Samsung Galaxy Ace 3
recenze

Samsung Galaxy Ace 3

Hrdá třetí generace

Prodejní trhák, první generace s přídomkem Ace, dnes už svou výbavou nemůže zaujmout a odzvonilo i jeho generaci druhé. Na scénu tak přichází v pořadí již třetí eso. Notoricky známý název značí dobrý poměr ceny a výkonu, jinak tomu nebude ani dnes. I přes dobré hardwarové parametry se u některých telefonů dočkáváme nedostačujících výsledků, jestli se mezi ně zařadí i Samsung Galaxy Ace 3 si zodpovíme v dnešní recenzi.

O Samsungu se dá s jistou nadsázkou říci, že opravdu rád vyrábí telefony. Nové modely přicházejí jako na běžícím pásu a korejské společnosti se daří, vždyť každý třetí telefon, s operačním systémem Android nese logo této společnosti. A v čem tkví úspěch? Možná to je právě široké portfolio produktů, ve kterém si opravdu vybere každý, i když jisté kompromisy musíte přijmout prakticky vždy. V dnešní recenzi se zaměříme na novinku střední třídy, čemuž odpovídá výbavou i cenou. Seznámíme vás s již třetí generací úspěšné řady Ace, která od svého startu v lednu roku 2011 ušla pořádný kus cesty. Máme tak tu čest s vcelku výkonným zařízením, které zároveň neprovětrá peněženku, navíc například po designové stránce, hlavně kvůli podobnosti telefonů Samsungu, působí hodnotněji a na pohled se řadí k vyšším modelům. Jak tedy obstál Samsung Galaxy Ace 3 v našem testu?

Oficiální fotografie Samsungu Galaxy Ace 3

Technické parametry Samsung Galaxy Ace 3 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce121,2 × 62,7 × 10 mm, 119,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2014,

Samsung Galaxy Ace 3 – rychlý videopohled

Design a konstrukce

Hodnotit design telefonů Samsung za poslední měsíce až roky je kapitola sama pro sebe. Pokud se vám líbí, není o čem diskutovat, přivítají vás známé oblé tvary, lesklá plastová konstrukce i trojice ovládacích kláves, žádná změna. Pokud se vám ovšem nelíbí, čekejte stejný laciný pocit při úchopu, či zbytečně nevyužitou plochu okolo displeje. Styl Samsungu jednoduše má své klady i zápory a neočekávejte v tomto směru žádná zlepšení, ale ani zhoršení.

Samsung Galaxy Ace 3 svůj původ nezapře

K dostání bude klasicky několik barevných variant, opět v totožném provedení, jako u ostatních modelů. Námi testovaná tmavě modrá vypadá vcelku obstojně, musím ovšem podotknout, na plastový telefon. Bohužel se nedostalo na zajímavé zpracování zadního krytu imitující kůži, které jsme poprvé viděli u modelu Note 3. To by telefonu slušelo o mnoho více.

Telefon se směle řadí mezi ty nejkompaktnější zařízení na trhu, jeho přesné rozměry totiž činí 121,2×62,7×10 mm. Tloušťka je, jak vidíte, o něco větší, než na co jsou dnes uživatelé zvyklí, napomáhá ale jistějšímu úchopu a pohodlnějšímu držení telefonu. Ace 3 existuje ve dvou variantách, které se liší jen v několika parametrech. Verze s LTE váží 119,5 gramu, bez LTE telefonu naměříte 115 gramů. O dalších rozdílech si povíme později, nyní se přesuňme k ovládacím prvkům telefonu.

Tělo přístroje z několika úhlů

Jejich rozmístění je už takřka tradiční. Na přední straně, pod 4" displejem, jsou dvě senzorová tlačítka, jedno pro vyvolání kontextové nabídky a druhé slouží k navigaci zpět. Nad displejem jsou potřebné senzory, bohužel chybí čidlo pro regulaci jasu, dále přední kamerka a samozřejmě reproduktor pro hovory. Na horní straně nalezneme, kromě výřezu pro sundání krytu, jen 3,5mm jack pro připojení sluchátek, na protilehlé klasický microUSB konektor pro nabíjení a spojení s počítačem, skrývá se na ní ale i mikrofon.

Levá strana nabídne dvojklávesu pro regulaci hlasitosti, na té pravé se skrývá tlačítko pro zapnutí/vypnutí displeje (telefonu). Tato tlačítka mají dobrý zdvih a odpor kladou tak akorát, aby manipulace s nimi byla pohodlná. Zadní strana poté nabídne klasickou trojici ve složení přisvětlovací LED dioda, 5megapixelový fotoaparát a hlasitý reproduktor.

Nadále blyštivá záda telefonu nabízí jen volný prostor pro otisky vašich prstů. I přes plastové zpracování celého těla, působí telefon celkem solidním dojmem, hlavně díky kvalitě celé konstrukce. Nikde nic nevrže, vše perfektně lícuje. I když bych určitě viděl radši hodnotnější materiály, musím uznat, že i přes použití plastu je tento telefon někde jinde, než kde byly plastové Samsungy před rokem, pokrok je opravdu znatelný.

Plastová záda jsou magnetem na otisky

Baterie

Po stránce výdrže telefon nijak neexceluje, ale můžete se spolehnout na standard v podobě jednoho pracovního dne. Upozornit také musíme na fakt, že Samsung Galaxy Ace 3 se do vašich rukou může dostat hned ve dvou variantách. Ty se liší přítomností LTE a větší kapacitou baterie právě u modelu s LTE. Zatím to vypadá, že na našem trhu bude více k dostání varianta bez LTE, která disponuje 1500mAh akumulátorem, zatímco LTE varianta, na které jsme provedli testy výdrže, nabízí kapacitu baterie 1800mAh. Rozdíl tak sice není úplně velký, ale je znát.

Dostat se k baterii je velmi jednoduché

A teď již ke zmiňovaným testům výdrže. Vcelku dobrý výsledek jsme zaznamenali u přehrávání streamovaného videa, kdy jas i zvuk, vedený do sluchátek, byly nastaveny na 50% hodnoty, a byla potlačena synchronizace účtů. Telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi síti s plným signálem. Vypnutí telefonu jsme se dočkali po 6 hodinách a 6 minutách. Nabíjení pak telefonu netrvá ani dlouho, ani krátce, z 0 % na 50 % to stihne za 1 hodinu, 106 minut si vyžádá nabití na hodnotu 80 %, na 100 % si počkáte 2 hodiny a 10 minut.

Zvuk

Po stránce zvukové vás telefon opět nezklame, ale ani neohromí. Reproduktor samotný hraje vcelku nahlas, nedá se ale říct, že nějak kvalitně. Nicméně, jistotu můžete mít v tom, že v rušnějším prostředí nepřeslechnete, že se vám někdo snaží dovolat. Hudební přednes, který vám bude do uší veden pomocí sluchátek, je již o poznání lepší. Potěšily mne kvalitní středy, i přes trochu slabší basy je pak poslech vcelku příjemnou záležitostí.

Hudební přehrávače, první od Samsungu, druhý od Googlu

Displej

Ace 3 nabízí ve svém kompaktním těle nijak velký displej, ten má úhlopříčku čtyři palce a WVGA rozlišení, tedy 800x480 pixelů, což vytváří nijak vysokou, ale přijatelnou jemnost 233 ppi. Displej samotný je technologie TFT, nicméně se Samsungu povedlo zahalit jej do hávu silně kontrastních AMOLED displejů, kterými disponují modely dražší. Bez předsudků lze tento displej hodnotit velmi kladně, na první pohled působí velmi líbivým dojmem, který vám snad nezkazí nižší rozlišení. Odolnost krycího sklíčka je dobrá, nenacházím sebemenší škrábance. Bohužel je ale toto sklo magnetem na otisky.

Displej až na nižší rozlišení vyniká

S čitelností na slunci a samotným jasem to není vůbec špatné, hlavně díky použité technologii si na venkovním světle bez problémů vše důležité přečtete. Když k tomu připočteme dobré pozorovací úhly i syté barvy, máme před sebou velmi kvalitní displej, kterému chybí snad jen trochu jemnější rozlišení, nenáročnému uživateli to však vadit určitě nebude, v tomto ohledu by vás telefon zklamat neměl. Opravdu ale otravuje život absence čidla po regulaci jasu displeje, vše musíte znovu a znovu regulovat ručně vy sami. Zároveň díky tomuto telefonu vidíme, že se dají vyrobit i kvalitní „TFTčka“. Narážím zde na problémové displeje, nejen u starších Xperií od Sony. Zbývá tak už jen doplnit, že z vychytávek starších a výkonnějších bratříčků si Ace 3 přebírá jen jednu, telefon umím rozpoznat, zda jej sledujete a podle toho nechá displej zapnutý a naopak.

Hardware

Uvnitř naší LTE verze se nalézá dvoujádrový Snapdragon 400 o taktu 1,2 GHz. Velmi sympatická je hodnota paměti RAM, která se vyšplhala na hodnotu 1 GB, nenasytné prostředí Samsungu však záhy ukončuje vaše nadšení. To běží na Androidu verze 4.2.2 a dokáže této, vcelku dobré konfiguraci pořádně zabrat. Pokud poctivě promažete běžící procesy ve správci RAM, zbude vám ještě docela přijatelných 300-350 MB, jakmile ale spustíme pár aplikací, dostáváme se na hodnoty, které se pohybují okolo 100 MB, a i když RAM je od toho, aby byla zaplněna, na telefonu její nedostatek pocítíte velmi záhy. O paměť pro ukládání médií a dat se bát nemusíte, pokud by vám nestačili 4 volné GB z 8GB paměti, je zde ještě slot pro paměťové karty.

Screenshoty ze správců RAM a paměti zařízení

Prostředí

Prostředí je opravdu, doslova a do písmene, kapitola sama pro sebe. Někteří jej milují, někteří nenávidí. S rychlosti si systém zrovna netyká, jak jsem se již zmiňoval, i přes vcelku dobrou porci RAM a výkonnější procesor se dokáže slušně zadýchat a počkáte si i na jednodušší úkony. Nicméně při pohybu v aplikacích už je poznat novější procesor a běh se dá bez výčitek svědomí označit za plynulý.

Ukázka z prostředí TouchWiz

Jinak tomu není ani u pohybu na domácích obrazovkách, pokud jich ovšem máte jen několik a nejsou celé zaplněné widgety. Pak opět nastává problém. Stejně jako u ostatních telefonů s logem Samsung si zde můžete upravit velké množství parametrů, od počtu základních obrazovek, až po font písma. O designu prostředí můžete vést nekonečné debaty s příznivci či odpůrci TouchWizu. Zbývá tak už jen doplnit, že z vychytávek starších a výkonnějších bratříčků si Ace 3 přebírá jen jednu, telefon umím rozpoznat, zda jej sledujete a podle toho nechá displej zapnutý a naopak.

Fotoaparát a videokamera

Pojďme si trochu zvednout náladu fotoaparátem. Nebo ne? Při dobrém osvětlení na tom pětimegapixelové fotografie nejsou úplně špatně, přijdou mi ale trochu vybledlé, zbytečně moc chladné. V horších světelných podmínkách se situace logicky nezlepší, naopak prodlouží se doba ostření. V čem mne ale Ace 3 zaujal, je režim makro. To totiž zvládá velmi dobře a blízké předměty je s tímto telefonem opravdu radost fotit. Pokud si tedy při následné úpravě fotografií trochu pohrajete se saturací, snímky budou poměrně obstojné, ale ani bez úprav nikoho neurazí.

Testovací fotografie ze Samsungu Galaxy Ace 3

Video se dá v případě nouze také pořídit, a i když je rozlišení HD, nečekejte zázraky. Opět se zde setkáváme s lehce vybledlými barvami, nicméně tento telefon si asi nebudete chtít pořídit kvůli jeho fotografickým schopnostem, takže abych vás uklidnil, nejedná se o nic špatného, ale ani dobrého. Za necelých 5 000 Kč standardní a v normě.

Multimediální funkce

Pokud byste se rozhodli multimédia raději konzumovat, než je vytvářet, připravte se na pár klasických omezení, v potřebě stažení alternativního přehrávače videí (kvůli titulkům), jinak ale není čeho se obávat. Pokud byste si chtěli na telefonu zahrát nějakou jednodušší hříčku, opět nenarazíte na problém. Jen třeba Real Racing 3 nebude asi to pravé ořechové a telefone bude mít problémy ho přelousknout. Pro představu si můžete prohlédnout výsledky z několika benchmarků. Přítomné je i rádio s RDS.

Screenshoty z benchmarkuů Antutu, Nenamark 2 a Quadrant

Telefonní funkce

Změn oproti ostatním Samsungům se nedočkáváme ani v oblasti telefonování. Známé prostředí je přehledné a jednoduché. Samotná kvalita telefonních hovorů, stále primární funkce mobilních zařízení, je pak na slušné úrovni, býval by se ale hodil odšumovací mikrofon na zadní straně telefonu, v hlasitém prostředí se vám může stát, že zkrátka nebudete slyšet. Druhou stranu byste ale měli slyšet vždy, reproduktor pro hovory odvádí dobrou práci.

Screenshot z aplikace pro telefonování

Zprávy a e-mail

Ani ve zprávách se nic nemění, klasicky jsou tak zprávy řazeny do konverzací podle příslušných kontaktů, samotné grafické prostředí pak nabídne styl upravitelných bublin. Správu emailů vám obstará buď aplikace Gmail, pro účty zaregistrované pod Google, druhou možností pak je alternativní aplikace, kam zadáte své údaje a vše funguje stejně, akorát v lehce pozměněném grafickém rozhraní. Vše zde funguje podle vašich představ, v tomto ohledu by opravdu neměl nastat problém.

Screenshot z aplikací pro zprávy a Gmail

GPS a navigace

Pokud pomůžete GPSce například připojením telefonu k Wi-Fi síti, vyhledání vaší polohy je opravdu bleskové, ale i bez Wi-Fi to jde vcelku rychle, a fixace je otázkou okamžiku. Pro navigaci je potřeba datové připojení, nebo stažení mapových podkladů do mezipaměti telefonu doma, nebo někde, kde je bezdrátové připojení k dispozici. Navigace pak není nijak zrádná, nemusíte se bát, že vás telefon zavede někam, kam jste nechtěli.

Ukázka z aplikace Mapy

Datové funkce a internet

Jak jsme si již vysvětlili dříve, Samsung Galaxy Ace 3 se vyskytuje ve dvou variantách. Kompletní parametry verze bez LTE si můžete samozřejmě také prohlédnout. Námi testovaná verze, která LTE disponuje, má navíc ještě NFC, čili pokud je konektivita jedním z vašich klíčových požadavků, zajímat vás bude LTE verze. Prohlížení obsahu na internetu je pak bezproblémové, pokud pomineme občasný zásek předinstalovaného Google Chrome, k dispozici je ale i méně náročný výchozí prohlížeč.

V základu dostanete buď zobrazený Google Chrome nebo i klasický defaultní prohliížeč

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Kromě LTE a NFC telefon samozřejmě telefon disponuje Wi-Fi nebo BlueTooth. Konektivita se tak opravdu jeví jako největší trumf tohoto, jinak klasického telefonu střední třídy. Na NFC ve střední třídě si už sice pomalu začínáme zvykat, LTE je ale vskutku vítanou novinkou v této cenové i výkonnostní kategorii a budu jen rád, když podobně vybavených telefonů bude přibývat, LTE pokrytí se již pomalu rozrůstá i u nás a jeho využití s ním stoupá.

Pokud to vezmeme kolem a kolem, Samsung Galaxy Ace 3 je vcelku kvalitním telefonem, alespoň co se týče poměru cena/výkon. Nabídne příkladné, i když plastové zpracování, které navíc, vzhledem k podobnosti celé série modelů Galaxy může navodit dojem hodnotnějšího zařízení. Prostředí sice není odladěné podle mých představ, existují však nepříliš složité postupy, jak jeho plynulosti dosáhnout.

Zbylé parametry jako zvuková stránka, výdrž baterie, fotoaparát či výkon všechny spadají do průměru, ze kterého tento přístroj vybočuje svou konektivitou, která je opravdu příkladná. NFC a LTE bychom v telefonu za zhruba 5 000 Kč nečekali, zde tedy bere Ace 3 plusové body, které z průměrné, šedé myši dělají mnohem zajímavější zařízení, které dobře poslouží jak začínajícím, tak středně náročným (pokročilým) uživatelům.

Konkurence

Jedním z hlavních konkurentů bude Sony Xperia L. Disponuje velmi podobnou hardwarovou výbavou, někomu by mohl imponovat její neokoukaný vzhled. Pokud je LTE vaší prioritou, hledáte zde marně. Jinak Xperia L nabízí dvoujádrový procesor, 1 GB RAM, nebo o trochu větší, 4,3" displej s rozlišením 854×480 pixelů. Cena je velmi podobná, lehce přesahuje hranici 5 000 Kč.

Sony Xperia L

Dalším konkurentem z řady zařízení se systémem Android je LG Optimus L7 II. Nabíídne 4,3" displej s totožným rozlišením, dvoujádrový procesor, nebo o trochu menší kapacitu paměti RAM, konkrétně 768 MB. Jasným trumfem je ale výdrž baterie, která má kapacitu 2460 mAh. Na jedno nabití tak telefon vydrží mnohem déle. Opět ale budete muset oželet LTE. LG Optimus L7 II se aktuálně prodává za cenu okolo 5 000 Kč.

LG Optimus L7 II

Pokud inklinujete spíše k operačnímu systému od Microsoftu, nabídka konkurence není malá. Cenově nejbližší jsou dvě Lumie, u kterých záleží na tom, jestli preferujete menší či větší displej. Nokia Lumia 620 nabízí 3,8" zobrazovač, zatímco Nokia Lumia 625 4,7". Bohužel, rozlišení je, stejně jako dvoujádrový procesor a 512 MB RAM, u obou telefonů stejné (800×480). Tyto telefony se dají pořídit za prakticky stejnou cenu, která se pohybuje těsně pod hranicí 5 000 Kč.

Nokia Lumia 620 a 625
samsung-galaxy-ace-3
Klady
  • kvalita konstrukce
  • dobrá konektivita (NFC a v jedné verz i LTE)
  • povedený displej
  • kompakní tělo dobře padne do ruky
Zápory
  • lesklé tělo náchylné na otisky prstů
  • jen průměrné snímky z fotoaparátu
  • absence čidla pro regulaci jasu
  • spíše nižší rychlost prostředí
Diskuze ke článku
stepo
Samsung je shit. Já já doufám že si už konečně lidi uvědomí že..kupovat si samsung je o niničem. Pořád dokola to samé, prostředí se seka i u galaxy S3. Kámoš si S3 pořídil, a lituje.
Sibstr
Recenze mě opět pobavila:-D Na začátku jsem se dozvěděl: "Ace 3 existuje ve dvou variantách, které se liší jen v několika parametrech." A na konci recenze jsem se dočetl, že "jen v několika parametrech" vlastně znamená, že ta jedna verze má modernější a výkonější procesor, lepší grafiku, podporuje LTE, má i NFC a větší baterku. Sorry, ale to jsou docela podstatné rozdíly a není jich málo!
Podle mě je nešťastné snažit se nacpat do jedné recenze dva tolik rozdílné telefony:-( Pak člověk ve videu kouká na baterku, na které je jasně a viditelně napsáno 1800 mAh a recenzent mu říká, že baterka má 1500 mAh a člověk se nestačí divit. Prostě mi přišlo, že ta videorecenze byla na uplně jiný telefon, než je tady v recenzi.
Jo a podle zastoupení Samsungu, se do ČR oficiálně dováží pouze LTE varianta.
WTF
Príde mi to ešte pomalejšie ako ACE 2, proste hroza. By ma zaujimalo či by niekto samsung vobec kupoval keby nevraža tolke prachy do marketingu...
lte
"Námi testovaná verze, která LTE disponuje, má navíc ještě NFC", pritom v tabulce technickych parametru uvadite LTE:ne, NFC:ne. To si delate ze ctenaru legraci?!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze