Testujeme HTC One S: první dojmy z hliníkového krasavce (video)

16

Jak už jistě víte, do redakce nám dorazila trojice novinek z dílen HTC a všechny se již pilně testují. Dnes se v prvních dojmech podíváme na model One S, který patří mezi vybavenější modely na trhu a nabídne vám dvoujádrový procesor, nádherný displej a mimo jiné nejnovější Android s uživatelským prostředím Sense 4.0.

Oficiální obrázky HTC One S

Oficiální vlajkovou lodí výrobce v nové sérii je jednoznačně HTC One X, druhý model v pořadí ale dokázal překvapit takřka na všech frontách a po několika dnech musíme uznat, že by se s výše jmenovaným high-endem mohl směle rovnat. Nejedná se samozřejmě o rovnost hardwarovou, nýbrž celkovou svižnost a rychlost prostředí, paletu funkcí a uživatelskou přívětivost. Jakmile totiž One S uchopíte do ruky, nebudete jej chtít vrátit.

Tip: Jak vypadá prostředí Sense 4.0.

HTC One S – stručnější videopohled

Vzhled a konstrukce: celistvý krasavec

Musím uznat, že mě přístroj hned po prvním pohledu poněkud překvapil. One S je totiž na omak poněkud odlišný od toho, co by člověk očekával po zhlédnutí oficiálních obrázků, které mu opravdu nedělají dostatečnou čest. Konstrukce přístroje je bravurní, tělo je tvořeno jednotným kusem hliníku a jediné, co unibody design narušuje, je horní kryt, pod kterým se schovává slot pro Micro SIM. Ten je navíc velmi nepoddajný a ven jej musíte doslova páčit, což se na životnosti úchytů nepodepisuje zrovna pozitivně. Tělo je vyrobeno z hliníku s příjemně matným pocitem. HTC toho docílilo novou technologií zpracování hliníku, díky níž se materiál stává až třikrát odolnější, než nerezová ocel a výrobce tvrdí, že díky tomu uživatel nepotřebuje smartphone ničím chránit.

Design přístroje je stylový a pracovitý

Pravdivost tohoto tvrzení přenecháme profíkům, kteří telefony rádi seznamují s kladivem a asfaltem. Nám stačí fakt, že působí One S velmi kvalitním a pevným dojmem. Slova chvály směřují i k designu, který je opět v typickém HTC stylu. Slečny si tedy One S nejspíše nepořídí, mužům ale bude spíše technicistní vzhled určitě imponovat. Vizáž rozhodně nepatří mezi novinku a znalci značky poznají v určitých místech prvky ze starších modelů. To samozřejmě přístroji na kvalitách nijak neubírá.

Tmavý matný hliník obepíná smartphone ze všech stran.

Příjemně překvapí také rozměry. Zatímco výškou 130 mm rozhodně One S nepatří mezi prcky, díky šířce 65 mm už se dá relativně pohodlně držet (především pak u lidí s větší rukou). Nejvíce potěší tloušťka a hmotnost, které kombinací 7,8 mm a 119 gramů vytvářejí opravdu lehounký pocit. Bohužel tenké tělo zapříčinilo, že se musela drasticky ztenčit také tlačítka vypnutí a hlasitosti na straně. Ta jsou tak velmi tenká a především tvrdá, což se špatně podepisuje na jejich citlivosti a letmým dotykem je opravdu nestisknete. Pro reakci musíte citelně zatlačit, což nemusí vyhovovat všem. Na druhou stranu se ale nestane, že by se vám telefon samovolně odemkl v kapse.

Krytku musíte ven doslova páčit, tlačítka pak silně tisknout

TIP: Nezapomeňte také na naše srovnání nové trojice, dojmy z HTC One X a test jeho fotoaparátu.

Displej a uživatelské prostředí: Sense v plné síle

Testovaný kousek se může pochlubit velkým Super AMOLED displejem s úhlopříčkou 4,3 palce. Displej zabírá prakticky celou přední stranu a láká qHD rozlišením, tedy 960 x 540 pixelů s hustotou 256 pixelů na palec. To sice není nijak extrémně jemné, ale rozhodně tím displej svého uživatele neurazí a jemnost je velmi dobrá. Díky technologii AMOLED je naopak pohled na displej radostí, barvy jsou syté, živé a kontrastní, ostrost na slušné úrovni a citlivost tak akorát.

Nová generace prostředí Sense vypadá nádherně

Chválu bych ale nechtěl pět na displej jako takový, nýbrž na novou generaci nástavby Sense. Ta totiž od minula prošla velkou obměnou a nabízí celou řadu zajímavých funkcí navíc. Kromě bohatých možností přizpůsobení si nyní například můžete nastavit na zamknutou obrazovku některé aplikace, které vám zrychlí přístup. Aniž byste telefon odemykali, můžete sledovat počasí, pročítat Facebook či kontrolovat své akcie na trhu. Rychle lze řešit i multi-tasking, jelikož k němu máte přístup speciálním tlačítkem pod displejem a navíc se zobrazuje v zajímavém 3D efektu ve stylu cover flow.

Nabídky jsou animované, barevné a přehledné

Velkou radost mám z reakcí systému, které jsou bleskurychlé. Dvoujádrový procesor a 1 GB operační paměti jsou znát, HTC se ale povedlo nejnovější verzi operačního systému Android i skvěle optimalizovat, a tak budete létat po stránkách bez jediného záseku. I při maximální míře animací a efektů je prostředí krásně plynulé. Ať už listujete v menu, brouzdáte internetem či zkoumáte nastavení, reakce jsou dokonalé. Prostředí Sense navíc animacemi doslova přetéká a člověk musí uznale přikývnout výrobci, který dokázal dobře zkrotit systém a patřičně jej odladit.

Fotoaparát: konečně pořádné momentky

Pokud se podíváte do specifikací zjistíte, že má One S papírově stejný fotoaparát, jako vlajkový kůň HTC One X, což znamená, že lze očekávat slušnou kvalitu. Hned na první pohled vás uhrane přepracované prostředí foťáku, které není zbytečně přeplácané, a přesto nabízí všechny podstatné funkce pod palcem. Kromě možnosti ihned fotit a pořizovat snímky je tu malá lupa pro aplikaci obrazových efektů a velmi podrobné nastavení, ze kterého bude mít radost nejeden fotograf.

Prostředí fotoaparátu je přehledné a jednoduché

To samé lze říci i o kvalitě snímků, jež sice nejsou špičkou současného mobilního trhu, nabízí ale dostatečnou ostrost, věrné barvy a špatně nevypadají ani ve zhoršených světelných podmínkách. Na fotoaparát se ale soustředíme v našem speciálním článku, takže si počkejte na hlubší rozbor. Níže se zatím můžete podívat na několik zkušebních fotografií.

Zkušební fotografie

Dobře osvětlené prostory se fotí ostře a kvalitně

Panoramatický snímek

Od první chvíle nelze říci nic jiného, než že nás One S pohltil. Skloubil unikátní tenké tělo s velkým displejem a opravdu bleskurychlým systémem, který se nezadrhne ani při náročnějších úkonech. HTC se tentokrát opravdu vyznamenalo a my se nemůžeme dočkat, až se ponoříme hlouběji do tajů této novinky. Rádi vám odpovíme také na vaše případné dotazy pod článkem, takže se ptejte!

Technické parametry HTC One S

Kompletní specifikace
Konstrukce130,9 × 65 × 7,8 mm, 119,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, 11 870 Kč
Diskuze ke článku
Tomáš
No jelikož to má ochuzenou pentile matici na displeji, nepodporuje to paměťovky, nejde vyměnit baterie, má to Sense, je to HTC s růžovým foťákem tak to bude bomba za ty prachy.
Honza
No s tou pameti to nechapu. Stale se zvysuje kvalita fotek a videa, ale kam si je uzivatel ulozi, kdyz ma tak zalostne malou pamet a cloud v CR?blahova myslenka....skoda no
Milan
1. Na tento model jsem se moc těšil, výkon je prý srovnatelný s čtyřjádrovým One X díky zvolenému procesoru, graficky Pak prý Tegru překonává na celé čáře - což mě jako hráče zajímá docela dost (je to způsobeno i vyšším rozlišením displeje u One X). Může mi někdo tyto informace nějak více objasnit (jestli je to pravda, případně nějaké reálné zkušenosti, především teda pak ve hrách)?
Milan

2. Další dotaz směřuje k rozlišení displeje. Toto je sice poměrem stran stejné jako HD, takže by nemusel být možná až takový problém v zobrazování aplikací a her, ale zase qHD mi přijde jako takový slepý odštěpek bez budoucnosti (je rozšířené WVGA a začíná být nástupce HD, mezi tím "přebývá" pár modelů s qHD). Lze na tom rozjet v pohodě všechny kvalitnější aplikace a hry? Případně má cenu kupovat mobil s tímto rozlišením, když počítám s tím, že nejméně 2 roky měnit nebudu? Jsem k tomu skeptický právě kvůli tomu, že modelů s qHD je málo a do budoucna bude spíše HD a pak FullHD, tak aby se na toto rozlišení vůbec optimalizovali aplikace.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze