První dojmy ze Sony Xperia Z1 Compact: bez kompromisů a slitování

Chtělo by se vykřiknout: „konečně!“. Nenechte se ošálit plejádou barevných provedení nebo malými rozměry. Sony Xperia Z1 Compact je na dnešní poměry sice menší, je to ovšem špičkový telefon bez kompromisů, o čemž svědčí také vyšší cenovka. Sony zkrátka vyslyšelo prosby uživatelů a přispěchalo se zmenšeninou své vlajkovou lodi, která však nepřišla takřka o nic. Jaké jsou tedy naše první dojmy?

Nepřehlédněte:

Posledních několik let bylo ve znamení zvětšování špičkových TOP smartphonů. Na jednu stranu se jednalo o pochopitelný směr „kupředu“, na stranu druhou výrobci mobilních telefonů přišli o mnoho svých potencionální zákazníků. Proč? Ne všichni potřebují, nebo dokonce chtějí, telefony s úhlopříčkou 5" a více. Zažitým standardem pro ještě zvládnutelnou velikost ovladatelnou pohodlně jednou rukou se stala úhlopříčka 4,3 palce. S tou momentálně přichází také zmenšená verze Xperie Z1, model Z1 Compact. A kompaktní opravdu je. Nenechte se však zmýlit, uvnitř zůstává stejně dravá, jako její větší sestra.

Sony Xperia Z1 Compact na oficiálních snímcích

Kromě celkového zmenšení se tedy nic závratného nezměnilo, což je ale samozřejmě jen a jen dobře. Výbava je nekompromisní, těšit se můžete jak na čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz, tak na fotoaparát s rozlišením 20,7 Mpx. S menší úhlopříčkou jde ruku v ruce také menší rozlišení, HD je však na takto velký displej více než dostatečná hodnota, jednotlivé pixely nerozeznáte ani při bližším zkoumání. Když si to shrneme: líbivý design, vhodná velikost úhlopříčky displeje, výbava bez větších kompromisů, voděodolné a prachuvzdorné tělo. To zní dobře, co myslíte?

Kde je tedy háček? Pro někoho by to mohla být vysoká cenovka, ta je totiž oficiálně stanovena na téměř 15 000 Kč. Z Xperie Z1 Compact se tedy jistě (alespoň v nejbližší době) nestane prodejní trhák a mainstreamové zařízení. O to tu v zásadě ani nejde.

Sony Xperia Z1 Compact – první dojmy

Úvodní srovnání

Specifikace Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 Compact
Rozměry 144 × 74 × 8,5 mm 127 × 65 × 9,5 mm
Hmotnost 170 gramů 137 gramů
Úhlopříčka displeje 5 palců (111 × 62 mm) 4,3 palce (95 × 54 mm)
Rozlišení displeje 1 920 × 1 080 pixelů 1 280 × 720 pixelů
Jemnost displeje 441 PPI 342 PPI
Kapacita baterie 3 000 mAh (Li-Ion) 2 300 mAh (Li-Ion)
Procesor Snapdragon 800 MSM8974 Snapdragon 800 MSM8974
Takt procesoru 4 × 2,2 GHz 4 × 2,2 GHz
Fotoaparát 21 Mpx (5 260 × 3 940) 21 Mpx (5 260 × 3 940)
Přední kamera 2 Mpx (1 920 × 1 080) 2 Mpx (1 920 × 1 080)
Videokamera FullHD (1 920 × 1 080) FullHD (1 920 × 1 080)
Voděodolné tělo ano (IP58) ano (IP58)
Dostupné barvy černá, bílá, fialová černá, bílá, žlutá, růžová
Cena (e-shop Sony) 16 890 Kč 14 990 Kč

Kompletní srovnání parametrů v našem katalogu.

Design a konstrukce: žádané déjà vu

Není žádným tajemstvím, že Xperia Z1 Compact je vzhledově téměř totožná, pouze zmenšená verze Xperie Z1. Pokud se vám tedy velká Xperia Z1 líbí, ale raději byste menší rozměry, Xperia Z1 Compact je pro vás to pravé. Displej zabírá většinu přední části, i když místo pod i nad displejem by mohlo být i menší. Nad 4,3palcovým displejem se vyjímá logo Sony, na pravé straně od loga pak můžete při bližším zkoumání objevit průchod přední kamerky pro videohovory.

Xperia Z1 Compact se zkrátka povedla

Naopak na levé straně naleznete průchod obvyklých senzorů. Nad logem pak ještě nalezneme štěrbinu sluchátka, za kterým je navíc nenápadně umístěná LED dioda indikující zmeškané události. Svit LED diody určitě nepřehlédnete, roztahuje se po celé délce sluchátka, nejde tedy o obvyklé a většinou i malé „kolečko“. Pod displejem žádné senzorové klávesy nehledejte, veškeré ovládací prvky systému, jako je šipka zpět, tlačítko domů nebo kontextové tlačítko se přestěhovaly na spodní část displeje.

Sony Xperia Z1 Compact ze všech stran

Vzhledem k poměrně malé úhlopříčce je tento krok možná trochu smutný, část displeje zabere lišta právě s ovládacími prvky. Zadní straně dominuje ve vrchní levé části čočka integrovaného fotoaparátu s rozlišením 20,7 Mpx, vedle ní se pak nachází průzor pro přisvětlovací LED diodu. Přibližně uprostřed zadního krytu se opět nachází logo Sony, logo znázorňující přítomnost antény NFC a ve spodní části ještě nalezneme nápis Xperia. Zaměříme se v krátkosti také na boky telefonu. Na vrchní straně naleznete pouze vstup 3,5milimetrového jack konektoru, to je vše. Na levém boku naleznete hned několik záslepek. Pod tou první se skrývá microUSB konektor pro spojení s PC nebo nabíjení, pod záslepkou o kousek níž se pak skrývá paměťová karta microSD. Pod ní se pak nachází magnetický slot, který poslouží v případě zasazení telefonu do docku (dostupný jako volitelné příslušenství). Pod poslední krytku pak vložíte SIM kartu, je zde také nouzové tlačítko pro vypnutí telefonu v případě, že zařízení zamrzne.

Sony Xperia Z1 Compact

Na pravé straně se pak nachází malé kruhové tlačítko s jistým stiskem, to slouží pro vypnutí/zapnutí telefonu, popřípadě jeho uspání. Pod ním se nachází kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, k tomu však máme menší výhrady. Jeho umístění není příliš šťastné, navíc je poměrně malé a jeho ovládání to do značné míry stěžuje. Ve spodní části pak naleznete malou, dvoupolohovou spoušť fotoaparátu, za což Sony rozhodně chválíme. Spodní části pak dominuje mřížka hlasitého reproduktoru, ve které je umístěn také mikrofon.

Potěší také fakt, že Xperia Z1 Compact se bude prodávat kromě černé a bílé verze také v růžové a oblíbené žluté, je jen trochu škoda, že pro Xperii Z1 tolik typická tmavě fialková barva bude chybět. I tak si bude moci vybrat téměř každý. Barevný je ale vždy pouze zadní kryt a bočnice telefonu, přední část je vždy temně černá. Zastavíme se ještě na chvíli u provedení zadního krytu. Je jedno, jestli se chystáte zakoupit Xperii Z1 Compact v černé, bílé nebo jiné barevné variantě, zadní kryt je vždy lapačem na vaše otisky prstů. Telefon po chvilce používání působí dost opatlaným dojmem, neustálému leštění se tedy nevyhnete. Nejedná se o žádnou katastrofu, je to zkrátka daň za poutavé lesklé provedení.

Displej a úhlopříčka

O displeji s úhlopříčkou 4,3 palce padlo slovo již několikrát, ne však tolik o jeho rozlišení. Rozlišení je totiž jednou z mála věcí, které Sony trochu osekalo a zobrazovací panel tak nabízí rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Ano, při takto velké úhlopříčce se jedná o detailní rozlišení, jednotlivé pixely jsou okem nerozeznatelné, přesto si dovolíme tvrdit, že by nasazení FullHD zobrazovače konečnou cenu příliš nezvýšilo a pro zákazníky by se jednalo o další (ač možná více než cokoli jiného reklamní) tahák. Podání barev je také perfektní, i když pochopitelně černá není tak černá jako v případě AMOLED displejů. Barvy působí sytým dojmem, což zpřehledňuje také čitelnost na přímém slunečním světle. Vyzdvihnout musíme také perfektní jas, nejenom že čidlo reaguje téměř vždy bezchybně, manuální nastavení jasu na maximální úroveň je až téměř oslepující.

4,3 palce, HD rozlišení, to je nová Xperia Z1 Compact

Tou hlavní, klíčovou vlastností je však skvělá ergonomie. I uživatelé s menší rukou a prsty nemají většinou problém dosáhnout z jednoho konce displeje na druhý, posílena je tedy také možnost ovládat telefon jednou rukou. Klávesnice v podání Sony je také perfektní. Odezva kapacitního displeje je na skvělé úrovni, telefon navíc můžete ovládat také v rukavicích, což se především teď, v zimních měsících, hodí. Informovat o tom, že na displeji ulpívá velké množství otisků nemá smysl, ani Xperia Z1 Compact totiž není výjimkou.

Výkon a prostředí Androidu 4.3 Jelly Bean

O výkonnostní složku telefonu se postará čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz, operační paměť RAM se zastavila na hodnotě 2 GB. Jako grafický akcelerátor byl použit čip Adreno 330, co se týče vnitřností, Xperia Z1 Compact si tedy nic nezadá se svoji větší sestrou. Uživatelská paměť je 16 GB, nic vám však nebrání rozšířit ji pomocí paměťových karet microSDXC o dalších až 64 GB. Konektivitu pak zajišťuje Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR), HSPA, LTE a nezapomnělo se ani na tolik oblíbené NFC. V tomto ohledu si tedy uživatelé určitě nebudou na nic stěžovat.

Android 4.3 Jelly Bean

TIP: Sony Xperia Z a Android 4.3 Jelly Bean: uživatelské zkušenosti

Jako operační systém byl nasazen Android ve verzi 4.3 Jelly Bean, prostředí tedy nikoho nepřekvapí. Sjednocujícími znaky Androidu 4.3 Jelly Bean pro telefony Sony je rychlost, odladěnost a špičková provázanost a Jelly Bean pro Xperii Z1 Compact rozhodně není vyjímkou. Nečekáte opravdu na nic, všechny reakce jsou bleskurychlé a žádné záseky rozhodně nečekejte. Ať už hrajete náročnou 3D hru, nebo píšete SMS zprávu, telefon vždy reaguje přesně tak, jak bychom od něj očekávali.

I když je telefon přeplněn několika desítkami testovacích aplikací, nepoznáte téměř nic a telefon pracuje stejně jako po vytažení „čistého“ zařízení z krabice. Sony za skvělou optimalizaci musíme opět pochválit, není lepší vizitky než odladěné prostředí, některé konkurenční značky mohou v tomto případě jen tiše závidět a vzít si ponaučení.

Sony Xperia Z1 Compact

Jako hrací skříňka

S Xperií Z1 Compact se rozhodně nudit nebudete. Když vynecháme fotoaparát, nabídne Compact například také rádio s RDS, operační systém Android je pak zase zárukou několika tisíc her, které si můžete stáhnout z Google Play. Žádné předinstalované hry však v telefonu nečekejte. Vyzkoušeli jsme například Asphalt 8, který na Xperii Z1 Compact běžel opravdu skvěle a bez jakýchkoliv záseků. Skvělá je také provázanost se sociálními sítěmi jako je například Facebook a Twitter. Také zvuková stránka potěší, hlasitý reproduktor je opravdu hlasitý, výstup do sluchátek pak podle očekávání nadstandardně kvalitní.

Fotoaparát a videokamera

O fotoaparátu s rozlišením 20,7 Mpx (5 248 × 3 936 pixelů) jste si mohli přečíst (a podívat se na kvalitu samotných fotografií) v samostatném článku. Od Sony je chválihodné, že v fotoaparát ve zmenšené vlajkové lodi nijak neosekalo, stejně jako možnost natáčení videí ve FullHD rozlišení.

Ne, tohle není další fotoaparát jen tak „do počtu“

Fotoaparát v modelu Xperia Z1 Compact tedy rozhodně není jen tak do počtu a jedná se o zařízení, které produkuje kvalitní fotografie a videozáběry. Fotografické režimy jsou stejné, jako v případě modelu Xperia Z1, nepřijdete tudíž o režimy Info-Eye, Social Live, Timeshift burst, Efekt AR (rozšířená realita o různé efekty), nastavit si můžete také některý Obrazový efekt a vytvářet můžete také panoramata svého okolí.

Fotografie v rozlišení 20,7 Mpx

Fotografie v rozlišení 20,7 Mpx, manuální režim

Sony Xperia Z1 Compact (testovací video) – exteriér, 1080p

Vzkříšení snů a přání

Podle názorů většiny je Xperia Z1 Compact vzkříšení již pomalu umírajícího snu o špičkově vybaveném mobilním telefonu s menší úhlopříčkou. Někteří uživatelé zkrátka neprahnou po obřích dotykových phabletech, tabletofonech, chcete-li. Stále je zde velké procento uživatelů, pro které je telefon s menší úhlopříčkou ceněn zlatem. To v přeneseném významu Z1 Compact určitě je, jelikož se cenovka v předprodeji zastavila na hodnotě 14 990 Kč (oficiální e-shop Sony). I když je Z1 Compact bezesporu špičkový telefon, cenovka je podle našeho názoru příliš vysoko.

Bez slitování je také cenovka telefonu

Za podobnou cenu by se nemusela stydět kdejaká vlajková loď, v případě, že by se Sony trochu umoudřilo a nastavilo cenovku při vstupu na trh o 2 tisíce korun níže, určitě by celkový zájem o telefon značně zvýšilo. Takto jde o perfektně propracované zařízení v příjemně velkém těle, za které si zkrátka připlatíte. V chystané podrobné recenzi se zaměříme také na některé menší nedostatky, které Xperie Z1 Compact má, například menší kapacitu baterie a tudíž horší výdrž.

Xperia Z1 Compact nevsází pouze na černou a bílou barvu

Ptejte se

Sony Xperii Z1 Compact i nadále podrobujeme intenzivnímu testování. Mezitím nám samozřejmě můžete pokládat dotazy, na které vám odpovíme buď přímo v diskuzi pod článkem, nebo v připravované recenzi.

Technické parametry Sony Xperia Z1 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 9,5 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP55 / IP58
DisplejTFT IPS, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:49 hodin
Dostupnostleden 2014,

Za zapůjčení telefonu děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete Sony Xperia Z1 Compact zakoupit

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
To tu zas ide byť diskusia plná urevancov, ktorým sa cena zdá privysoká.
Treba si uvedomiť, že žiadny hi-end nemal takúto uvádzaciu cenu, každý jeden ju mal podstatne vyššiu! To že má menšiu uhlopriečku ešte neznamená, že patrí do nižšej triedy :)
jirka
za 15tis. mám 2 televize, navíc bych se tenhle mobil dát na tvrdej stůl natož ho denně používat, do vitrínky ale dobrý
ferol
Jo,kdyby baterie byla osazena min, 3000" Takto mi to vubec nevyhovuje.
jarda
telefon slušný, cena ovšem pro mne příšerná. Koupil bych ho tak za 8000,-. Za chvíli budou podobné telefony s takovouto výbavou samozřejmé. Android má nevýhodu, že se za čas zaseká tak jako xpéčka a nepomůže mu paměť třeba 3GB, takže tento nedostatek nyní není vidět. Ale jinak by se mi moc líbil, tak třeba někdy. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze