Retro: Nokia 6303 Classic – elegantní pokračovatelka

7

Vytvořit legendární a napříč uživateli oblíbený telefon není jednoduché, avšak Nokii se to nesčetněkrát podařilo. Ještě mnohem těžší je na takový model navázat. Před tímto těžkým úkolem stála v roce 2009 Nokia 6303 Classic, která byla přímou následovnicí populární Nokie 6300. Dnes si mimo jiné vzpomeneme na to, že se ji to podařilo se vztyčenou hlavou.

Nokia 6303 classic
Nokia 6303 Classic v různých barevných variantách

Jistě si všichni vzpomenete na Nokii 6300. Do posledního detailu povedený telefon, jehož služeb využíval nespočet uživatelů. Mimochodem jsme na něj již také v rámci seriálu Retro vzpomínali. Jenže nikdo nežije věčně a život telefonů je často velmi krátký. Finský výrobce tak stál před nelehkým úkolem – připravit nástupce. Jenže nikoliv ledajakého, ale nástupce, který legendu dokáže nahradit. V roce 2009 tak spatřilo světlo světa Nokia 6303 Classic a od prvních chvil bylo jasné, že výrobce zvolil elegantní řešení.

Připomeňte si naší recenzi: Recenze Nokia 6303 classic: těžký život nástupců legend

Krátké představení

Nokia ve své šestkové řadě vždy kladla důraz na elegantní design a funkčnost. To do puntíku splňoval model 6300 a pokud se podíváme na 6303 Classic, je ihned patrné, že se Nokia do žádných přelomových inovací ani nechtěla pouštět. Nadále sázela na nesmrtelnou kombinaci černých a stříbrných ploch. Především ale neslevila z vysoké kvality zpracování, jejíž stěžejním prvkem byla kovová konstrukce na většině zařízení. Telefon byl bytelný, nikde nic nevrzalo, a to ani po několika letech, o čemž jsme se mohli přesvědčit na kousku, který účinkuje v dnešním vydání.

Retro: Nokia 6303 Classic

Na první pohled se ani výrazněji neměl samotný vzhled, avšak přeci jen je 6303 Classic baculatější a snaží se design posunout alespoň o kousek dále. Záležet si Nokia dala na displeji, který mírně povyrostl, ale i přesto se jednalo s QVGA rozlišením a paletou zobrazení až 16 miliónů barev o vrchol v rámci střední třídy. Displej je skvěle čitelný za všech okolností, což uživatelé ocenili nejvíce. Na modelu 6303 Classic můžeme opět vidět, jak si finský výrobce dokázal poradit s klávesami. Na malém prostoru se nachází pohodlný ovladač a sdružené klávesy. Psaní je pak na alfanumerické klávesnici velmi pohodlné. I přesto, že jsou tlačítka spíše menší, mají jednotnou velikost s rozestupy a současně jistý stisk.

Vylepšením prošla také konektorová nabídka a Nokia tehdy konečně i do levnějších přístrojů nasadila 3,5mm jack konektor. Nabíjení sice ještě probíhalo skrze proprietární konektor, nicméně na spojení s počítačem již byl připraven micro USB konektor chráněný krytkou. S ní si každý uživatel zažil své. Krytka byla velmi tuhá, a tudíž se s ní hůře manipulovalo. Pod kovovým zadním krytem se skrývala baterie o kapacitě 1 050 mAh. To bylo dostatečně na to, abyste při střídmém využívání nabíjeli klidně i jen jednou týdně.

Výbava

Prostředí telefonu zajišťovalo známé Nokia Series 40 v šesté edici. Po letech celkově dospělo a nabízelo komfortní zážitek při používání. Pohotovostní obrazovka mohla být využita různými aplikacemi, a tak jste na očích měli události z kalendáře, případně vaše poznámky. Celkově lze říci, že seznam kontaktů i organizační funkce byly skvěle zvládnuté. Jistou kaňkou na kráse byl budík, který v telefonu figuroval v jediném exempláři. Dnešní optikou byla interní paměť velmi malá, 19 MB však mnohým mohlo stačit. Kdo však více fotil, nebo telefon využíval i jako základní hudební přehrávač, potřeboval paměťovou kartu. 1GB se nacházela v prodejním balení, avšak 6303 Classic si poradila i s osminásobnou kapacitou.

Zlepšovalo se také na poli fotoaparátu. Rozlišení povyskočilo na 3,2 megapixelu, nechybělo automatické ostření či dvojitá LED dioda. Výsledné snímky sice vyloženě neuchvátily, avšak současně již byly použitelné. O další zábavu se staraly hry. Díky podpoře Javy jste si jich mohli nainstalovat takřka neomezené množství. Kromě her tu samozřejmě byla možnost přidávat další aplikace a Nokia se i po čase mohla naučit další funkce.

Ukázkové fotografie

Se svým okolím jste se mohli spojit nejen kabelem, což jsme naznačili již výše, ale také bezdrátově za pomoci Bluetooth 2.0. Infraport byl v roce 2009 již zapomenut. Nechyběl ani internetový prohlížeč, kde jste se však museli spolehnout pouze na tandem GPRS / EDGE. Sítě třetí generace ještě chyběly a stejně tak Wi-Fi, což bylo lehce paradoxní. Méně známá varianta staršího modelu 6300i totiž právě Wi-Fi nabízela.

Závěr

Nokia 6303 Classic vstoupila na český trh v červnu 2009 za velmi příznivou cenu 4 500 Kč. Díky osvědčenému stylu a žádným extravagantnostem se ji podařilo se ctí navázat na úspěch své předchůdkyně. Její popularity sice nikdy nedosáhla, nicméně to by ji vyčítal patrně málokdo.

Technické parametry Nokia 6303 classic

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 46 × 11,7 mm, 96 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,2" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 19 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2009,
Diskuze ke článku
ICE
Ještě byla 6303i myslím. Jinak příjemnější telefon jsem v ruce fakt neměl. Velká škoda, že se takový mobil nedělá s wifi,GPS a LTE. Řadě lidí by to stačilo.
Petr
Jééé to máme ještě doma. Bohužel se z něj jednou ztratily všechny kontakty a od té doby se nahodile sem tam nějaký ztratí. Netušíte někdo co s tím může být?
Dano
Mal som Nokiu 6300 - veľmi som bol spokojný,a keď som začal uvažovať že ju nahradí táto Nokia 6303, ako jej celkom fajn nástupca, tak sa mi dostali do ruky Windows mobile telefóny a to bol koniec hlúpych telefónov u mňa a nastala éra smartfónov. To už bolo hodne dávno, to Android ešte ani nebol na svete... :-)
chuck
Pěkná mrdka, trpěl neustálým restartem, musel se servisně přehrát fw atd, no děs běs

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze