2GIS
recenze

2GIS

Praha v kapse
12

Tato aplikace není pouhou mapou, ale nabízí především komplexní informační systém, ve kterém najdete tisíce míst po Praze. Snadno si tak najdete vybranou firmu, ať už restauraci nebo čističku odpadních vod, zjistíte si všechny potřebné informace a rovnou se k danému místu necháte navigovat. A to vše funguje i bez připojení k internetu.

Pražáci to znají tak maximálně okolo svého bloku. Možná ještě o ulici dál. Pak už se ale bezpečně ztratí. Alespoň se to u nás v Liberci vždy říkávalo. Když jsem pak ale sám vyrazil do našeho slavného velkoměsta, tak jsem byl naprosto bezradný, ztracený a pohyboval jsem se pouze po stanicích metra. Od té doby jsem se po městě zásadně pohyboval s telefonem v ruce. Jakou ale zvolit aplikaci? Já už mám dnes pocit, že všude trefím po čuchu, ale aplikace 2GIS rozhodně není jen mapou.

2GIS – videorecenze

Praha

2GIS není tradiční mapová aplikace. Je totiž velmi specifická. Na začátku jsem mluvil o Praze, což nebyla čistá náhoda. V aplikaci totiž nenajdete mapu celé republiky, jak byste mohli být z ostatních map zvyklí. Tato se totiž specializuje na velká města. Co se těch českých týče, tak je to pouze Praha (ve dvou jazykových verzích, tedy v češtině a angličtině). Dále tu najdete řadu měst z ostatních zemí světa.

Jmenovitě je to třeba Dubai, Santiago, Lefkosia, některá ukrajinská města a největší díl tu zabírají města ruská. Nás ale zajímá samozřejmě matička Praha. Hned v úvodu musím zmínit jeden nedostatek. Mapy nejsou nijak přehnaně velké, v případě Prahy jde o 30 MB. Ale data jsou uložena buď někde daleko, nebo na výrazně pomalém serveru a těchto 30 MB jsem stahoval dvě hodiny. O pár dní později jsem to zkoušel znovu, zda nešlo o krátký výpadek serveru. Opět byla rychlost stahování tragicky pomalá.

Offline

Uklidnit vás může to, že podklady se jednou stáhnou do tabletu nebo telefonu a aplikace už nadále nepotřebuje přístup k internetu. Ale jednou za měsíc byste měli data aktualizovat. I bez připojení můžete procházet stažené mapy, prohlížet detailní informace k jednotlivým bodům a také se nechat navigovat. Aplikace obsahuje jednoduchou navigaci, která vybere vhodnou trasu z bodu A do bodu B. Obsahuje jízdní řády, takže zvládá i navigaci v MHD.

Dále si můžete zvolit, jestli chcete jet jen metrem, když máte například tramvajofóbii. Nechybí ani navigace pro auto. To vše funguje v režimu offline. V režimu pro auto ovšem nesmíte čekat žádné pokročilé funkce, ale pouze jednoduché příkazy, které ani nejsou hlasové a slouží tak spíše pro orientaci, případně pro předběžné naplánování trasy. Zopakujme ale, že tato aplikace není mapou nebo navigací na první místě. To jsou jen jakési přidružené produkty, které slouží databázi míst.

Mapa míst

Teď nás ale zajímá mapa. Ta kompletně pokrývá Prahu a přilehlé okolí. V podstatě si můžete představit obdélník, kde v jenom rohu je Okoř a v druhém Všestary. Nejsou tu žádné satelitní snímky, ale jeden jediný pohled, který je velmi schematický. I tak ale nabízí jednu příjemnou funkci – po dostatečném přiblížení vám budovy jednoduše vymodeluje. Přestože jde o pouhé „krabice“, tak vám to v orientaci v prostoru můžeme pomoci. Zmínit musím obchodní centra (ne všechna), která jsou zmapována a snadno se tak můžete orientovat mezi obchody.

Významné budovy jsou reprezentovány skutečnými modely. Toto zobrazení je ovšem pro telefon náročnější. Tedy hlavně ve chvíli, kdy mapou posouváte, takže si ho můžete vypnout. Proč mi ale nevadí, že mapa nemá více podkladů? Hlavně z toho důvodu, že 2GIS je informační systém, který shromažďuje data o podnicích a místech. Mapa je k tomu z logických důvodů přidružena. To hlavně je hned na úvodní stránce, která vás jasně vybízí k tomu, abyste třeba našli restaurace v okolí.

Informace na prvním místě

Informace jsou zde klíčové. A pokud si třeba naleznete nějakou restauraci, tak k ní rovnou najdete informace o otevírací době, číslo pro možnost rezervace, email, odkaz na sociální sítě a web. To ale není vše, nechybí ani podrobnosti, jako je třeba akceptování karet nebo stravenek a dále zjednodušená nabídka (třeba vína, italská kuchyně atd.), dostupnost Wi-Fi nebo i bezbariérová přístupnost.

2GIS

Ke každému bodu (ať už je to nějaký podnik, prodejna, salón, cokoliv) se můžete nechat navigovat, jak už bylo rozebráno dříve. Také si ale můžete nechat ukázat vstup, abyste třeba nešli ze špatné strany. Za zmínku stojí informace o dalších pobočkách a určitě také fotografie, které mají jednu nevýhodu. Fotky se agregují z Foursquare a jejich problém je v tom, že se vám vždy otevírají v prohlížeči, tedy mimo aplikaci.

Závěr

Proč používat 2GIS? Jako běžná mapa by vám aplikace mohla přijít nedostatečná. Pokud ovšem budete hledat nějaké místo v Praze, ať už to bude restaurace, kadeřnictví nebo nejbližší topenářství, tak nemá konkurenci. Obsahuje ohromnou databázi míst, která se navíc každý měsíc aktualizuje a můžete ji používat i bez připojení k internetu. Aplikace (minimálně pro iOS) vypadá staře a k novému vzhledu iOS 7 nesedí, ale to je vlastně jen drobnost. Stejně tak zamrzí otevíraní fotografií v prohlížeči, ale sám smysl aplikace to vše hravě přebije.

Stáhnout 2GIS

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Jozef
Možná se zeptám hloupě, ale co WP? Na ten systém evidentně .... pes.
Vendel
Také jsem tuto appku stahoval asi 2 týdny zpět a skutečně se těch 30MB stahovalo neskutečně dlouho, mi dokonce i více než ty 2 hodiny, hrůza. A mimochodem, co si pamatuju, tak tam není jen samotná Praha, ale i pár měst v okolí, ne?
Jirka
Aplikace určená pro burany, který se serou do Prahy.
Marek
ono k novému iOS 7 bude sedět asi málo co :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze