Microsoft Surface Laptop Studio
recenze

Microsoft Surface Laptop Studio

Výkonem překypující „transformer“

Prémiovou řadu Surface od Microsoftu nedávno rozšířil vcelku unikátní Surface Laptop Studio – hybridní zařízení s netradiční konstrukcí, které cílí na ty nejnáročnější uživatele. Jak se novinka osvědčila v praxi?

Tablet, stan i laptop, navíc bez kompromisů v oblasti výkonu? Nový Microsoft Surface Laptop Studio láká na unikátní konstrukci, 120Hz displej i dlouhou výdrž. Bude to stačit na úspěch?

Microsoft Surface Laptop Studio – videorecenze

Technické parametry Microsoft Surface Laptop Studio Core i7

Kompletní specifikace
Konstrukce323,3 × 228,3 × 18,9 mm, 1 820,20 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14,4" (2 400 × 1 600 px)
ChipsetCPU: 4×4,8 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ne
Operační systémWindows 11
Akumulátor58 Wh, udávaná výdrž: 18 hodin
Dostupnost, 69 900 Kč

Obsah balení: adaptér na svém místě

Kromě pečlivě zabaleného zařízení najdeme v balení také 102W napájecí adaptér, který se chlubí jedním USB-A navíc. Tento konektor je vhodný například pro dobíjení smartphonu či jiné elektroniky, datový přenos totiž nepodporuje. Chytré pero či dockovací stanice jsou nabízeny jako samostatně dokoupitelné příslušenství.

Microsoft Surface Laptop Studio
Líbilo se nám
  • výkonný adaptér s extra USB-A konektorem

Konstrukční zpracování: displej, který budete mít stále na očích

Microsoft, který v minulosti představil legendární Surface Book, tedy něco mezi notebookem a tabletem, má s hybridními zařízeními nepochybně bohaté zkušenosti. Jenže zatímco Surface Book měl veškerý k chodu potřebný hardware umístěný v displejové části, Surface Laptop Studio má procesor i grafickou kartu klasicky v základně. Kromě toho, že už displej nelze odepnout od základny, to znamená také jednu další věc – mnohem více výkonu. Spíše než o výkonu bych ale chtěl popsat, jak se vlastně toto unikátní zařízení používá.

Surface Laptop Studio lze totiž používat jako laptop, stan i tablet. V poloze laptopu jsem jej používal asi 90 % celkového času, držet Surface Laptop Studio o hmotnosti 1,82 kg (v konfiguraci s Intel Core H35 i5-11300H se jedná o 1,74 kg) v ruce v režimu tablet je totiž poměrně nepraktické. V tabletovém režimu jsem tak měl Surface Laptop Studio zpravidla položený na stole nebo alespoň o něco opřený. Další možností, jak Surface Laptop Studio používat, je si displej vyklopit. Líbí se mi, že lze pomocí schovaných magnetů displej „zakotvit“, avšak tento úhel náklonu nepovažuji za úplně ideální pro psaní perem, k čemuž tento režim vybízí. Pokud si posunete displej blíže k hraně základny, čímž se zlepší úhel, musíte zase počítat s tím, že se bude obrazovka při každém dotyku mírně kývat, neboť zde již magnety nejsou (viz videorecenze).

Zpracování je jako tradičně na špičkové úrovni

Mít všechny tyto možnosti může rozhodně přijít vhod, neboť se uživatel může rozhodnout, jestli chce zrovna zařízení používat jako tablet, stan, či jako klasický laptop. Dokoupitelné chytré pero lze navíc elegantně připnout k základně, kde se rovněž nabíjí. Skvělý dojem na mě udělal také velký touchpad se špičkovou haptickou odezvou a velmi pohodlná klávesnice, na které jsem vydržel psát dlouhé hodiny. Kolega Petr, který používal Surface Laptop Studio během veletrhu MWC, si trochu stěžoval na podle jeho názoru až příliš „ostrou“ hranu základny, která nepříjemně tlačí do zápěstí, osobně jsem s tím však problém neměl. Krátkou zmínku si zaslouží také konstrukce z hliníku a hořčíku – jako tradičně se chlubí špičkovým zpracováním. Zařízení tak působí nejen prémiově, ale také kvalitně a například o ohebný pant displeje bych se tedy rozhodně nestrachoval.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • líbivý design
  • tři režimy polohy displeje
  • hliníkovo-hořčíková konstrukce
  • špičková klávesnice se skvělým touchpadem
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost

Displej: za jedna s hvězdou

14,4" zobrazovací panel typu PixelSense 5 přináší uživatelům jemné rozlišení 2 400 × 1 600 pixelů i časem prověřený poměr stran 3:2. Velkou výhodou je 120Hz obnovovací frekvence, která zajistí plynulejší zážitek, i podpora Dolby Vision (u kompatibilního obsahu). Díky možnosti displej různě naklonit, viz předchozí kapitola, je zařízení vhodné pro sledování filmů a videí obecně. Jedinou výtku lze mít snad jen možná ke zbytečně širokým rámečkům a „pouze“ 2Mpx webkamerce, přitom Surface Pro 8 se chlubí kvalitnější 5Mpx kamerkou s lepším obrazem. Nechybí však alespoň velmi rychlé rozpoznávání obličeje v různých světelných podmínkách.

Líbilo se nám
  • povedený 120Hz displej
  • praktický poměr stran 3:2
  • spolehlivé a rychlé rozpoznávání obličeje
Nelíbilo se nám
  • na tento typ konstrukce možná až zbytečně široké rámečky
  • oproti Surface Pro 9 horší webkamera

Zvuk: rozehraje celou místnost

Kromě prémiového zpracování se produkty Surface vyznačují také skvělým zvukem a Laptop Studio není výjimkou. O nadprůměrně hlasitý zvuk s nevídanou kvalitou poslechu se stará čtveřice reproduktorů v základně, které dokážou bez problémů ozvučit i větší místnost. Výtek nelze mít ani ke kvalitě záznamu zvuku, kterou oceníte zejména během videohovorů. Příznivce sluchátek navíc potěší i 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • špičková kvalita i hlasitost reproduktorů i mikrofonů
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: zvládne téměř cokoliv

Nejlépe vybavená konfigurace využívá čtyřjádrový procesor Intel Core i7-11370H 11. generace v doprovodu grafické jednotky NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti pro přenosné počítače s 4 GB GDDR6, 32GB RAM (LPDDR4x) a až 1TB SSD. Kvůli co nejvyšší bezpečnosti je navíc přítomen i hardwarový čip TPM 2.0 s podporou BitLockeru.

Výkon je na poměry laptopů opravdu špičkový a ocení jej snad všichni uživatelé, kteří potřebují pracovat v (na výkon zpravidla náročných) grafických programech, editovat video ve vysokém rozlišení apod. Velmi efektivní je také chlazení, které se ve většině případech postará o to, aby hardware využíval svůj potenciál i při dlouhodobější zátěži.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • dobře fungující chlazení

Výdrž baterie: pracovní den s přehledem

Nabíjení zprostředkuje dodávaný 102W adaptér, Surface Laptop Studio by však měl zvládnout dokonce ještě o něco vyšší nabíjecí výkon (podle dostupných informací až 127 W). Z hlediska výdrže jsem se při běžné kancelářské práci pohyboval někde mezi 8 a 10 hodinami používání s nejvyšším jasem displeje a 120Hz plynulostí obrazu, což považuji za více než dostatečné.

Líbilo se nám
  • dostatečná výdrž

Software a konektivita: včetně Thunderboltu 4

Surface Laptop Studio je tak trochu unikátní i v oblasti konektorové výbavy, protože přestože cílí na profesionální uživatele, kteří budou na tomto zařízení stříhat video, upravovat fotky a pracovat v různých na výkon náročných programech, nabídne pouze dvě USB-C (4.0). Podpora technologie Thunderbolt 4 s možností připojit až čtyři 4K monitory se sice hodí, ale stejně bych uvítal alespoň jedno klasické USB-A či alespoň jedno USB-C navíc. Profesionální tvůrce by pravděpodobně potěšil i slot pro paměťové karty. Alespoň se však nezapomnělo na již zmíněný 3,5mm jack a osvědčený Surface Port. Pro bezdrátovou konektivitu je připraveno Bluetooth 5.1 a Wi-Fi 6. V počítači je předinstalován nejnovější systém Windows 11 bez bloatwaru, což je jedna z výhod produktů Surface.

Líbilo se nám
  • čistý systém bez bloatwaru
  • Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1
  • dvakrát Thunderbolt 4
Nelíbilo se nám
  • USB-A či další USB-C by přišlo vhod

Zhodnocení

Surface Laptop Studio je podobně jako předešlé produkty od Microsoftu krásným kusem hardwaru, který nabídne fantastický výkon, unikátní konstrukci, skvělé hlasité reproduktory i dlouhou výdrž. Jedinou slabinou je snad jen omezenější konektorová výbava a kvůli výkonnému hardwaru zákonitě i vyšší hmotnost.

Microsoft Surface Laptop Studio

Konkurence

Přímou konkurenci Surface Laptop Studio pravděpodobně nemá, zajímavou alternativou by však mohl být nový Apple MacBook Pro 14" s procesorem M1, který nabídne displej s vyšším maximálním jasem i lepší konektorovou výbavou.

Apple MacBook Pro 14" (2021) 512 GB

Konstrukce31,3 × 22,1 × 1,6 mm, 1 600 g, odolnost: ne
Pásek?, vyměnitelný: ?
DisplejMini LED, 14,2" (3 024 × 1 964 px)
SystémmacOS X, kompatibilní s: ?
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi
Akumulátor70 mAh, nabíjení: ?

Foto: Pert Vojtěch, mobilenet.cz

microsoft-surface-laptop-studio
Klady
  • špičkový výkon s efektivním chlazením
  • skvěle hrající reproduktory
  • Microsoft 11 bez bloatwaru
  • pohodlná klávesnice s touchpadem
  • dlouhá výdrž
  • 120Hz displej s poměrem stran 3:2
  • prémiový design + kvalitní zpracování
Zápory
  • vyšší hmotnost
  • slabší konektorová výbava
  • nižší rozlišení webkamery ve srovnání se Surface Pro 9
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze