Systém Sailfish bude možné nainstalovat na telefony s Androidem

10

Minulý týden odstartoval svůj život operační systém Sailfish, který pochází od finských vývojářů. Spolu s ním šel do prodeje vůbec první telefon Jolla od stejnojmenné společnosti. CEO Jolly v jednom z rozhovorů uvedl, že pro používání jejich systému nebude nutné kupovat nový telefon.

Začneme letmým pohledem zpět. Co je vlastně Jolla? Jde o finskou společnost, která se rozhodla pokračovat v tom, co Nokia nadějně načala a následně potopila. Řeč je o operačním systému MeeGo, který se objevil na Nokii N9 a také na nikdy prodávané Nokii N950. Jeho další vývoj si vzala na starost společnost Jolla, která 21. listopadu 2012 představila nástupnický systém Sailfish. Letos v květnu pak došlo k představení prvního telefonu s prostým názvem Jolla. A nakonec minulý týden vstoupil telefon do prodeje a spolu s ním samozřejmě i operační systém Sailfish.

První smartphone od Jolla Mobile se systémem Sailfish

Již v září jsme vás informovali, že systém Sailfish je kompatibilní s celým operačním systémem Android a také s hardwarem potřebným pro Android. To otevíralo možnost, že se Jolla sveze na popularitě systému od Googlu. Nyní vše potvrzuje samotný CEO společnosti Tomi Pienmäkli, který uvedl, že v blízké budoucnosti je v plánu možnost nainstalovat si OS Jolla na mobilní telefon s Androidem. Nemělo by jít o nic obtížné, sám CEO obtížnost přirovnal k instalaci vlastní ROM. Dodal rovněž, že takový postup je například v Číně zcela běžný a každý druhý chytrý telefon tam nabízí novější Android, než který pro něj připravil sám výrobce. V rozhovoru Pienmäkli také potvrdil, že systém bude šířen zcela zdarma a generace příjmu se předpokládá z reklamy, služeb a aplikací.

TIP! Video demo: podívejte se, jak vypadá Sailfish OS na Jolla telefonu

Vítáte tuto zprávu o možnosti instalace OS Sailfish na telefony s Androidem a myslíte si, že by to nováčku na poli mobilních operačních systému mohlo pomoci v rychlém nástupu? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi pod článkem.

Zdroje: talouselama.fi

Diskuze ke článku
Grom51
Jestli se má tento systém dostat do podvědomí uživatelů jako alternativa, o které lze uvažovat, tak určitě je to dobrý krok. Málo lidí bude investovat do HW jen, aby si nový OS vyzkoušeli a již mají silný kus HW s Androidem. Navíc referenční telefon sám osobně bude pro spoustu uživatelů nedostupný. V podstatě tohle je i neduh nízké prodejnosti nových zařízení BlackBerry OS10
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Podle mě to hodně pomůže společnosti dostat se do podvědomí širší společnosti.Já bych si telefon Jolla nekoupil,bez vyzkoušení nového OS.Zároveň bych řekl,ze díky cenové politice,která se mi zda přehnaně agresivní se favoritem stanou klasické,levnější telefony se stáhnutým OS
Petr
Uvidíme, co všechno budou sledovat. Určitě bych uvítal nějaký čistý OS nenapojený na bratra, ať už G, MS nebo A.
Richard Beneš
Richard Beneš
Jolla: konečně něco nového !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze