Porovnali jsme výkon HTC One X, S a V: výsledky benchmarků

12

Tchajwanský výrobce HTC na letošním veletrhu v Barceloně představil tři zbrusu nové telefony. Každý ale spadá do úplně jiné kategorie. One V nabídne jednojádrový procesor, One S dvoujádrový, One X dokonce čtyřjádrový procesor. Nabízí se otázka, jak velké rozdíly ve výkonu těchto telefonů vlastně jsou? Všechny tři jsme v redakci porovnali a nyní přinášíme výsledky.

Trojice nových HTC řady One

V redakci pro vás už několik dní intenzivně testujeme celou trojici nových HTC telefonů řady One. O všechny tři modely máte velký zájem a zasypáváte nás mnoha různými dotazy. Jedna hromádka dotazů se vesměs týká výkonu telefonů. Již v prvních dojmech jsme zjistili, že odladění Androidu 4 spolu s nadstavbou Sense 4 se výrobci povedlo na výbornou. Jenže jak si telefony stojí při porovnání hrubého výpočetního a grafického výkonu?

TIP! Nepřehlédněte naše první dojmy z nových HTC:

Zleva One X, One S a One V

HTC představilo telefony lišící se počtem jader a nám se tak nabízí možnost si porovnat, na kolik ona jádra posilují výkon telefonu. Při porovnávání ale musíme brát ohled na jeden důležitý aspekt. A tím je rozlišení displeje, které má každý zástupce řady One jiné. Nejnižší model One V si vystačí s rozlišením 800 x 480 pixelů, prostřední One S spoléhá na 960 x 540 pixelů a vlajková loď One S vsází na HD rozlišení 1280 x 720 pixelů. Nárůst výkonu by však měl vyšší rozlišení vždy nejen kompenzovat. Vyšší model by měl své levnější kolegy výkonově hravě porazit, nicméně to je jen teorie.

V dnešním srovnání všechny tři modely porovnáváme v šesti různých benchmark testech. Do našeho výběru se dostal všem známý Quadrant Standard, Smartbench 2012 nabízející porovnání s mnoha dalšími modely, Nenamark 1, Nenamark 2 testující pokročilé grafické prvky, CF-Bench a na závěr AnTuTu. Dodávám, že všechny tyto programy můžete stáhnout zdarma z Google Play a porovnat svůj výsledek s hodnotami nových HTC. Na úplný začátek se ještě mrkneme na paměť RAM a parametry procesorů jednotlivých telefonů.

Technické parametry

HTC One X HTC One S HTC One V
rozlišení displeje 1280 x 720 pixelů 960 x 540 pixelů 800 x 480 pixelů
takt procesoru 1,5 GHz 1,5 GHz 1 GHz
počet jader 4 + 1 2 1
paměť RAM 1000 MB 1000 MB 512 MB
uživatelsky volná RAM 346 MB 308 MB 232 MB

Operační paměť RAM

Nejnižší model One V nabízí papírovou hodnotu paměti RAM 512 MB, zatímco vyšší modely One S a One X se chlubí rovným 1 GB RAM. Reálné hodnoty jsou nicméně vždy o něco nižší a uživatelsky využitelných MB zůstává samozřejmě po naběhnutí systému ještě méně. Ve výsledku jsou si všechny tři modely velmi blízké, ostatně se můžete přesvědčit na přiložených screenech. Přeci jen bychom si ale představovali o trochu více volných MB.

Volná paměť RAM

Na všechny tři telefony vedle sebe se můžete podívat i na našem videu. To sice není primárně zaměřené na srovnání výkonu, ale zabýváme jím také.

HTC One X, S a V – srovnání

Benchmark testy

Nyní už nadešel čas na slibovanou šestici benchmarků. Seřazeny jsou abecedně a screenshoty vedle sebe jsou řazeny v tomto pořadí modelů: One X, One S a One V.

Benchmark AnTuTu

Benchmark CF-Bench

Benchmark Nenamark 1

Benchmark Nenamark 2

Benchmark - Quadrant

Benchmark - Smartbench 2012

Závěr

Pokud jste si pečlivě prohlédli všechny výsledky, jistě vidíte, že dle očekávání skončil na posledním místě model One V. Jeho jednojádrový procesor s taktem 1 GHz představuje dnes již jen průměr a v náročnějších disciplínách ztrácí. Stále si na něm ale zahrajete i náročnější hry. Některé plánujeme vyzkoušet do samostatné recenze.

Zajímavější situace nastala mezi modely One S a One X. Papírově bychom možná čekali, že vlajková loď vyhraje na celé čáře, jenže tomu tak není. HD displej potřebuje na rozdíl od qHD displeje u One S velmi vysoký výkon. Ještě důležitější než samotný displej je pak typ procesoru. Zatímco One X nabízí Tegru 3 se starší architekturou Cortex A9, One S pohání Snapdragon S4 s novou architekturou Cortex A15. Modernější procesor u One S tak nabízí větší výkon a nižší nároky na baterii. Jak můžete tedy vidět i v testech výše, vyrovná se a mnohdy i překoná více jádrový procesor v One X. Pokud byste tedy chtěli mít nejmodernější hry, co možná nejplynulejší, vyhoví vám nejlépe model One S. Dokázal to především ve velmi náročném testu programem Nenamark 2, kde nechybí pokročilé stínování, detaily a odlesky. Dosáhl na hodnotu 60 FPS, zatímco One X „jen“ na 48 FPS.

Benchmark testy je však nutné brát stále s rezervou. Chování u konkrétní hry z nich lze uhádnout jen přibližně. Tyto testy vám dávají jen jakousi představu o tom, jak výkonný váš mobilní telefon je. Všechna tři nová HTC patří mezi svižné telefony a při běžné práci se na ně můžete spolehnout. Nedochází jim dech ani paměť RAM. Pokud však holdujete náročným hrám, vybírejte spíše mezi dvojicí One S a One X, která v současné chvíli patří k nejvýkonnějším telefonům na našem trhu.

Za zapůjčení HTC One X a HTC One V děkujeme oficiálnímu obchodu HTC.

Diskuze ke článku
Ptrik
Můj Galaxy S2 má 52,6 fps, myslím, že to není špatný výsledek.
Jarda
Tady jde dobře vidět že počet jader neni vše :-D
A rozhodně eSko nesklamalo s nejnovějším procesorem od Qalkomu a rozdíl výkonu není zadní s Tegrou 3 ba naopak i vyšší :-D
Ale uvidíme as v praxi jak najdou uplatnění tak výkone masinky :-D teda kromě her :-)
Roman
To by mě zajímalo jestli má S-ko 1000MB RAM, podle správce to vypadá na 768 MB...
Martin
Nesmíte ale zapomínat na rozdíl v rozlišení displeje. Pokud by mělo One S HD display, tak by výsledek třeba v Nenamark 2 byl nižší, ale těžko říct jestli nižší než výsledek One X.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze