Honor Pad X9
recenze

Honor Pad X9

Povedený tablet za pár korun
6

Honor Pad X9 je v současnosti nejlevnějším tabletem v portfoliu čínské firmy, přesto má poměrně zajímavé specifikace a zcela jasně cílí na bohaté multimediální využití. Dokáže upoutat v prostředí nabitém konkurencí?

Nedávno představený Honor Pad 8 nově doplnila ještě cenově dostupnější varianta nesoucí označení Honor Pad X9. Čím se pokusí zaujmout a jak si vedl v testu?

Technické parametry Honor Pad X9

Kompletní specifikace
Konstrukce167,4 × 267,3 × 6,9 mm, 499 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11,5" (2 000 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 685,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 13
Akumulátor7 250 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, 4 790 Kč

Obsah balení: bez adaptéru

Honor až nedávno (konkrétně u Honoru 90 Lite) představil inovované balení, jež skutečně odpovídá obsahu, kterým je u výrobce již jen datový/napájecí kabel. Obsah balení se nese v podobném duchu i u Honoru Pad X9 (tzn., že je uvnitř pouze kabel), avšak samotná krabička má standardní velikost a tvoří ji spousta nevyužitého prostoru. U dalších tabletů tak lze předpokládat, že výrobce balení rovněž „aktualizuje“ a zmenší.

Nelíbilo se nám
  • zbytečně velká krabička
  • absence adaptéru

Konstrukční zpracování: radost jej používat

Honor Pad X9 využívá navzdory přívětivé ceně hliníkové šasi, které na dotyk příjemně chladí a díky matné povrchové úpravě vás ani nebudou trápit nevzhledné otisky. Pochopitelně zároveň dodává tabletu punc prémiovosti, ale také tolik důležitou pevnost, tudíž se zařízení nijak neprohýbá a působí bytelně. Absence zvýšené odolnosti zřejmě nikoho nepřekvapí, stejně jako chybějící slot pro SIM (potažmo i paměťovou) kartu. Rozhodně by však potěšila čtečka otisků prstů, neboť takto je k dispozici z biometrických možností rozpoznávání pouze 2D sken obličeje, který lze snadno ošálit. Honor Pad X9 si každopádně zaslouží pochvalu za to, že se mu hmotnost povedlo udržet pod úrovní půl kilogramu i tloušťku pouhých 6,9 mm.

Líbilo se nám
  • hliníkové šasi
  • malá tloušťka
Nelíbilo se nám
  • potěšila by čtečka otisků prstů

Displej: 120Hz a jemné rozlišení

Podobně jako Honoru Pad 8, i Honor Pad X9 má velmi povedený zobrazovací panel (s ohledem na cenu), který zaujme rozlišením 2 000 × 1 200 pixelů, uhlopříčkou 11,5" i maximální 120Hz obnovovací frekvencí (jež paradoxně ani Honor Pad 8 nemá). Novinka je tak jako dělaná pro sledování videí a díky slušně výkonnému čipsetu třeba i hraní videoher. Rámečky jsou navíc přiměřené tlusté a maximální jas dostačující i pro občasné použití venku, i když je jasné, že obraz bude vypadat nejlépe spíše doma či někde ve stínu.

Honor Pad X9

Jedná se sice jen o IPS LCD panel, zato však s pěknými barvami a bez viditelného prosvítání v oblasti okrajů. Majitelé si rovněž mohou vynutit 120 Hz, případně povolit pouze 60 Hz, respektive vše ponechat na tabletu, jenž bude obnovovací frekvenci dynamicky měnit.

Líbilo se nám
  • tenké rámečky
  • velká 120Hz uhlopříčka
  • dostačující jas

Zvuk: šest reproduktorů

Honor Pad X9 disponuje 6 reproduktory (dva na každé straně a dva dole při držení na šířku), které umí vykouzlit dostatečně hlasitý, ale i solidně kvalitní zvuk, jenž oceníte při sledování filmů i hraní her. S tabletem není problém ani poslouchat hudbu, nahradí tak menší přenosný reproduktor, 3,5mm jack mu však schází.

Líbilo se nám
  • šest solidně hrajících reproduktorů
Nelíbilo se nám
  • potěšil by 3,5mm jack

Výkon hardwaru: Snapdragon v hlavní roli

Stejně jako Honor Pad 8, i tento tablet používá čipset od společnosti Qualcomm, konkrétně 6nm Snapdragon 685, jenž slibuje velmi efektivní využití energie, ale také dostatek výkonu. Během používání se osvědčil jako ideální volba, tablet běží svižně a poradí si i s hrami, které lze ve většině případech komfortně hrát na střední detaily. Společnost čipsetu dělají 4 GB RAM s možností „vypůjčení“ si 3 GB ze 128GB úložiště. Škoda jen, že to nelze rozšířit o paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • dostačující výkon
  • energeticky nenáročný čipset
Nelíbilo se nám
  • bez podpory paměťových karet

Výdrž baterie: postačí necelých osm tisíc mAh?

Baterie s kapacitou 7 250 mAh se navzdory velké obrazovce během používání osvědčila a prokázala, že tablet zvládne i náročnější celodenní používání. Při občasném používání (řekněme hodinu a půl až dvě denně) se pak podle mě není problém dostat ani na nabíjení jednou týdně. Rychlost nabíjení jsem vzhledem k absenci adaptéru neměřil, standardně byl však tablet plně nabitý během dvou hodin.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Konektivita: vše důležité k vašim službám

Z konektivity výrobce nezapomněl na podporu Wi-Fi 5 ani Bluetooth 5.1, v rámci drátových přenosů se pak lze spolehnout samozřejmě i na USB-C.

Líbilo se nám
  • dostačující konektivita

Fotoaparát: dvojice 5Mpx senzorů

Honor Pad X9 je osazen dvojicí 5Mpx snímačů, přičemž zadní má na rozdíl od předního také automatické ostření. Kvalita je pak zcela dostačující pro videohovor či rychlé vyfocení kancelářských dokumentů.

Líbilo se nám
  • dostačující fotovýbava

Software: Magic OS 7.1

Výrobce do tabletu nasadil nejnovější Android 13 a nadstavbu Magic OS 7.1, která umožňuje propojení s telefonem a má schopnost zobrazit na obrazovce až čtyři různé aplikace (čtyři různá okna). Běží pěkně svižně.

Líbilo se nám
  • svižný chod

Zhodnocení

Honor Pad X9 lze v současnosti pořídit za méně než 5 tisíc korun, přičemž za tuto cenu nabídne kvalitní 120Hz displej, šestici slušně hrajících reproduktorů, dostatek výkonu i solidní výdrž na nabití. Vytknout tak lze snad jen absenci slotu pro paměťové karty, jinak se však jedná o zařízení se skvělým poměrem cena/výkon, které mohu vřele doporučit.

Konkurence

Konkurencí Honoru Pad X9 může být například nový Xiaomi Redmi Pad S9 osazený čipsetem Snapdragon 680, 11" Full HD displejem a větší 8 000mAh baterií. Nevýhodou může být nižší 90Hz obnovovací frekvence, benefitem naopak podpora paměťových karet či 3,5mm jack.

Xiaomi Redmi Pad SE

Rozměry255,5 × 167,1 × 7,4 mm, 478 g
DisplejTFT IPS, 11" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 680,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor8 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

honor-pad-x9
Klady
  • slušně výkonný čipset od Qualcommu
  • dostatečně dlouhá výdrž na nabití
  • kvalitní 120Hz displej s 2K rozlišením + 6 reproduktorů
  • celohliníkové šasi
Zápory
  • potěšil by slot pro paměťové karty a 3,5mm jack
Diskuze ke článku
Pavel Šťastník
Pavel Šťastník
Po pár letech jsem chtěl zkusit nějaký tablet na brouzdání po webu, sledování videí na YT, na filmy na dovči atd., prostě na zábavu, na "práci" mám pc a hry nehraju. Původně jsem chtěl Redmi pad SE, ale nakonec při přímém srovnání v ruce mě padl do oka víc tenhle Honor. Za 4500 mě k účelu, k jakému jsem ho kupoval přijde super. Display, zvuk, design, zpracování, výdrž baterky, všechno ok. Chvíli jsem hledal pouzdro a nakonec zjistil, že ideální je CaseLogic CL-TNEO110K. Píšou, že je na 10“ tablety, ale krásně se tam vejde.
Pc Wifi
Pc Wifi
Naposledy upraveno: 3. 10. 2023 13:19
V tabulce chybi pouzite cpu... resp vy nevim absolutne proc to mate definovano jako Chipset, coz je nesmysl na entou, nevim jestli chcete vycnivat necim takovym... zatim vycnivate chybami co sem jinde snad nikdy nevidel a velmi castou ignoraci k jejich napravam.

Qualcomm SM6225 Snapdragon 685 (6 nm)

Hodnotit sviznost je asi na miste, ale je to jen 1 dojem, zarubejte to aplikacema, nechte nespocetne krat aktualizovat ty kvanta appek, system se zasere a plynulost je ta tam. Celej tablet bude utahanej jak snura od hajzlu. Bohuzel i toto si najde sve kupce a za rok je sen o rychlosti pasé. Nove koste vzdycky dobre mete.
Vasek Blazek
Vasek Blazek
No. Za ty peníze.... Kolik aktualizaci androidu a bezp. Zaplat je garantováno? Tato info bohužel chybí. Snapdragon 685 má antutu výkon 285k. To je malý výkon, který musí utáhnout i graf. Nadstavbu a velký displej. Proč to píšu, za relativně malý příplatek je třeba xiaomi pad 5 s úplně jinými parametry. Případně pokud někdo hledá cenu, tak se dá dovézt fire od Amazonu za 2500 czk a odemknout google Store.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze