Nokia Asha 300
recenze

Nokia Asha 300

Slušivá klasika s puncem dotyku
85

Mobilní telefon Nokia 300, známý rovněž s přívlastkem Asha, by se mohl směle zařadit mezi hojně prodávané modely finského výrobce. Zařízení kombinující klasické ovládání s dotykovým zaujme rychlým 1GHz procesorem, podporou sítí 3G a uživatelským prostředím S40. Stačí to k úspěchu?

Nokia Asha 300: oficiální fotografie

Finský výrobce Nokia naštěstí nezapomíná na zákazníky, kteří si nechtějí pořizovat nejdražší telefony na trhu a při nákupu nového mobilu dávají přednost levnějším zařízením. Jedním z modelů, který se cenovkou drží proklatě nízko, může být i recenzovaná Nokia 300, která patří do rodiny zařízení Touch and Type. Uvedené přízvisko Touch and Type nám připomíná, že máme co do činění s telefonem, který kromě tradičního ovládání přes klávesnici, dokáže zvládnout i to dotykové. Zákazník musí být potěšen, pokud za cenu pod 3 000 Kč získá telefon, který si rozumí s 3G, podporuje paměťové karty, zprostředkuje hudební reprodukci a v rámci možností má i slušnou výdrž baterie. Pojďme se podívat, jak se Nokii 300 dařilo v redakčním testu.

Technické parametry Nokia Asha 300

Kompletní specifikace
Konstrukce112,8 × 49,5 × 12,7 mm, 85 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz, GPU: ne
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 140 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 110 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 2 950 Kč

Nokia Asha 300 – videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon Nokia 300
  • Baterie Nokia BL-4U
  • Nabíječka Nokia AC-11 s 2mm konektorem
  • Stereofonní headset Nokia WH-102 (pecková sluchátka)
  • Uživatelská příručka v CZ/SK jazyce

Nokia 300: obsah balení

Na prodejním balení Nokie 300 snad není nic výjimečného. Za nízkou cenu můžeme pochválit přítomnost černých peckových sluchátek, které vám zprostředkují hudební zážitek. Někoho může ještě zarazit přítomnost nabíječky s 2mm konektorem, která je u těchto modelů zkrátka skutečností. Nokia do balení nepřidala žádnou paměťovou kartu, tudíž si microSD kartu budete muset přikoupit (potěší možnost vložení karty s kapacitou až 32GB). Rovněž chybí datový kabel microUSB. Seznámení s přístrojem usnadní uživatelská příručka v českém a slovenském jazyce.

Design a konstrukce: rozporuplné pocity

Mobilní telefon Nokia 300 je nyní v České republice k zakoupení celkem ve třech zajímavých barevných variantách. Kromě testované grafitové (Graphite), lze zakoupit i atraktivní červenou (Red) a stříbrnobílou (White Silver). Tmavé provedení telefonu s pěknou linií těla bez ostrých hran může navozovat dojem o mnoho dražšího telefonu a v celku se mu to i daří. Boky přístroje spolu s meziprostorem mezi klávesnicí mají působivý leštěný vzhled, který trochu přitahuje otisky prstů a čas od času bude nutné vzít do ruky hadřík. Efektní orámování telefonu by mohlo vést k dojmu, že se jedná o kov, ale ten u tohoto modelu nenajdeme. Plastové tělo je realitou. Prohmatávání telefonu zpočátku odhalilo lehce „skořápkový“ zvuk od zadního krytu, který plastový původ skutečně nezapře.

Telefon se za svůj design stydět nemusí

Nokia 300 bude zajisté bodovat svými přijatelnými rozměry a nízkou váhou. Přístroj s rozměry 112,8 x 49,5 x 12,7 milimetrů a váhou pouhých 85 gramů lehce zapadne do každé kapsy a nebude tak velkou přítěží. Hladký zadní kryt bez jakéhokoliv vroubkování má mírnou tendenci k vyklouznutí z ruky a co je nejhorší, bohužel u námi testovaného kusu docházelo několikrát k samovolnému pootevření krytu v levé horní části. Při podrobnějším zkoumání se mi podařilo odhalit, že byl uvolněný jeden ze šroubků konstrukce, který mohl mít na pootevírání podíl. Zda je tento negativní jev vlastností všech kusů, těžko říci. Pevně věřím, že tomu tak není a jde o výjimku. U telefonu ve videopohledu již tento problém nebyl. Proto bychom ocenili postřehy od vás čtenářů, zda se s tímto jevem setkáváte i u svých přístrojů. Z konstrukčního hlediska tedy Nokia není úplně bez chybičky a zaslouží mírné pokárání.

Do ruky padne velmi dobře

Konečně se podrobněji podívejme na jednotlivé části telefonu a začněme přední částí přístroje věnované displeji a hardwarové klávesnici. Dominancí přední části telefonu je dotykový 2,4 palcový rezistivní (odporový) displej s rozlišením 240 x 320 pixelů (QVGA). Nad displejem, který je orámován černým rámečkem nalezneme logo výrobce Nokia, okem snadno přehlédnutelné čidlo přiblížení a tradiční sluchátko. Pod displejem našla místo tři funkční tlačítka v pochromovaném designu. Vlevo se nachází tlačítko „Volat“, uprostřed „Zprávy“ a zcela vpravo tlačítko „Konec/vypínač“. Největším tahákem telefonu by mohla být hardwarová klávesnice s dvanácti tlačítky, která se rozprostírá pod displejem. Klávesnici musíme po právu vyzdvihnout, neboť patří k velmi pohodlným a psaní na ní je skutečně svižné. Adekvátní stisk, odezva a velikost tlačítek dokáže psaní zpříjemnit a ulehčit.

Touch and Type je o dotyku a klasické klávesnici

Nadešel čas pro pohled na boky přístroje. Levý bok se stal tím pravým místem pro umístění poutka na ruku a pod ním v jeho blízkosti se nachází i mírné „vykousnutí“ konstrukce, která má za cíl usnadnit otevření zadního krytu pro přístup k baterii, SIM kartě a paměťovce. Pravý bok telefonu se stal útočištěm pro lehce vyvýšené regulační tlačítko hlasitosti a ne příliš komfortní zámek tlačítek.

Boky ukrývají i praktický zámek displeje

Nejvíce prvků ukrývá horní část zařízení. Zde budete mít k dispozici zleva microUSB konektor pro připojení telefonu k PC/notebooku, dále uprostřed se nacházející 3,5mm jack pro připojení dodávaných či vlastních sluchátek a vpravo se dostalo i na 2mm konektor pro připojení úsporné nabíječky.

Horní část ukrývá trojici prvků

Naše putování po jednotlivých částech mobilního telefonu Nokia 300 zakončíme zadní částí. Nokia zde do levé horní části umístila čočku 5MPx fotoaparátu bez ochranné krytky a bohužel rovněž i bez přisvětlovací LED diody. Logo výrobce Nokia se připomíná v prostřední části zadního krytu. V levém spodním rohu se nachází reproduktor s dvanácti průduchy, který zajistí hlasitou reprodukci. Svažovitá zadní část krytu ve spodní části nese označení modelu Nokia 300. Samotný zadní kryt je hladký, bez jakéhokoliv vroubkování či pogumování.

Zadní kryt působí až příliš plastově

Baterie a výdrž: hurá, nemusím nabíjet každý den

Spokojenost s mobilním telefonem bývá často ovlivněna i jeho výdrží baterie. Moderní smartphony totiž v tomto směru moc lidí nepotěší svou „žravostí“ a jejich téměř dennodenní nabíjení bývá nutnou rutinou. V případě testované Nokie 300 s uzavřeným operačním systémem nám tento stav nehrozí a výdrž baterie dokáže atakovat i hranici tří či čtyř dnů, v závislosti na použití. Nokia osadila telefon baterií Nokia BL-4U, která papírově slibuje výdrž téměř sedmi hodin hovoru a v pohotovostním režimu dokonce hodin 550.

Výdrž telefonu může dosáhnout pěkných výsledků

Domnívám se, že tento druh telefonu si nebude kupovat nadšenec do surfování po internetu, ale spíše člověk, který dává přednost občasnému volání a zejména psaní SMS. Pokud si deaktivujete 3G síť a telefon vám nebude pravidelně aktualizovat váš gmail účet, můžete dosáhnout zajímavých hodnot výdrže, a to až plných pět dní. Pokud si chcete dopřát všeho, co přístroj umožňuje, lze se při provozu hodiny volání, hudebního přehrávače a rádia, 50 SMS či 30 emailů dostat i na celé tři dny. Potěší a body navíc získává telefon za možnost dobíjet telefon i datovým microUSB kabelem. Rychlost nabíjení skrze datový kabel připojený k notebooku byla zdlouhavá a trvala celé čtyři hodiny (mám ovšem starší IBM R52). Z běžné sítě byl zcela vybitý telefon nabit za 2,5 hodiny.

Zvuk: běžný uživatel nebude zklamán

Zvukovou reprodukci hudby vám zprostředkuje hlasitý reproduktor na zadní části telefonu. A musím uznat skutečně hlasitý, nehrozí tedy při nastavení na maximální hlasitost, že byste jej přeslechli. Na druhou stranu při maximální hlasitosti se mírně zhoršuje kvalita písniček, s čímž se musíte smířit. Umístění reproduktoru na zadní části krytu má za následek mírné zkreslení hudby při položení na podložku, ale stále je vše poslouchatelné a dostačující.

Hlasitý reproduktor se nachází na zadním krytu v levém rohu

Pro poslech hudby či FM rádia lze využít přibalených peckových sluchátek nebo si budete muset dodat svá vlastní. Pecková sluchátka mi příliš dobře v uších neseděla, ale co nemusí sedět mně, může sedět řadě dalších uživatelů. Jistější by byla sluchátka špuntová. Na kabelu sluchátek nalezneme i sponku na oděv spolu s jednoduchým ovladačem, který umožňuje přepínat mezi jednotlivými skladbami. Kvalita reprodukované hudby mě potěšila a v rámci této cenové relace nemám příliš mnoho výhrad. Možná na můj vkus bych trochu přidal na basech, ale jinak myslím, že normální smrtelník by mohl být spokojen. Po připojení vlastních kvalitnějších sluchátek Koss Porta Pro dostala hudba ještě daleko jiný rozměr a byla na poslech živější, barvitější a příjemnější.

Displej: rezistivní, ale s duší kapacitního

Mobilní telefon Nokia Asha 300 zapadá do kategorie zařízení Touch and Type, tzn. přístrojů kombinujících dotykové ovládání spolu s klasickou alfanumerickou klávesnicí. Testovaná Nokia dokáže z hlediska displeje nabídnout dotykový 2,4 palcový TFT displej s rozlišením 240 x 320 pixelů (QVGA), který je schopný zobrazit 262 000 barevných odstínů. Velikost úhlopříčky není kdovíjaká a osobám s většími prsty by pohyb po displeji mohl přidělat pár vrásků na čele, ale ve skutečnosti se dá obstojně ovládat i s chlapáckýma rukama. Pozorovací úhly displeje patří k těm lepším.

Displej reaguje velmi dobře a svižně

Výrobce se rozhodl vybavit tento model pouze rezistivním (odporovým) displejem, který si poradí nejenom s dotyky stylusu, ale rovněž i prstů. Jelikož jsem v minulosti testoval jeden z modelů od Nokie, model Nokia C2-02, očekával jsem i zde z rezistivního displeje zklamání. Kupodivu se ale nakonec nekonalo a musím uznat, že tentokráte jsem byl mile překvapen. Displej mi na první pohled a dotyk připadnul jako kapacitní. Reakce na dotyky prstů jsou příkladné a celý displej dává výbornou zpětnou vazbu uživateli (lze nastavit vibrační zpětnou odezvu). Nechybí ani možnost kalibrace. Barevné podání působí vyváženě a přes mírně patrný rastr u písmenek a ikon bych k němu snad neměl žádnou podstatnou výhradu. Oceňuji možnost změny velikosti písma, a to jak ve zprávách, kontaktech, webu, tak i v samotném menu přístroje. Na druhou stranu si nelze regulovat jas displeje. Informační diodu nahrazuje pulzující klávesnice v případě zmeškaného hovoru či zprávy. Efektní informační osvětlení klávesnice lze v nastavení (efekty osvětlení) deaktivovat.

Uživatelské prostředí: S40 v modernějším provedení

Nokia 300 se řadí mezi mobilní telefony s uzavřeným operačním systémem. Přístroj pracuje pod známým a inovovaným uživatelským prostředím S40, které je přizpůsobeno dotykovému ovládání. Inovované prostředí dokládá i grafická podoba ikonek, která se nechala inspirovat „chytrými telefony“ se Symbianem Anna. Abychom si mohli začít brouzdat v menu přístroje a dopídit se na domovskou obrazovku, bude zapotřebí telefon odemknout. To se děje buď stisknutím zámku tlačítek na boku přístroje (rovněž i vypínacím tlačítkem) a následným pohybem ve směru šipky. Úvodní domovská obrazovka neukrývá nic neobvyklého a podobně jako u nedávno testovaného zařízení s prostředím S40 působí přehledně. Levá horní část informuje o připojení do sítě, síle signálu, stavu baterie a nechybí ani označení mobilního operátora.

Prostředí S40 působí přehledně

Domovská obrazovka je rozdělena do podoby čtveřice widgetů, které si lze libovolně delším stisknutím přizpůsobit. Na obrazovce lze tak mít snadno na očích aktuální čas, datum či panel záložek. Neunikne vám pak ani žádný email, který telefon dokáže na úvodní obrazovce zobrazit. Totéž platí rovněž i pro sociální síť Facebook. Pro snadnější a rychlejší přístup k jednotlivým aplikacím poslouží panel záložek (zahrnuje čtyři zkratky aplikací), který skýtá řadu možnost přenastavení. Rychlým gestem doprava vstoupíte do her a naopak doleva do menu aplikací.

Domovskou obrazovku lze snadno upravit

Dolní část domovské obrazovky poskytla útočiště třem dotykovým kontextovým klávesám, a to „Jdi na“, „Menu“ a „Jména“. Stisknutím volby „Jdi na“ se rozbalí nabídka devíti ikonek, jejichž zobrazení lze rovněž přizpůsobit. Stisknutím pravého pole se dostanete ke svým kontaktům a po stisku prostředního pole „Menu“ se vám objeví devět maticově zobraných ikonek zástupců aplikací. Hlavní menu si můžete zobrazit buď jako seznam nebo mřížku s popisky. Telefon bohužel nepodporuje multitasking. Spuštěnou aplikaci budete nuceni ukončit a teprve poté zapnout jinou. Naštěstí to neplatí v případě hudebního přehrávače a rádia, které mohou hrát na pozadí. V nastavení se pamatovalo i na možnost změnit tapetu včetně motivu. Pohyb v menu přístroje netrpí zpomalením či zamrzáním, za což můžeme děkovat rychlému gigahertzovému procesoru.

Zakoupený telefon Nokia 300 vám dokáže nabídnout 140 MB vnitřní paměti a k radosti všech podporuje i paměťové karty microSDHC (až do kapacity 32GB). V balení žádnou nedostanete, tudíž si musíte dodat svoji. Pro instalaci paměťové karty je nezbytné vyjmout baterii.

Telefonní funkce

Mezi hlavní přednosti mobilního telefonu Nokia 300 bude kromě pohodlného psaní na klávesnici patřit i snadné telefonování. Přístroj podporuje všechny čtyři pásma GSM – 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Potřebný kontakt ke spojení lze vyhledat přímo v seznamu kontaktů nebo si lze nadefinovat rychlé volby za užití alfanumerické klávesnice. Seznam kontaktů umožňuje vyhledávání postupným psaním nebo rolováním. Nový kontakt lze obohatit o řadu detailů (několik telefonních čísel, e-mail či webovou adresu, tón, obrázek, video a řadu osobních informací).

Telefonování zvládá Nokia 300 na jedničku

Stisknutím tlačítka „Volání“ se dostanete do přehledu všech uskutečněných hovorů. Přehled o hovorech lze získat i v protokolu, který hlídá zmeškané, přijaté hovory, volaná čísla či příjemce zpráv. Protokoly rovněž bedlivě sledují i délku hovorů. Pro vytočení kontaktu lze využít na widgetu se nacházející čtveřici oblíbených kontaktů nebo klávesnici s nadefinovanými rychlými volbami. Další možností je i známé nalezení čísla u příslušného kontaktů v seznamu kontaktů. V praxi proběhlo spojení bez problémů, během hovoru nedocházelo k nežádoucím zvukům a druhá strana si na nic nestěžovala. Při hovoru nechybí ani varianta přepnutí do hlasitého reproduktoru.

Zprávy: pro pisálky to pravé ořechové

K hlavním přednostem mobilního telefonu Nokia 300 s klidnou duší zařadím alfanumerickou klávesnici s celkem dvanácti dostatečně velkými a pohodlnými tlačítky. Pro vstup do editoru zpráv slouží pod displejem se nacházející funkční klávesa, která dává na výběr vstup do přímého psaní SMS nebo do přijatých zpráv. Ke psaní SMS zpráv bez zbytečných překlepů poslouží zřetelně podsvětlená klávesnice. Při psaní zpráv nedocházelo k téměř žádným překlepům, neboť rozložení jednotlivých kláves je skvěle ergonomicky navrženo. I uživatelé s většími prsty by s psaním neměli mít výraznější potíže.

Psaní SMS na klávesnici je přesné a rychlé

Napsanou zprávu lze před samotným odesláním obohatit i o kolorovaného smajlíka, fotografii, vizitku či poznámku v kalendáři. Nechybí možnost zapnutí integrovaného slovníku T9. Zprávy lze zobrazit buď tradičně nebo v dnešní době hojně užívaných konverzacích. Ochuzeni nebudete ani o možnost posílání MMS zpráv, které mohou obsahovat vaše fotografické výtvory z integrovaného 5MPx fotoaparátu.

Internetový prohlížeč a e-mail

Bývá už pomalu zvykem, že i v levnějších telefonech není uživatel ochuzen o možnost přístupu na internet. Internet v mobilu zažívá již delší dobu nebývalý rozmach a lidé se často při výběru svého přístroje dotazují, zda budou moci i na svém telefonu surfovat po internetu. Mobilní telefon Nokia 300 v tomto směru není výjimkou a internetové radovánky mu nejsou cizí. K připojení internetu poslouží v nouzi nejpomalejší GPRS, o něco živější EDGE a konečně i rychlé 3G s nástavbou HSDPA 10,2 Mbit/s a HSUPA 2Mbit/s. Marně vyhlížím a Nokii nemohu pochválit za absenci bezdrátové sítě Wi-Fi. Nokia se rozhodla do telefonu implementovat vlastní internetový prohlížeč Nokia OSS (WAP 2.0 XHTML), kterému sekunduje i druhý Prohlížeč Nokia. Komfort prohlížení webových stránek samozřejmě naráží na limity 2,4 palcového displeje, ale pro občasné mrknutí na síť postačí. Rychlost kompletního načtení stránky není kdovíjak rychlá, ale dá se tolerovat. Nastavení prohlížeče nabízí přidání záložek a pro někoho i důležité nastavení velikosti písma. Přiblížit či oddálit text lze snadným dvojitým poklepáním na displej.

Nokia nezapomíná ani na internetové fandy

Prohlížeč Nokia má na první pohled zajímavější a dynamičtější prostředí, než jeho „internetový kolega“. Inovovaný prohlížeč lépe komprimuje data a tím tolik „neužírá“ z datového balíku. Po otevření prohlížeče spatříte uspořádanou nabídku panelů usnadňujících přístup na konkrétní stránky. Hned na úvodní obrazovce spatříte několik panelů (free apps, sociální síť, zábava, informace, pošta) a také standardní okénko pro psaní webové adresy či vyhledávání (k dispozici jsou alternativy v podobě vyhledávačů Bing, Yahoo! a Google). Z úvodní obrazovky lze tahem doleva přejít na panel „Historie“ evidujícím navštívené stránky a naopak tahem doprava do panelu „Oblíbené položky“. Tento panel si můžete postupně naplnit nejnavštěvovanějšími a oblíbenými stránkami. Pozici, na jaké právě jste, signalizují tři na prst reagující body v prostřední dolní části displeje. V některých případech se nepodařilo preferovanou stránku načíst a na displeji se objevila chybová hláška. Nepočítejte ani s plnohodnotným Flashem.

Co by to bylo za mobilní telefon bez možnosti přijímání a odesílání e-mailů. Vytvoření si emailového účtu nečiní potíže a mělo by být pro každého ve srozumitelném prostředí hračkou. Na výběr máte celou řadu možností mezi účty - Gmail, Pošta Ovi, Windows Live Hotmail či Yahoo! Mail, Seznam a další. Přijímání emailů si můžete upravit v pokročilejším nastavení. Buď si zvolíte velmi rychlou automatickou aktualizaci přijatých zpráv s přímým načítáním zpráv, rychlou automatickou aktualizaci s načítáním pouze záhlaví zpráv či si vše pohlídáte manuálně skrze volbu obnovit. Taktéž si lze nastavit upozorňování na mail pouze v určitém časovém úseku během dne. Nokia 300 nepostrádá ani chatování přes Gtalk.

Nastavení pošty probíhá bez problémů a je otázkou chvilky

Sociální sítě a organizační funkce

Nokia Asha 300 umožňuje snadný přístup k populárním sociálním sítím Facebook a Twitter, a to prostřednictvím klienta Komunit. Dění na sociální síti Facebook lze sledovat i na domovské obrazovce přispěním příslušného widgetu. Aktualizaci domovské obrazovky si můžete nastavit do vámi žádaného časového harmonogramu. Trpěliví budete muset být s načtením svého profilu, kde se již můžete podívat, co se nového přihodilo vašim přátelům. Sdílet můžete i snímky pořízené vestavěným fotoaparátem.

"Facebookáři" nebudou o nic ochuzeni

Z organizačních funkcí telefon nepostrádá obligatorní kalendář s měsíčním či denním náhledem. Do kalendáře lze snadno vepsat upomínky, termíny jednání, narozeniny či poznámky. Nechybí ani synchronizace s Ovi. Náruživé spáče vytrhne ze snění snadno nastavitelný opakovaný budík. Základní početní operace se dají zkontrolovat na jednoduché kalkulačce, ale k dispozici jsou i pokročilejší funkce. Nechybí jednoduché poznámky, úkolovník, ani záznamník. V některých situacích a činnostech by se mohly hodit i přítomné stopky a odpočet.

Nechybí tradiční kalkulačka a další pomocníci

Fotoaparát a video

Nokia 300 dostala do výbavy 5MPx fotoaparát, který našel své místo v levém horním rohu zadního krytu. Čočka fotoaparátu není nikterak chráněna proti poškrábání a v její blízkosti nenalezneme ani LED diodu. Pořizování jednotlivých fotografií probíhá prostřednictvím softwarové spouště umístěné na displeji. Fotoaparát dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2 592 x 1944 pixelů (5MPx), dále také v rozlišení 2048 x 1536 pixelů (3,2MPx), 1600 x 1200 pixelů (2MPx), 1280 x 960 pixelů (1,2MPx), 640 x 480 pixelů (0,3MPx) a konečně 320 x 240 pixelů (0,1MPx). Fotografované objekty si lze přiblížit čtyřnásobným digitálním zoomem, ovšem za cenu zhoršení kvality výsledného snímku.

Prostředí fotoaparátu působí přehledným dojmem a zorientování se v něm nečiní problém ani méně zkušeným uživatelům. Dotykem na levou ikonku volby se dostanete do přehledného nastavení. Zde si můžete aktivovat režim na šířku, vyzkoušet si různé efekty (normální, sépie, odstíny šedé, negativ) či si pohrát s vyvážením bílé (denní světlo, žárovka, zářivka). Nechybí ani samospoušť, volba ukládání pořízených fotografií na paměťovou kartu nebo do paměti zařízení. Potlačit můžete i zvuky samospouště a fotoaparátu. Za menší neduh považuji rychlost pořízení dalšího snímku. Přístroji příprava na nový snímek trvá kolem 5 vteřin, což může být v případě důležitého záběru nejednou nepříjemné. Pořízené snímky, které si lze v jednoduchém editoru upravit, lze snadno odeslat MMSkou, e-mailem nebo přes Bluetooth.

O kvalitě pořízených snímků se můžete přesvědčit na publikovaných snímcích. Snímky na první pohled postrádají o něco více živějších barev a kvalita výsledné fotografie rovněž bude hodně záviset na okolním světle. Největší potíže budou při snaze pořídit obstojný snímek večer, neboť absence jakékoliv přisvětlovací diody se musí ve výsledku zákonitě projevit. Rovněž pořizování snímků z blízké vzdálenosti není to pravé ořechové a absence makrorežimu je zde opravdu znát. Při dobrém světle a trochu štěstí se dají pořídit snímky, za které se telefon zas tak stydět nemusí a řadě lidí mohou dostačovat.

Ukázkové fotografie

Přepnutí do režimu videokamery uskutečníte buď snadným ťuknutím na ikonku videokamery v prostředí fotoaparátu nebo vyvoláním menu tamtéž. Nahrávat video lze v těchto rozlišeních - vysokém (640 x 480px), středním (320 x 240px) a nízkém (176x144px). V nastavení vám bude nabízena i možnost vyzkoušet některé efekty či vyvážení bílé. Větší pohodlí při natáčení zprostředkuje i režim na šířku. Pořízená videonahrávka (6,72 MB, 3gp) se ukládá ve formátu 3GP a v případě potřeby ji můžete odeslat na e-mail či přes Bluetooth do jiného spárovaného zařízení.

Multimédia a zábava

Telefon Nokia Asha 300 nemůže postrádat hudební přehrávač a FM rádio s RDS pro zpříjemnění volných chvilek. Na hudebním MP3 přehrávači není nic výjimečného a podobně jako u Nokie C2-02 nabízí možnost přehrání řady formátů. Dělení skladeb podle interpreta, alba či žánru již považujeme za samozřejmost, stejně tak i vytvoření si vlastního seznamu oblíbených songů. Dokonce Nokia nasadila i ekvalizér, který přináší i možnost vlastního nastavení. Na domovské obrazovce můžete mít díky hudebnímu widgetu dokonalý přehled o tom, jaká skladba právě hraje. Dodávaná pecková sluchátka podávají slušný výsledek a běžnému uživateli dobře poslouží, ale daleko lepší je to s kvalitnějšími sluchátky. Vyzkoušel jsem sluchátka Koss Porta Pro, se kterými byl hudební zážitek o kus příjemnější. Basové podání a „živost“ byla citelná a nepřeslechnutelná. Pro přepnutí na další skladbu postačí stisk tlačítka na headsetu. Naštěstí lze přehrávač stáhnout na pozadí a dopřávat si čtení aktualit na webu. Ukončit hudební reprodukci se dá až po vstupu do menu přehrávače. Stereofonní FM rádio s RDS dovoluje uložení řady stanic, které si zařízení vyhledá buď samo automaticky nebo vaším ručním naladěním. Pokud chcete rádio poslouchat přes hlasitý reproduktor, musíte si připojit sluchátka.

Uživatelé si často do svých zařízení instalují řadu nejrůznějších aplikací. Pro tyto případy budete mít na výběr z početné řady aplikací nabízených Ovi obchodem, do kterého lze v menu snadno vstoupit. V několika kategoriích si naleznete tu pravou aplikaci, která vám nejlépe poslouží. V menu přístroje se nedočkáte ani YouTube klienta pro přehrávání videa.

Po stránce herní vám Nokia 300 nabídne ve složce „Extra“ i několik převážně jednodušších Java her. Na pomyslném vrcholu herní nabídky zde vystupuje světově úspěšná hra Angry Birds, ovšem pouze ve verzi Lite. Poněkud mě překvapilo, že i přes gigahertzový procesor, působí hra mírně zpomaleným dojmem a postrádá na svižnosti. I přes to ale dokáže na chvilku pobavit a především neznalé navnadit na „rozhněvané ptáky“ v plné verzi. K dalším hrám patří logická Brain Challenge 3: Think Again!, Climate Mision o vlivech na životní prostředí, Diamond Twister, závodní Fast Five The Movie Game, Memorize a Picture Puzzle. Ke stažení máte k dispozici i řadu dalších Java her.

Hodnocení a konkurence

Hodnocení mobilního telefonu Nokia Asha 300 není úplně snadné a abych řekl pravdu, čekal jsem o trochu více. Telefon si dokáži představit v rukou nenáročných či začínajících uživatelů s mobilními telefony. Trojice barevných variant, ve kterých je telefon prodáván, může přilákat ke koupi i něžné pohlaví. Hlavním, čím telefon zaujme širší okolí, je bezesporu zajímavá cena, za kterou dostanete téměř vše, co potřebujete pro běžný provoz. Telefonem si bez potíží zavoláte, pošlete SMS, prolítnete se po internetu přes 3G, mrknete na Facebook, něco pěkného si pustíte do uší a nakonec si můžete pořídit i nějaký ten snímek. Myslím si, že telefon může být zajímavý i pro zákazníka, který převážně preferuje klasické ovládání (klávesnice je výborná), ale sem tam přemýšlí, jaké by to bylo s tím dotykovým. Plusem hodnotím i slušnou výdrž baterie. V poměru cena/výkon se jedná o zajímavý telefon, který může výborně posloužit nejednomu z vás, a to například i jako druhý telefon ke smartphonu.

Na zařízení jsem neshledal nějaké výrazné prohřešky, které by ho mohly poslat do "mobilního pekla", ale přeci jen by se něco našlo. Očekával jsem, že bude kvalitnější a pevnější konstrukce. Zejména již popisovaný problém s uchycením zadního krytu mi přidělal vrásku na čele (doufejme, že šlo o výjimku). Rovněž zamrzí absence bezdrátové sítě Wi-Fi, která by skvěle doplnila „datovou rodinku“. Vůbec bych se také nezlobil, pokud by fotoaparát mohl využít LED diody a automatického zaostřování.

Existuje podobný telefon na trhu? Zůstaneme-li u finské Nokie, možnou alternativou by mohl být i další model kombinující dotykové ovládání s klasickým. Mírně starší Nokia C3-01 dostala sice do výbavy navíc bezdrátovou Wi-Fi a LED diodu, ale již za příplatek tisíc korun, což není málo. Zůstaneme-li u konceptu Touch and Type, nemůžeme opomenout ani model Nokia X3-02, který je znám svou poněkud netradiční klávesnicí, která dává přístroji punc odlišnosti.

Nokia C3-01 a Nokia X3-02 Touch and Type
nokia-asha-300
Klady
  • Výborná klávesnice
  • Podpora paměťových karet microSDHC
  • Výdrž baterie
  • Hudební přehrávač a FM rádio
  • Podařený rezistivní displej
  • Přítomnost 3G
  • Design a barevné provedení
  • Poměr cena/výkon
Zápory
  • Zadní kryt (může jít o vadu kusu)
  • Fotoparát nemá LED diodu
  • Absence Wi-Fi
  • Chybí multi-tasking
  • Fotoaparátu chybí autofocus
Diskuze ke článku
Naecken
Škoda, že se video recenze mírně rozchází s textem pod ní. Například kritika nemožnosti vypnutí automatické aktualizace e-mailu na videu (11:20) je vyvrácena v textu: "Buď si zvolíte velmi rychlou automatickou aktualizaci přijatých zpráv s přímým načítáním zpráv, rychlou automatickou aktualizaci s načítáním pouze záhlaví zpráv či si vše pohlídáte manuálně skrze volbu obnovit." Dále kritika nemožnosti nahradit výchozí prohlížeč není na místě, protože Nokii OSS prohlížeč umožňuje prohlížení internetu nezávisle na spuštěných aplikacích (např. Soundtracker) a zároveň instalovat aplikace pomocí JAD souborů. K tomu navíc slova, že kvůli novému Nokia prohlížeči musí člověk složitě procházet správcem souborů (10:20) taky není na místě, protože si ho můžete vložit do nabídky Jdi na nebo do Panelu záložek na ploše. Ještě jste mohl zmínit, že to SMS tlačítko funguje nejen na ploše (pohotovostní obrazovce), ale i ve spuštěných aplikacích včetně vámi zmíněných Angry Birds.
Feny
Škoda, že to nemá multitasking, jinak bych si jí snad koupil. A co se týče displeje - zlatej odporovej! Co bych za to dal, kdybych ho měl na své Xperii Neo V ;)
Deny
Zdravim, libilo by se mi kdybyste mohli ve videorecenzich ukazovat i jak to vypada kdyz je nejaky prichozi hovor, aby bylo videt co se zobrazi a jak se treba hovor prijima a odmita (ne vzdy je to jasne kdyz tam treba nejsou tlacitka). Dekuji.
noname
dobrý den ,
vim že to sem moc nepatří ale muzu se zeptat jestli se bude nokia 603 prodávat u nás ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze