,8 milimetrů. Zejména na výšku novinka ztratila oproti modelu 5230 více než půl centimetru. Snad ještě větším překvapením je velmi nízká hmotnost 93 gramů. Při prvním uchopení telefonu si budete myslet, že v něm musí chybět baterie. Čelní straně dominuje dotykový displej nad kterým zbylo dostatek místa pro reproduktor a logo výrobce. Pod ním je, již do výše zmíněné brady, začleněna trojice kláves, které jsou spojený v jeden blok. Jde o sluchátka a tlačítko sloužící pro vstup do menu a zpět. Ačkoli jsou spojena v jedno, ovládají se pohodlně.

Kdo na pravém boku očekával notoricky známý posuvník, mýlil by se. Nokia tentokrát použila klasické tlačítko, kterým jednoduše displej zamknete či odemknete. Nad ním již tradičně sídlí kolébková klávesa k regulaci hlasitosti. Spouště fotoaparátu jsme se bohužel nedočkali. Tím je výčet kláves kompletní. Nokia tentokrát opustila i pro ni typické vypínací tlačítko na horní hraně. Vypnutí a zapnutí telefon tak obstarává červené sluchátko. Horní hrana ubytovává 3,5 mm jack konektor a nezakrytý microUSB konektor. V případě hudebního výstupu je škoda, že jej Nokia neumístila na spodní hranu, kde už beztak je 2,5 mm nabíjecí konektor.

Záda telefonu nejsou ničím zajímavá. Ve spodní části je za třemi průduchy ukryt hlasitý reproduktor. Na straně opačné je v chromovém rámečku čočka fotoaparátu. Chybět samozřejmě nemůže logo výrobce.

Baterie: pouze dva dny

Z nepochopitelných důvodů Nokia použila v novém modelu velmi slabý Li-Ion akumulátor, který svou kapacitou 1000 mAh rozhodně neoslní. Model 5230 nabídl o 320 mAh více. Díky rychlejšímu procesoru se slabší baterie negativně podepsala na výdrži a stropem pro Nokii C5-03 jsou většinou dva dny. Konečně se však Nokia naučila přijímat energii také skrz microUSB konektor, čímž z části kompenzuje nižší výdrž.

Zvuk: pěkný poslech

Audio výstup z vestavěného reproduktoru hodnotím víceméně kladně. Hudba z něj se linoucí je dostatečně hlasitá a nepostrádá ani basovou složku, což dozajista ocení mladší generace. Výrobce nezapomněl ani na implementaci sluchátkového 3,5 mm jacku, není tak problém připojit libovolná sluchátka podle vlastního gusta. Připojení sluchátek doprovází mírné zacvaknutí. Hudební výstup patří mezi špičku mezi mobilními telefony a krom modelů Sony Ericssonu za sebou Nokia nechá veškerou konkurenci v dané třídě.

V braevně odlišené bradě najdete hlasitý repriduktor

Displej a ovládání: 5230 přes kopírák

Pokud se něco u Nokií vůbec nemění, pak je to displej. Ten opět na ploše 3,2 palce operuje s rozlišením 360 x 640 pixelů, což i dnes znamená jasný nadprůměr v této cenové kategorii. Bohužel zůstal zachován i typ dotykového displeje, který je stále rezistivní. Při každém dotyku cítíte, jak se horní ostrva displeje dotkne té spodní. Někomu však právě toto může vyhovovat. Každopádně je potřeba displej vždy poctivě stisknout a nestačí pouze jemné ťapání, jako u moderních kapacitních displejů. Rezistivní displej ocení zejména ženy s delšími nehty. Pokud budete telefon ovládat klepáním nehty, nehrozí, že by neposlechl. Faktem však je, že konkurence v dané cenové kategorii již nabízí běžně kapacitní displeje a zde Nokia ztrácí.

Displej se odemyká tlačítkem na pravém boku telefonu, po jehož stisku je akci nutné potvrdit na displeji telefonu. Díky přítomnosti senzoru blízkosti se displej při přiblížení k uchu automaticky vypne. Nehrozí tak, že si tváří nechtěně hovor ukončíte. Telefon při každém stisknu na displeji jemně zavibruje a dává tak zpětnou odezvu. Tato vlastnost se občas hodí, ale pokud vás bude obtěžovat, lze ji vypnout, případně nastavit nižší intenzitu. Displej se při natočení telefonu automaticky překlopí do pozice na šířku. Překlopení trvá od dvou do tří vteřin. Záleží, na jakém místě v menu se zrovna nacházíte.

Samotné ovládání telefonu je poměrně intuitivní. Najdou se sice tací, kteří tvrdí, že je Symbian trochu zmatečný, ovšem kdo je zvyklý na Nokie, nebude mít žádný problém. Všechny ovšem potěší fakt, že Nokia zapracovala na ovládání a známý problém s dvojkliky je v modelu C5-03 odstraněn. Na jakoukoliv položku stačí kliknout vždy jen jednou. Krok Nokie je velmi překvapivý, neboť starý Symbian se nachází na sklonku svého života a tyto inovace s velkou slávou implementovala až do nového Symbianu^3. Jak je vidět, mohla příslušné kroky udělat mnohem dříve...

Prostředí telefonu: papírově zrychlený Symbian^1

Prostředí telefonu je identické, jako u starších sourozenců 5800, 5230 či 5530. Ačkoliv je na světě již nový Symbian^3, Nokia se rozhodla, že do levnějšího modelu vloží ještě starou verzi. Výrobce se ovšem poučil z předchozích chyb a zapracoval na ovladatelnosti dotykového displeje a možnosti upravit si pohotovostní displej k obrazu svému. Lze přidat (stejně jako u modelu 5530) až čtyři kontakty z telefonního seznamu přímo na pohotovostní displej, a také si navolit vlastní čtyři zkratky aplikací. Standardně se ovšem v telefonu nevyskytují praktické widgety, které jsme mohli vidět například v modelu C6 nebo N97.

Trošku překvapivá pro nás byla informace o procesoru. Vzhledem k použití starého Symbian se nějaké změny v této oblasti neočekávaly. Nicméně Nokia v modelu C5-03 použila 600 MHz procesor, díky kterému se z tohoto modelu stala papírově nejrychlejší dotyková Nokia se Symbianem^1 (na Sony Ericssony Satio či Vivaz však stále značně ztrácí). Proč papírově? Při používání jsem žádné výraznější zrychlení nezaznamenal i když je pravda, že mírně svižnější C5-03 je. Negativem je bohužel malá paměť RAM, protože novinka tak musí operovat s pouze 128 MB RAM. Je opravdu nemilé, když vám během rozdělané práce systém nějakou aplikace svévolně ukončí. Naštěstí se to stává opravdu při větším zatížení.

Fotoaparát: kde je autofocus?

Kritizovaným místem modelu 5230 byl fotoaparát. Novinka proto výrazně navýšila rozlišení a těšit se můžete rovnou na 5 megapixelů. Jenže dle nové nokiácké strategie uživatelé nepotřebují automatické ostření. K této absenci si ještě připočtěte chybějící LED diodu. Ve výslekdu je jasné, že na velké focení se Nokia C5-03 opravdu nehodí. Nepovedené „dílo“ dokoná chybějící hardwarová spoušť. Pořízení snímku je nutné provádět skrze dotykový displej, což ve spojení s rezistivním displejem není šťastné řešení.

Ukázkové snímky:

Videoukázka - 640 x 480 px, 15 FPS (6,76 MB, mp4)

Samotné snímky ovšem nevypadají nejhůře a v dané cenové kategorii se řadí k lepšímu průměru. Jsou dostatečně ostré, věrohodně podané jsou barvy. Zamrzí ale vyšší komprese a tím pádem ztráta detailů. Samozřejmě nelze fotit text, ani jiné blízko umístěné předměty. Bohatá je nabídka různých vylepšení. Lze nastavovat citlivost snímků ISO, vybírat z několika efektů, upravovat kontrast či ostrost snímku, korigovat expozici a vyvážení bílé a mnohé další nastavení. Nechybí ani možnost přidání GPS souřadnic do snímku. Pro úplnost dodám, dodám, že Nokia C5-03 natáčí VGA video. Paradoxem je ovšem plynulost 15 snímků za vteřinu. Starší modely zvládaly snímků 30.

Zábava: i starý Symbian zabaví

Počítat můžeme s audio konektorem 3,5 mm pro libovolná sluchátka a nezklame ani graficky vyvedený hudební přehrávač tak, jak jej známe z jiných modelů s operačním systémem Symbian. Komu by nestačila standardní hudba linoucí se ze sluchátek, může ji přikrášlit pomocí hudebního ekvalizéru s možností vytváření vlastních předvoleb. Vše tak zůstává jen na hudebním sluchu uživatele. Nokia C5-03 hraje celkově velmi hezky a ve středí třídě bude těžko hledat konkurenci. Nepřekvapí už podpora stereo bluetooth profilu (A2DP), díky kterému můžeme využít bezdrátová stereo sluchátka.

V balení výrobcem dodaná sluchátka podávají zcela průměrné výkony, ale většina majitelů si připojí spíše svá vlastní sluchátka. K telefonu dostanete i 2GB kartu, která pro začátek poslouží jako úložiště vašich prvních hudebních alb nebo fotografií. Pro milovníky rádiového vysílání je připraveno FM rádio s RDS, k jehož poslechu je nutno připojit stereo headset. Přímo z telefonu můžeme prostřednictvím odkazu na obchod s hudbou nakupovat hudební songy, či celá alba.

Hudebním funkcím telefonu sekunduje vestavěný video přehrávač Real Player, chválit jej ovšem nebudu. Ze starých dob se nic nezměnilo a přehrávači stále nic neříká videoformát avi nebo cerfitikace produktů DivX či xVid. Co zvládne dobře, je přehrávání standardních formátů MP4 nebo 3GP.

O další porci zábavy se samozřejmě starají hry. Díky operačnímu systému Symbian si můžete vychutnávat desítky kvalitních titulů a nové aplikace a hry stahovat z Ovi obchodu.

Telefonování a telefonní seznam: obšlehnuto od sester

Telefonní seznam se vyvolává přímo ze základní obrazovky, úložný prostor pro nové kontakty je limitován pouze dostupnou interní pamětí telefonu. Kontakty můžeme libovolně kopírovat, přesunovat a zvolit, zda chceme zobrazit kontakty ze SIM karty spolu s kontakty z telefonu, nebo odděleně. Ke každému kontaktu můžeme přiřadit mnoho detailů, jako adresu, poznámky, datum narozenin a několik čísel. Vyhledávání kontaktů probíhá postupným zadáváním znaků, ale s velmi nešťastným řešením, kdy se vám postupně písmenka přeskupují a nepoužitelná mizí. Vy tak pokaždé musíte znovu hledat umístění vašeho písmene, což výrazně zdržuje. Mnohem lepší by bylo jednoduché textové pole, kde by bylo možno jméno napsat.

Jako vyzváněcí tón je možné vybrat jakýkoliv hudební soubor nebo videoklip uložený v telefonu nebo na paměťové kartě. Telefon má pět vyzváněcích profilů, které můžete libovolně upravovat, stejně jako vytvářet své vlastní. Rovněž je možné radiovou část telefonu úplně umlčet pomocí offline profilu, což se hodí nejen v letadle.

Zprávy: čtyřikrát jinak

Zprávy jako takové nečiní tomuto telefonu sebemenší problémy, ba naopak. Psaní zpráv je komfortní, lze volit ze čtyř způsobů zadávání textu. Podle polohy telefonu je možné psát buď v horizontální nebo vertikální poloze. Psaní na dotykovém displeji je díky přesným a rychlým reakcím poměrně pohodlné. Kvůli rezistivnímu displeji však musíte mít na paměti, že je potřeba vždy zatlačit. Psaní lehkým dotykem, známé z kapacitní displejů, zde neočekávejte.

Při psaní nové zprávy napomůže prediktivní slovník T9. Můžeme psát také zprávu pomocí ručního vykreslování jednotlivých znaků, rozpoznávání je velmi přesné.

Emailový klient vychází buď z aplikace Nokia messaging nebo ze standardní vestavěné aplikace. Nastavení parametrů je jednoduché a přehledné, navázání spojení s emailovou schránkou je otázkou chvíle. Emailové zprávy je možné stahovat včetně příloh, naopak odeslané zprávy můžou být staženy jen s hlavičkou. Pochválit musíme také propojení s úvodní obrazovkou, kde se nachází záložka s odkazem na nakonfigurovanou schránku.

Samostatnou položku v menu dostaly sociální sítě. Připravena je aplikace pro Facebook. Ta by však nutně potřebovala silnou modernizaci. Mínusem je chybějící lokalizace, zalekanost a časté stávkování. Stále je však kvalitnější a pohodlnější, než nová aplikace pro sociální sítě, obsažená například v Nokii N8. Kromě Facebooku nabídne Nokia C5-03 rychlý přístup například k Twitteru nebo Youtubu.

Organizační funkce: kancelář po ruce

Telefony s operačním systémem Symbian měly vždy výborně zpracované organizační funkce a ani tady tomu není jinak. Uživatel může počítat s kalendářem, který nabídne několik různých náhledů zobrazení. Zadávání nových úkolů, schůzek a událostí je limitováno pouze volnou pamětí telefonu. V nové Nokii naleznete silného spojence co se týče buzení. K dispozici je možnost tvorby několika budíků, přičemž nechybí funkce opakování. Pro cestovatele je pak přichystán světový čas.

Připraveny jsou i kancelářské aplikace. Bez větších problémů si otevřete dokumenty Microsoft Office či soubory s koncovkou PDF. Nezapomnělo se ani nanavigaci, která je u Nokie pro celý svět zadarmo, což je velmi velká konkurenční výhoda. Připraveny jsou klasické Ovi Mapy s mnoha možnostmi zobrazení včetně 3D, automobilovou i pěší navigací. Citlivost čipu GPS mi přišla o něco horší, než u staršího modelu 5230 a pro rychlejší start navigování se tak hodí A-GPS, která využívá mobilní datové přenosy.


Navigování pomocí aplikace Ovi Maps je pohodlné a zadarmo

Datové přenosy: konečně je tu vše

Snad každé starší dotykové Nokii jsme v oblasti datových technologií něco vyčítali. Jedné chybělo Wi-Fi, druhé rychlá data. Nokia C5-03 ovšem konečně přináší vše. Samozřejmostí je podpora bezdrátového připojení skrze Wi-Fi. Rychlé datové přenosy zastupuje HSDPA (do maximální rychlosti 10,2 Mbit/s) a dokonce i HSUPA (do maximální rychlosti 2 Mbit/s). Vestavěný internetový prohlížeč je takový, jak jej dobře známe z modelů 5800 nebo N97. Po dvou letech je v porovnání s konkurencí již velmi zastaralý a práce s ním není žádný med. O nějaké rychlosti se hovořit nedá. Asi nejvíce zdržuje krok zpět, kdy je vždy nutné potvrdit, kam až se hodláte v prohlížených stránkách vrátit. Mnohem lepší volbou je proto Opera Mobile či Mini. V tom případě ovšem musíte zapomenout na plnou podporu Flashe, který vestavěný prohlížeč zobrazí. Mírným vylepšením, které Nokia C5-03 převzala od nového Symbianu, je přítomnost pole Hledání. To se objeví zároveň s polem, kam zadáváte internetovou adresu.

Zhodnocení: dostane šanci?

Nokia C5-03 přichází na přesycený trh, kde není místo přešlapovat, natož snad chybovat. Ačkoliv Nokii ve výbavě nechybí nic podstatného a mnohdy konkurenci dokonce předčí, je navíc kvalitně zpracovaná a kladně lze hodnotit i design, ve výsledku to neznamená vyhranou bitvu. Zabijákem Nokie C5-03 je Symbian^1, který už by měl odejít do zaslouženého důchodu. Mnoho zájemců také jistě odradí rezistivní displej. Na druhou stranu se však stále najde mnoho lidí, kteří tento klasický a jistým způsobem obyčejný systém ocení.

Největší konkurencí pro Nokii C5-03 bude LG Optimus One, Sony Ericsson Xperia X8 a Samsung Galaxy 3. Všichni konkurenti vsází na Android. Nokia je předčí kvalitnějším displejem, fotoaparátem a lehce i celkovou výbavou. Důležitým aspektem v této kategorii je ovšem ovladatelnost a příjemné prostředí. To konkurenti umí na výbornou. Vylepšit nelichotivou situaci modelu C5-03 by pomohla nižší cena.

Nokia C5-03 můžete objednat na značkovém e-shopu Nokia

nokia-c5-03
Klady
  • 5 Mpx fotoaparát
  • rychlá data, Wi-Fi
  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • velký displej s jemným rozlišením
  • zdařilý design a konstrukce
  • v balení 2GB paměťová karta
  • konečně nabíjení skrze microUSB
  • GPS s navigací pro celý svět zadarmo
Zápory
  • zastaralý webový prohlížeč
  • malá paměť RAM
  • Symbian^1
  • fotoaparátu chybí autofocus a přisvětlení
  • rezistivní dotyková technologie displeje
Diskuze ke článku
RS
Cena 5 290 Kč za Symbian 1 :-D tak to prodejce hodne ustrelil, zvlaste pak, kdyz uz se zacne prodavat Vodafone 945
Martin Pultzner
Dobrý den. Recenzi na Vodafone 945 si budete moci přečíst v nejbližších dnech, ale už teď mohu prozradit, že jej doporučovat rozhodně nebudeme, telefon se příliš nepovedl. Ve srovnání s VF 945 bych určitě raději volil Nokii.
petr
Nokia upadla s tou cenou na hlavu. Za tuhle Nokii 5800 nacpanou do jiné krabičky od mýdla bych nedal ani 3000.
Michal Pavlíček
Cena je opravdu zbytečně vysoká a mohla startova o minimálně 500 Kč níže. V každém případě jde však o podstatně vylepšenou 5800.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze