Nokia Lumia 625: největší Finka všech dob

65

Finská Nokia vypouští na trh telefon s vůbec největším displejem ve své historii. Lumia 625 se pokusí oslovit zákazníky prahnoucí po 4,7palcovém displeji. Výbavou novinka spadá do střední třídy a nabízí dvoujádrový procesor s 512 MB RAM. 8GB interní paměť je rozšiřitelná paměťovými kartami.

Nokia potřebuje nutně zabrat a dostat na trh telefony, které se budou dobře prodávat. Prvním krokem byla levná Lumia 520, tím dalším je vyjít vstříc současnému trendu velkých displejů. Až doposud byla finským maximem úhlopříčka 4,5 palce, která se vyskytovala výhradně u nejlépe vybavených strojů. Ty strčila do kapsy dnes představená Lumia 625.

Zapomnělo se na pixely

Designově vychází novinka ze starší a mnohem menší Lumie 620. Nokia vsadila na oválný design a ostrý přechod byste na telefonu hledali jen marně. Rozměry telefonu činí 133,25 x 72,25 x 9,15 milimetrů a hmotnost snesitelných 159 gramů. Ani tato Lumie nemůže být výjimkou a přijít v nějakých uniformních barvách. Právě naopak, opět se dočkáme mnoha veselých barevných verzí.

Nokia Lumia 625 se opět vytasí s mnoha barevnými variacemi

Hlavním trumfem Lumie 625 bude displej. Jeho úhlopříčka je 4,7 palce a typově se jedná o IPS displej, což zní poměrně nadějně. Bohužel se Nokii podařil nepěkný krok v rozlišení. Zřejmě z důvodu udržení nízké ceny sáhla po WVGA rozlišení (800 x 480 pixelů) a výsledkem je jemnost pouhých 201 PPI. Reputaci si částečně napraví krycím sklíčkem Corning Gorilla Glass 2 a také zvýšenou citlivostí. Nebude tak problém telefon ovládat nehty či v rukavicích. To na rozdíl od rozlišení chválíme.

Amber na palubě

Výbavou se Lumia 625 zařadí spíše do střední třídy, ačkoliv narazíme na několik vlastností, se kterými by jistě obstála i ve vyšších kategoriích. Začneme hardwarem, který dobře znám. Dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8930 s taktem 1,2 Ghz a grafickým akcelerátorem Adreno 305. Lehce nicméně zamrzí 512 MB RAM. Na druhou stranu víme, že i tato skromnější velikost pro operační systém Windows Phone 8 bohatě stačí. Ten bude mimochodem přítomen s nejnovější aktualizací Amber, která přinese například Glance Screen.

Interní paměť nabízí očekávaných 8 GB, které nadále rozšíříte paměťovými kartami. Podporovány jsou do velikosti 64 GB. Samozřejmě dostanete ještě 7 GB v cloudu SkyDrive. Dostatek místa se bude jistě hodit, neboť pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou zvládne natočit video v rozlišení 1920 x 1080 pixelů, což je ve střední stále poměrně vzácností.

Nokia Lumia 625 - oficiální fotografie

V další výbavě figuruje například GPS s GLONASS, se kterými se pojí mapy a navigace HERE. Nechybí Wi-Fi a na internet se podíváte také přes HSPA+ s maximální rychlostí stahování 42 Mbps. Je vám to málo? Lumia 625 tasí další trumf v podobě podpory nejrychlejší sítě LTE s maximální rychlostí stahování až 100 Mbps. Neztratilo se ani Bluetooth, které je díky aktualizaci už ve verzi 4.0. Naopak Nokia mlčí ohledně NFC a tak se zdá, že jej novinka bude postrádat. Zastavme se ještě také u baterie, která ale s kapacitou 2000 mAh zřejmě příliš radosti nepřinese. Nokia nicméně slibuje až 90 hodin při přehrávání hudby a bezmála 7 hodin přehrávání videa.

Cena a dostupnost

Nokia Lumia 625 by se měla začít prodávat ještě během tohoto čtvrtletí a startovací cena byla stanovena na 220 eur bez daně. Na našem trhu tak počítejme s cenou, která se bude přibližovat 7 000 Kč.

Technické parametry Nokia Lumia 625

Kompletní specifikace
Konstrukce133,3 × 72,3 × 9,2 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
Miki
Cena je to hezká za odladěný windows,i barvičky hezké,ale teda asi jsem už mé oči rozmazlil protože mi 201dpi příjde na 4,7 palce málo.(Ted mam 321dpi na 4,65 palce)
Je však asi fakt,že je to úměrné ceně.Hlavní je,aby to bylo dobře čitelné venku.
Václav
Na pohled pěkná Lumie s mnoha pěnými barvičkami, což se mi na nich obecně líbí. Windows Phone 8 komentovat nebudu, od toho tu nejsem (jinak jsem spíše zastáncem názoru, že WP je pro běžého uživatele lepší, sám bych však šel spíš do Androidu, poněvadž si rád s telefonem hraju). Asi nejhorší částí se mi zdá ten display, rozhodně na našem trhu kdy jsme zvyklí běžně na jemnější rozlišení, by to mohl být kámen úrazu, úzce se to pojí i se samotnou jeho velikostí, alespoň má vyšší citlivost, ale i tak... Foťák mají Lumie obecně dobrý, tak snad to nepokazí (tomu bych nevěřil).
Je na mě moc veký a mohu říci že si ho nikdy nekoupím.
Ok
Nebyt toho rozliseni tak je to velmi pekny a dobry telefon :)
Pavel
Za ty peníze, nakoupím tento telefon celé své rodině.
Nokia s WP zaslouží obrovskou pochvalu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze