Lenovo Yoga Tablet 2
recenze

Lenovo Yoga Tablet 2

Postavit, položit nebo pověsit?
94

K čemu nejčastěji používáte tablet? Ke sledování filmů? V tom případě byste určitě ocenili praktický stojánek přímo v těle tabletu. Ostatně takové tablety existují a nejsou žádnou novinkou. Novinkou je ale druhá generace desetipalcového Lenovo Yoga Tabletu, kterou si můžete i pověsit. Podívejte se na praktický tablet od Lenova, který mimo zajímavé konstrukce nabídne například enormní výdrž na nabití.

První generace Yoga Tabletu měla své mouchy. Stojánek sice některé zákazníky přesvědčil, ale nízké rozlišení displeje s často kritizovaným žlutým nádechem a nedostatečně výkonný MediaTek příliš nepřesvědčil. Později se sice objevila i verze s jemnějším displejem a Snapdragonem 400, ale stále to mnohým uživatelům nestačilo. Nyní by podobné kritice měl být konec. Druhá generace přichází s výrazně vylepšeným displejem o rozlišení 1 920 × 1 200 pixelů a čtyřjádrovým procesorem Intel Atom Z3745. Přidává ale i další novinky navrch. Bude to stačit?

Technické parametry Lenovo Yoga Tablet 2 (10" Android)

Kompletní specifikace
Konstrukce255 × 183 × 7,2 mm, 619 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3745, CPU: 4×1,86 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor9 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 5:29 hodin
Dostupnostříjen 2014, 9 000 Kč

Lenovo Yoga Tablet 2 – videopohled

Obsah balení

  • tablet – Lenovo Yoga Tablet 2
  • nabíjecí adaptér
  • USB-microUSB kabel
  • stručný návod
Obsah balení

Design a konstrukce: (ne)praktický váleček

Na první čelní pohled není na tabletu nic zvláštního. To se ovšem okamžitě změní, jakmile tablet o rozměrech 255 × 183 × 7,2 mm uchopíte. Ihned ucítíte váleček ve spodní části. Právě on při držení často překáží. Pokud ale chytnete tablet na výšku, poslouží jako ergonomická rukojeť. Navíc je v něm ukryta baterie a tedy i značná část z celkové hmotnosti Lenovo Yoga Tablet 2, která rozhodně není nízká – 619 gramů se po chvíli držení již značně pronese.

Na přední straně se mimo displeje nachází 1,6Mpx fotoaparát, čidlo pro regulaci jasu a stereo reproduktory. Všimněte si také širokých rámečků, které při držení tabletu ubíraly dosahu palce směrem do obrazovky. Šířka rámečků je ale individuální a pokud máte větší ruce, mohou vám vyhovovat. Klasická Android tlačítka jsou softwarová a nic víc zde nenajdete.

Záda tabletu jsou z plastu a kryt je pro tablety typicky neodnímatelný. Yoga Tablet 2 je ale poměrně pevný, a to i s plastovým tělem. Pokud ale použijete větší sílu, mírnou vůli zpozorujete. Mimo 8Mpx fotoaparátu zaujme vaši pozornost kovový stojánek. Po jeho odklopení navíc uvidíte zakrytovaný slot pro paměťovou kartu microSD, případně pro microSIM.

Stojánek je stvořen nejen pro pohodlné sledování filmů. Lze jej použít i jako oporu pro psaní a tablet dostat do sklonu pohodlného k psaní. Poslední možností a novinkou je plné vyklopení a využití očka ve stojánku. Lenovo Yoga Tablet 2 si tak můžete pověsit, a to třeba v kuchyni, kdy vaše pracovní plocha bude plná. Stojánek má předvolené pouze dvě polohy, jednu jako stojánek kolem 80 stupňů a druhou pro zavěšení, téměř 180 stupňů, ale vůbec na ně nemusíte brát ohled, s jistotou drží i mimo aretaci a variabilita je opravdu široká.

Stojánek a jeho polohy

I boky přístroje prošly inovací. Na pravé hraně nalezneme pouze 3,5mm Jack. U první generace se zde nacházelo ještě ovládání hlasitosti, které se nově přesunulo na protilehlou hranu. Tam je společně s kulatým tlačítkem pro zapnutí a vypnutí. Zapínací tlačítko je vybaveno bílou diodou a upozorní vás například na nabíjení tabletu, nový mail nebo jiné notofikace.

Stojánek má svoji praktickou i nepraktickou a stránku a jasně dává najevo, že Lenovo Yoga Tablet 2 se více než do ruky, hodí postavit na stůl, případně pověsit.

Displej: poučen z chyb

Displej první generace měl problémy, a to nejen s rozlišením, ale také s podáním barev. U druhé generace si v Lenovu dali záležet, IPS displej o úhlopříčce 10,1 palce dostal rozlišení 1920 × 1 200 pixelů, což znamená finální jemnost 224 bodů na palec. Yoga Tablet 2 navíc disponuje doostřováním, které se snaží případné nedostatky v rozlišení dohnat. Zásahy jsou ale u textu na bílém pozadí občas patrné a možná by bylo lepší, kdyby toto „vylepšení“ Lenovo vynechalo. Většina uživatelů jej ale zřejmě ani nezpozoruje.

Displej jinak nabídne dobré pozorovací úhly, méně spokojeni jsme byli s pohledem na přímém světle a antireflexní vrstvou. Ani automatická regulace jasu bohužel nefunguje zcela spolehlivě. Na přímém slunci sice nastavila automatika maximální jas, ale běžně v místnosti s jasem až příliš šetřila, zřejmě kvůli delší výdrži baterie.

Stojánek lze využít v jakékoliv poloze

Zvuk: Dolby Audio

Přední stereo reproduktory nasměrované přímo k uživateli hrají nadprůměrně. Jsou hlasité, čisté a mají skvělý prostorový zvuk. Stejně jako u ostatních tabletů, i zde postrádáme basy, ale u mobilních reproduktorů je to bohužel běžné. V nastavení zvuku rozhodně potěší široká možnost modifikace a přednastavené profily jako hry a film.

Potěší také drobnost v podobě přizpůsobení ovládání hlasitosti. Klasická tlačítka pro zvýšení a snížení hlasitosti se nastavují dle orientace tabletu a vrchní tlačítko tak logicky vždy slouží k přidání hlasitosti.

Zvuku z 3,5mm Jack konektoru již nemáme co vytknout a pro maximální zážitek jej rozhodně doporučujeme.

Baterie a výdrž: až 18 hodin

Až 18 hodin. Touto hodnotou se chlubí Lenovo v oficiálních materiálech. Postarat se o to má baterie o kapacitě 9 600 mAh. Zvládne 18 hodin i v našem testu?

Náš standardizovaný test výdrže obsahuje streamování 1080p videa na zabezpečené Wi-Fi s plným signálem, 50% jasem a 50% zvukem do sluchátek. Aktualizace jsou během testu potlačeny. V takových podmínkách zvládne Lenovo Yoga Tablet 2 pracovat „pouze“ 11 hodin a 12 minut. 18 hodin to není, ale výsledek je to i tak jeden z nejlepších. Měřit jej můžeme s opravdovými vytrvalci typu Sony Xperia Z2 Tablet s výsledkem 11 hodin a 44 minut. V tomto srovnání překoná i Apple iPad Air 2 s téměř 9 hodinami. V běžném provozu lze počítat s dvoudenní výdrží a méně náročné dny zvládne dokonce tři.

Hardware a výkon: výkonněji od Intelu

První generace přišla s nedostatečně výkonným MediaTekem. Podobnou chybu už Lenovo nedopustí a nyní se spoléhá na čtyřjádrový Intel Atom Z3745 o frekvenci 1,86 GHz. K dispozici má také 2 GB RAM, kde po prvním spuštění zůstane 1,2 GB volných. U 16GB verze vám po prvním zapnutí zůstane 8,38 GB. Paměť lze rozšířit microSD kartou a to až do velikosti 64 GB. Na kartu lze také přesouvat aplikace.

Benchmarky

Na samotné prostředí i hry je výkonu rozhodně dostatek a nebudete s ním mít problémy. Potvrzují to i benchmarky. V AnTuTu se pohyboval první Lenovo Yoga Tablet kolem 13 000 bodů. Nyní máme 31 895 bodů. V NenaMarku 2 jsme zvládli zobrazit 59,1 snímků za vteřinu. Slušně dopadl i Quadrant s 17 471 body. Lenovo Yoga Tablet 2 se zpotilo také u Vellamo benchmarku s výsledkem 1 062 bodů v Metalu, 1 374 bodů v Multicore a 2 690 bodů u Chrome Browseru. Poslední je 3D Mark, jehož výsledek činí 15 404 bodů v Ice Storm Unlimited a 8 999 bodů v testu Ice Storm Extreme.

Operační systém a uživatelské prostředí: inspirující jednoduchost

Android 4.4.2 KitKat je od Lenova značně vylepšen. Prostředí je celkově svižné, čisté a i ono zaznamenalo znatelné zlepšení. Lenovo se možná inspirovalo Emotion UI od Huawei, protože ani u Yoga Tabletu 2 nenalezneme žádnou ikonku pro vstup do menu aplikací. Vše je jednoduše na plochách.

Prostředí

V inspiraci bychom mohli pokračovat. Trochu po vzoru iOS zde máme rozdělené lišty. Ta horní slouží čistě pro notifikace a spodní zase pro rychlé nastavení. Oproti iOS v ní máme jednu zásadní funkci, chod až tří aplikací na jedné obrazovce. Velikost okna lze sice měnit a libovolně posouvat, ale jste omezeni ve výběru aplikací na E-mail, Galerie, Chrome, Prohlížeč souborů, Kalkulačka, Video a UC Browser HD.

Lenovo si neodpustilo ani vlastní aplikace v podobě Security HD, SYNCit HD, SHAREit a CLONEit. Tyto aplikace vás například ochrání před nechtěnou reklamou, umožní sdílet obsah nebo uložit důležitá data jako například kontakty.

Prostředí je čisté a rychlé. Někdo může namítnout již námi zmíněnou inspiraci konkurencí, ale Lenovo si vzalo jen to dobré a přidalo k tomu vlastní vylepšení a takový vývoj rozhodně schvalujeme.

Fotoaparát a videokamera: zachytí, nenadchne, nezklame

8Mpx fotoaparát bez přisvícení, ale s autofocusem a touchfocusem je přirozenou evolucí. Nachází se na zadní straně, na samotném válci tabletu. Při klasickém držení jej lze i zakrýt a při focení je na to třeba myslet.

Prostředí aplikace fotoaparátu je maximálně jednoduché. V pravé části se pouze rozhodujete, zda budete fotit nebo natáčet FullHD video. Stručné nastavení je v levé části. Kvalita fotek odpovídá očekávání. Fotky jsou při dobrém světle ostré, ale vzhledem k vyšší hodnotě ISO se potýkají s větším šumem. Pro zachycení momentu, případně na sociální sítě, ale naprosto postačují.

Natáčet můžete i videa a to FullHD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Videa se ukládají ve formátu 3gp. I v tomto případe zpozorujeme šum, videa nejsou špičková, ale na běžné momenty postačí. Na ty výjimečné bych tablet nepoužil, to už bude lepší mobil nebo rovnou kamera.

Přední kamera s rozlišením 1,6 Mpx poslouží především k videohovorům. Na kvalitní selfie sice není, ale většinou stačí.

Multimediální funkce: filmy především

U hudby si užijete nejen nastavitelný ekvalizér, ale především zvuk. I ten si lze modifikovat dle potřeb v aplikaci Dolby. Ze zvuku chybí snad jen FM rádio, které však u tabletů nepatří mezi běžnou výbavu.

Lenovo sice žádné hry nepředinstalovalo, ale to vzhledem k jejich velkému počtu v obchodě Google Play ani není třeba. Právě v obchodě Google Play si můžete nainstalovat vše, na co máte chuť. Výkon vám nebude chybět ani u tak náročných her, jako jsou například tituly Asphalt 8, Dead Trigger 2 a další. Při hraní může být problematické pouze uchycení tabletu, jeho hmotnost nebo vyvážení. Stojánek má bohužel i své stinné stránky. Velmi záleží na úchopu, případně velikosti rukou.

Fotky si v zařízení můžete nejen prohlížet, ale i jemně upravit. Provést lze oříznutí, otočení, přidat rámeček nebo převedení na černobílou fotografii. Nastavení opět není na mnoho, ale základní věci Yoga Tablet 2 zvládá. Přehledná je také aplikace pro videa. Problémy má pouze s českými titulky, ale i tuto komplikaci je možné řešit v obchodě Google Play. Pro maximální zážitek doporučujeme navštívit Dolby a upravit zvukový výstup pro video/filmy.

Organizační funkce: vše, co potřebujete

Kalendář je základem a v Lenovu to vědí. Aplikace je maximálně přehledná, jednoduchá a synchronizovaná s vaším Google kalendářem.

Stejně funkční je i aplikace E-mail, případně Gmail, která po aktualizaci zvládá spravovat i více účtů a nejste omezeni pouze na maily od Googlu.

V e-mailech určitě posíláte i přílohy. K otvírání MS Office dokumentů a PDF souborů slouží předinstalovaná aplikace. MS Office dokumenty lze navíc i modifikovat a editor vám dokonce zobrazí i historii úprav a to každá aplikace třetích stran neumí.

Navigace a GPS: nikde se neztratí

GPS modul rozhodně oceníte a to nejen k automobilové navigaci. Především k ní však Lenovo tíhne, protože do tabletu již předinstalovalo aplikaci Route 66. Ta dokonce nabídne stažení offlince map. Nadšení ovšem rychle opadne po zjištění, že se jedná o trial verzi a za pár dní vás aplikace požádá o platbu. Využít lze samozřejmě i Google mapy, ale příliš si nepomůžete. Za plnohodnotnou a kvalitní navigaci si musíte zaplatit, v obchodě Google Play jich naštěstí najdete dost.

Samotná fixace polohy zabere bez asistence Wi-Fi asi 35 vteřin. Signál je dobrý a přijímač průměrně citlivý.

Datové funkce a konektivita: Wi-Fi nebo LTE

V námi testované Wi-Fi variantě jsme mohli prověřit pouze Wi-Fi 801 b/g/n. a Bluetooth 4.0. Obě bezdrátové technologie fungují průměrně a bez problémů. Bohužel se jedná jen o klasický standard a Yoga Tablet 2 by si toho zasloužil více. Přidat můžete ještě slot pro microSIM, a to s LTE verzí. Ta vás vyjde na 10 000 Kč.

K brouzdání internetem je předinstalovaný Google Chrome. Využít můžete nejen jeho plynulého chodu, ale také synchronizaci záložek třeba s vaším počítačem. Pokud by vám Chrome nevyhovoval, je možné použít i UC Browser HD s integrovanou čtečkou HD a možností nočního čtení, kdy zamění bílou barvu za šedivou. V praxi je využití omezené, podívejte se například na noční mobilenet níže.

Zhodnocení a závěr: filmový specialista

Tablet se stojánkem je zajímavý nápad. Vlastně jeho absence občas chybí každému a nejeden uživatel tabletu to již řešil po svém, například koupí obalu s podobnou funkcí. Stojánek ovšem není vším, a proto v Lenovu přicházejí s druhou generací Yoga Tabletu 2, který se snaží odstranit nedostatky první verze.

Mimo praktického stojánku vás rozhodně zaujme až 18hodinová výdrž na jedno nabití. Lenovo však k testu použilo úkon nenáročný na spotřebu a zřejmě i hodně šetřilo s jasem, výdrž je ale i v praxi silně nadprůměrná a patří mezi to vůbec nejlepší mezi tablety. Slušný je i FullHD displej, prostorový zvuk a spokojeni jsme také s výkonem. Výtky nemáme ani k prostředí, které je čisté, rychlé – tentokrát se skutečně povedlo. Potěší také chod až tří aplikací najednou.

Lenovo Yoga Tablet 2 má i svoji stinnou stránku v podobě vysoké hmotnosti (619 gramů), která je daní za velkou baterii, a samotného stojánku. Ten nejen vyčnívá z těla, ale v režimu na šířku při držení trochu překáží. S displejem běžně nebudete mít problém, ale na přímém světle by se hodil vyšší jas a celkově vylepšená antireflexní vrstva.

WUXGA displej, dobrý zvuk , výborná výdrž a stojánek přímo předurčují, na koho tento tablet útočí. Yoga Tablet 2 musí mít v hledáčku všichni nadšenci filmů. K jejich sledování je tento tablet přímo stvořen. Navíc jej seženete za necelých 7 000 Kč, a to vzhledem k zmiňovaným kladům vůbec není špatná cena. Druhý Lenovo Yoga Tablet se tak opravdu povedl.

Konkurence

Z řad Androidů útočí nejen cenou Asus Transformer Pad. V jeho těle tepe stejný procesor. Bohužel má jen HD displej a 1 GB RAM. Zaostává také v rozlišení fotoaparátu a výdrži baterie. Lenovo Yoga Tablet 2 se tak celkově jeví jako výhodnější koupě.

Pokud byste chtěli Android skutečně bez kompromisů. Museli byste do vyšší cenové kategorie. Zaujmout by vás mohl Nexus 9 nebo Sony Xperia Z2 Tablet. Oba modely nabízejí vysoký výkon, Sony dokonce přidává i voděodolnost. Za kvalitu si ale v obou případech připlatíte. Nexus 9 se u nás navíc zatím ani neprodává.

Připlatili byste si také za iOS. Nabízí se sice koupě Apple iPadu Air první generace. Ale i ten vyjde na 9 999 Kč v základní 16GB Wi-Fi verzi a za tyto peníze lze mít Yoga Tablet 2 s LTE a 32GB pamětí. iPad by vás následně přivítal příjemnější hmotností a perfektně optimalizovaným systémem, který Lenovo mírně imituje.

Poohlédnout se lze i po tabletu s Windows. Prestigio Visconte zaujme nejen Windows 8.1, ale také příznivou cenovkou. Bohužel celková plynulost s Yoga Tabletem 2 již soupeřit nemůže a s tabletem od Lenova si určitě užijete více zábavy, navíc práci zvládne také.

lenovo-yoga-tablet-2-10-android
Klady
  • cena
  • uživatelský příjemné a rychlé prostředí
  • prostorový zvuk
  • výdrž baterie
  • praktický stojánek s možností zavěšení
  • dostatek výkonu
Zápory
  • špatná antireflexní vrstva
  • nerovnoměrně vyvážený
  • vysoká hmotnost
Diskuze ke článku
Frank
Konkurencí pro Lenovo Yoga2 10 Tablet je také Xperia Z Tablet první generace
miv
Ten valecek ke podla mna vyborna vec na tom tablete. Mam Lenovo Yoga Tablet 2 10" s Windows 8.1 s klavesnicou v baleni a je to vyborny tablet! Jednoznacne odporucam. Oznacenie je 1051L, kto by hladal nejake info...
Ondra
Nevi nekdo jestli se bude prodavat 8palcova verze bez LTE s win8?
Petr
Mamo Lenovo MiiX2 (magnetická klávesnice s 2x USB v ceně) taky se Z3745 a WINDOWS a nemuzu si to vynachvalit. Android Tablet bych popravdě nechtěl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze